Een fotoraster met 6 afbeeldingen van interieurtrends voor het voorjaar van 2019, met bladmotieven, aardetinten en kamerplanten.

De lente is begonnen, maar je huis is nog niet helemaal klaar voor het nieuwe seizoen? We hebben een aantal top interieurtrends voor het voorjaar van 2019. Het albelli-team sprak met Iva Vougiouka Fragou, een interieurdesigner en architect, om te ontdekken wat de nieuwste looks van het moment zijn.

Om je leefruimtes klaar te maken voor het nieuwe seizoen, stelt Iva voor om een biofiel design in huis te brengen. Dit is een principe dat zich richt op het binnenhalen van het buitenleven door natuurlijke materialen, kleurdetails en groene kamerplanten in de ruimtes toe te voegen.

Het is de perfecte opfrisbeurt voor het voorjaar, dus hier laat Iva zien hoe je met wanddecoratie en nieuwe eenvoudige designtrucs een beetje natuur in je huis kunt binnenhalen.

Wat is biofiel design?

Een foto van een kamer met een blauwe muur, natuurlijke houten muurplanken, groene kamerplanten op de planken en op de tafel, met op natuur geïnspireerde ingelijste wanddecoratie aan de muren.

Biofiel design komt van het woord ‘biofilie’, dat beschrijft hoe mensen een intuïtieve aantrekkingskracht hebben tot de natuur en levende dingen, en een behoefte om in contact te zijn met hen. Dit is de inspiratie achter de populairste trend van het seizoen, biofiel design of decor. Nu de lente begonnen is, is dit het perfecte moment om je woonruimte een frisse, groene en duurzame uitstraling te geven, zodat je je dichter bij de natuur voelt.

Waarom een biofiel design in je huis opnemen?Een lichte witte slaapkamer met een natuurlijk grenen bed met beddengoed met een bladmotief, met touwplanken die aan het plafond hangen met een kamerplant en een stapel boeken erop.

Als je gevraagd wordt je een plek voor te stellen waar je je rustig en ontspannen voelt, is de kans groot dat je aan een plek in de natuur denkt. Als een interieurtrend kan een biofiel decor een vergelijkbaar kalmerend effect hebben en het kan je helpen stress te verlichten.

Vier eenvoudige manieren om een biofiel decor in je huis te brengen

Het is makkelijk om deze trend in je huis toe te passen. Met een paar accessoires, wanddecoratie en een natuurlijk kleurenpalet kun je je woonruimte in een mum van tijd opfrissen. Dit zijn vier tips die je kunt proberen.

Maak wanddecoratie en fotoafdrukken met natuurlijke afbeeldingen

Een slaapkamer met groene meubelen, verschillende kussens verspreid op het bed en drie wanddecoraties met een bladmotief aan de muur boven het bed.

Als je niet de natuur in kunt, dan is uit het raam kijken het beste alternatief. Maar we hebben niet allemaal het geluk dat we een mooi uitzicht hebben. In plaats daarvan kun je het buitengevoel creëren met wanddecoratie en fotoafdrukken.

Wanddecoratie met natuurafbeeldingen kan ons de ontspannende voordelen van het echte werk geven. Er zijn vele eenvoudige manieren om natuurafbeeldingen in je huis toe te voegen, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Van een grote wanddecoratie met landschapsfotografie die je laat wegdromen naar plekken die je hebt bezocht, tot meer abstracte decoratievormen, zoals een reeks met bladmotieven die je her en der in huis kunt plaatsen. Dit zijn eenvoudige technieken die je kunt proberen.

Een slaapkamer met lichtgrijze en groene meubelen, witte muren en een grote collectie afdrukken van verschillende groottes boven het bed, met illustraties van bladeren en insecten.

Om een natuurlijke uitstraling te creëren met je wanddecoratie en fotoafdrukken, is het een tip om de illustraties niet strak naast elkaar te plaatsen. In de natuur is niets perfect recht of uitgelijnd, dus speel met de posities voor een natuurlijker resultaat.

Zet planten in je huis.

 Een foto die in twee delen is opgesplitst. De rechterkant toont een lichte en luchtige kantoorruimte in iemands huis met een verscheidenheid aan kamerplanten en cactussen verspreid in de ruimte. De linkerkant is een close-up van een mok die als een plantenpot op een aanrecht wordt gebruikt.

Een van de makkelijkste manieren om natuur in huis te halen, is kamerplanten neerzetten waar je maar kunt. Planten hebben allerlei voordelen, ze kunnen helpen om de lucht in je huis te zuiveren en ze kunnen helpen om de concentratie en het welzijn te verbeteren. Het toevoegen van een paar planten, samen met natuurlijke elementen, zoals hout en dennenappels, kan een kamer veel ontspannender maken.

Een slimme tip om je ruimte een meer persoonlijke sfeer te geven, is mokken met een fotoprint gebruiken als plantenpotten. Zorg er ook voor dat je geen kunststof plantenpotten gebruikt. Bij biofiel design gaat het om verbinding maken met natuurlijke materialen en al hun voordelen.

Verander de kleur van je muur

A bedroom with an emerald green feature wall, with a bed covered with white, grey, and tan bedding, marble shelves on the wall and a wooden side table.

Kleuren staan centraal bij biofiel decor. Om de trend in je woonruimte op te nemen, moet je kleuren niet vermijden. Gebruik in plaats daarvan natuurlijke kleuren om weer te geven wat je buiten ziet en gebruik het om een gelukkige, productieve en creatieve omgeving te creëren.

De hoofdkleuren die bij biofiel design gebruikt worden zijn aardetinten, donker groen, blauw, bruin, roodbruin en goudbruin. Als je deze stijl volgt, probeer dan saaie kleuren te vermijden, omdat deze een negatief effect kunnen hebben op je humeur. Dus houd je aan levendige en warme kleuren, zelfs als het om een accentmuur of accessoires gaat.

Je kunt ook een levendig gekleurde muur combineren met wanddecoratie en fotoafdrukken om een eyecatcher in je woonruimte te creëren.

Creëer accenten met stoffen met motieven en natuurlijke materialen. Een slaapkamer met een metalen bed en zwart-wit beddengoed met een bladmotief. Het bed is omringt met monochrome meubelen en groene kamerplanten.

Het is tijd voor de afwerking. Decoratieve elementen, zoals gebloemde kussens of stoffen met bladmotieven, kunnen mooie accenten vormen en een natuurlijk tintje aan je bank of bed geven. Een andere tip die je kan helpen om je look af te maken op een kostenbesparende manier, is door bestaande decoratieobjecten, zoals fotolijsten en vazen, te decoreren met natuurlijke materialen, zoals touw of hout.

Probeer opnieuw om synthetische materialen en stoffen te vermijden wanneer je decoraties maakt en houd het bij natuurlijke materialen. Dit is waar het bij biofiel design om gaat!

Over Iva

Zwart-witfoto van interieurdesigner en architect Iva Vougiouka Fragou.

Iva is interieurdesigner en architect. Ze studeerde aan zowel de Welsh School of Architecture in Cardiff in het Verenigd Koninkrijk, als aan de Florence Design Academy in Italië en nu is ze in Griekenland gevestigd.

Je kunt meer over Iva en haar werk bekijken op haar website. Volg haar ook op Facebook (Studio78 Architects) en Instagram (@studio78architects).

Om de tips voor een voorjaarsinterieur van Iva in de praktijk te brengen, maak je je eigen natuurthema wanddecoratie met albelli, of maak je een reeks fotoafdrukken om je woonruimte mee op te frissen voor het nieuwe seizoen.

Heb je interieurinspiratie gezien die je leuk vindt? Klik dan op de onderstaande icoontjes om het te delen op social media.

Reacties