Boekenbakkers opgelet! Onze nieuwste themaboeken zijn speciaal ontworpen voor culinaire bakfanaten, keukenprinsessen en smulpapen. Wil jij ook in een handomdraai je eigen kookboek of bakboek maken? Dit is ons recept.

 

Kies een passend thema

Het maken van een eigen kook- of bakboek begint met jouw allerlekkerste recepten. Misschien heb je zelfs al een thema in gedachten, zoals barbecue, bakken of de zomer. Misschien breng je een ode uit aan grootmoeders familierecepten. Of misschien wordt het een gezellige mix van alles wat je door de jaren heen verzameld hebt uit bladen, notities en je telefoon.

Heb je een mooie verzameling aan recepten, foto’s en verhalen? Ga naar het overzicht van onze kook- en bakboeken en kies het ontwerp dat bij je past. Je kan elk ontwerp zelf naar smaak aanpassen. Wij hebben in deze blog gekozen voor ons prachtige nieuwe bakontwerp: Kleurrijk bakken.

Maak er iets persoonlijks van

Je hebt alle gelegenheid om er een persoonlijk boek van te maken: behalve met recepten kun je ook bijpassende verhalen, anekdotes, achtergrondinformatie én de leukste zelfgemaakte foto’s plaatsen.

Denk bijvoorbeeld aan hoe een gerecht tot stand is gekomen – met foto’s van vrienden, familieleden of verse producten van de markt. Of denk aan die mooie gelegenheid waar je het voor hebt gemaakt, met foto’s van jouw eindresultaat op een prachtig gedekte tafel. Je kunt ervoor kiezen om keukenhulpjes en eters een mooi plekje geven in je boek, óf het juist bij prachtige foto’s van het bereidingsproces en de uiteindelijke gerechten te houden.

Maak verschillende foto’s en kies later de beste

Vooral bij het fotograferen van eten gaat het niet altijd om het laten zien van het volledige eindproduct. Wat is de kernkwaliteit van wat je hebt gemaakt? Het kan de textuur zijn, of de kruimelige korst, of de verfijnde decoraties. Zorg er daarom voor dat je foto’s maakt van verschillende afstanden, zowel van het volledige onderwerp als van de details en kies de beste foto.
 

Kies je achtergrond

Ook de achtergrond van je foto is belangrijk. Een schone achtergrond geeft minder afleiding. Dat betekent niet dat je een blinde muur als achtergrond moet hebben, maar zorg er wel voor dat er geen andere elementen in beeld zijn die de aandacht van je eten afleiden, zoals ander eten op tafel, in het oog springende voorwerpen of een rommelige kamer in de achtergrond.

Vertel een verhaal

Je kunt het zo eenvoudig of complex maken als je wilt, maar probeer ervoor te zorgen dat je in je foto een omgeving creëert die een verhaal vertelt. Maak je bijvoorbeeld foto’s van een heerlijke appeltaart? Leg de taart eens op een houten ondergrond, met wat bloem en misschien een deegroller ernaast om het gevoel te geven van het werk dat je hebt gedaan. Heb je net een geweldige broodjes gebakken? Zet het op tafel met een kopje koffie of thee en wat vers fruit.

 Probeer verschillende hoeken

Maak niet zomaar een momentopname van je creatie, maar experimenteer met hoeken. Een foto van bovenaf kan goed werken om je prachtige cake te laten zien, maar het kan ook te plat ogen. Andere hoeken hebben vergelijkbare voor- en nadelen. Wat vaak goed werkt is om vanuit een laag standpunt te fotograferen, op ongeveer dezelfde hoogte als je creatie, en je camera opzij te bewegen om verschillende hoeken uit te proberen. Je zult snel ontdekken wat voor jouw gerecht het beste werkt.

Houd rekening met licht

Zorg voor goede verlichting. Veel natuurlijk licht zal altijd goed werken, vooral in een heldere, lichte ruimte. Als je dat niet hebt, zul je moeten experimenteren met elk ander licht dat je in huis hebt, maar houd er rekening mee dat het erg belangrijk is om het onderwerp van je foto goed te belichten.

Speel met scherptediepte

Niet alle camera’s hebben deze mogelijkheid, maar als je de mogelijkheid hebt kun je het diafragma aanpassen door de f waarde op je camera in te stellen op een lager getal, of door portretmodus op je smartphone te kiezen. Dit helpt het onderwerp van je foto te onderscheiden, doordat de achtergrond bij een lager getal vager wordt. Kies de instelling die het beste voor je werkt, en fotografeer erop los.

Maak er een prachtig boek van

Heb je een mooie verzameling recepten, prachtige foto’s én het themaboek uitgekozen waar jij blij van wordt? Dan ben je klaar voor de leukste stap. Laat alles samenkomen in een prachtig boek. Vertel jouw culinaire verhaal, doe het op jouw manier, en bak er wat moois van. Veel plezier!

Reacties