De winter is eindelijk voorbij, dus het is tijd om je volgende avontuur te plannen. Of je nou een weekendje naar je favoriete stad gaat, op vakantie gaat naar een exotisch oord, of je eigen stad gaat ontdekken, dit is het perfecte moment om je fotografie skills te verbeteren en foto’s te nemen.

Wanneer je op pad bent, kun je verbluffende foto’s maken door simpelweg enkele eenvoudige tips en trucs toe te passen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Je komt terug met een filmrol vol fantastische foto’s.

Stap 1: Kies het tijdstip zorgvuldig uit

Het tijdstip waarop je foto’s neemt is essentieel. Wij houden van de vroege ochtend en late namiddag, omdat er dan een rijk goudkleurig licht is. Doordat de zon horizontaal op de aarde schijnt zijn er minder harde schaduwen zichtbaar. De momenten voor de zonsopkomst en na de zonsondergang zijn ook geweldig. Dit is vooral een goed moment voor het fotograferen met een lange belichtingstijd en het vastleggen van mooie luchten.

Het fotograferen gedurende het gouden uur en het blauwe uur levert gegarandeerd fantastische foto’s op, maar vergeet ook het felle licht midden op de dag niet. Dit kan perfect zijn voor het maken van contrasterende zwart-wit foto’s.

Stap 2: Jaag of wacht

Zowel bij natuur als urban fotografie heb je twee opties: je kunt je fotomomenten najagen of erop wachten. Afhankelijk van de situatie zijn beide strategieën een goede keuze en je kunt beide gebruiken om de sfeer van je foto’s af te wisselen.

Sta je op een drukke markt waar van alles gebeurt? Ga op jacht.

Heb je een mooie deur in een bakstenen muur gevonden? Wacht tot er een interessant persoon voorbij komt en voeg een bewegend element toe aan een foto die anders saai zou zijn.

Stap 3: Neem verticale foto’s

Verticale foto’s werken niet altijd en bij alles, maar als het werk zijn ze geweldig. Leer jezelf aan om geregeld verticale foto’s te nemen, zodat je later niet teleurgesteld denkt ‘had ik er nou maar aan gedacht om de camera een slag te draaien’.

Stap 4: Pas je instellingen aan

Hoewel de instellingen van persoonlijke voorkeuren afhangen en niet alle camera’s evenveel opties hebben, zijn er een aantal eenvoudige richtlijnen die je kunnen helpen te krijgen waar je naar op zoek bent.

  • Lange sluitertijden kunnen water en wolken zijdezacht maken, mits je een statief gebruikt. Je laat zo ook meer licht in de lens van de camera, zodat je een hogere f-stop kunt gebruiken voor een bredere scherptediepte. Dit is mooier bij het fotograferen van landschappen, aangezien meer elementen in focus zijn.
  • Wanneer je een stadswandeling maakt, heb je misschien geen zin om de instellingen steeds aan te passen, omdat je wilt genieten van de omgeving. Zoek een goed uitgebalanceerde instelling die snel genoeg is om beweging vast te leggen, maar ook zorgt dat je foto’s goed worden belicht.
  • Er zijn veel verschillende meningen over de beste instellingen voor straatfotografie, maar als algemene regel geldt dat je het diafragma ergens tussen f5.6 en f8 moet houden. Ga niet onder de 1 / 100ste als het om de sluitertijd gaat en stel je ISO in op automatisch zonder over 1600 te gaan.

Onthoud dat dit slechts indicaties zijn en dat elke camera, situatie of fotografiestijl aanpassingen vereist. Speel en experimenteer daarom met de instellingen, en als je eenmaal tevreden bent met de resultaten, kun je meer tijd besteden aan het zoeken naar het perfecte shot in plaats van de perfecte instelling.

Stap 5: Zorg voor een relevant onderwerp

Probeer om een relevant onderwerp in je foto’s te krijgen. Je vertelt een verhaal, dus sta stil bij wat het belangrijkste element is van wat je wilt laten zien. Probeer om zowel elementen op de voor- als achtergrond te hebben in je foto’s. Dit helpt om ze echter en dieper te laten lijken. Een steen of een kop koffie kan al genoeg zijn.

Stap 6: Leer meer over compositie

Leer de basisregels van compositie. Wees bekend met de regel van derden. Door bewust te concentreren op compositie zullen je foto’s direct een stuk meer in balans en professioneler lijken.

Stap 7: Experimenteer met invalshoeken

Deze stap is sterk verbonden met de bovenstaande. Wanneer je de regels van compositie kent… wees dan ook vrij om ze te breken. Bij fotografie draait niet alles om het volgen van een winnend concept, maar juist om het weten wat je doet en dan creatief om te gaan met de ‘regels’.

Wanneer je eenmaal weet hoe je een goede compositie maakt, probeer het dan juist eens anders te doen. Ga op zoek naar ongebruikelijke invalshoeken en kadrering. Het vergt misschien wat flexibiliteit en ongewone poses, maar het is de moeite waard.

Stap 8: Doe onderzoek naar je locatie

Doe je huiswerk. Bekijk de foto’s die je mooi vindt van de plekken die je gaat bezoeken en plan welke foto’s je absoluut wilt maken. Denk ook aan het tijdstip waarop je deze foto’s wilt nemen. Bekijk reisblogs en websites, de informatie die je hierop vindt laten je weten wanneer er ergens een mooie belichting is, wanneer het druk is, wanneer kunstmatig licht aangaat… Afhankelijk van het soort foto dat je wilt maken is deze info cruciaal.

Neem contact op met lokale fotografen als je kunt en vraag ze om tips en advies. Er is zelfs misschien wel iemand die de mooiste plekjes wil laten zien. Hoe beter je bent voorbereid, hoe mooier je foto’s worden.

Stap 9: Bewerken

Onderschat de bewerking van je foto’s niet. Professionals bewerken hun foto’s en doen dit sinds het ontstaan van fotografie. Met een goede reden. Goede bewerking maakt je foto fantastisch. Dit betekent niet dat je een photoshop pro hoeft te zijn of je foto’s onecht moet maken. Onthoud gewoon dat een aanpassing van belichting, contrast, witbalans en verzadiging kan helpen om een gemiddelde momentopname om te zetten in een aandenken dat je voor altijd zult koesteren.

Bekijk onze beste fotobewerking apps voor meer inspiratie.

We hopen dat deze tips je zullen helpen om je mooiste reisfoto’s ooit te maken. Het is gemakkelijker dan je denkt om schitterende resultaten te behalen wanneer je weet wat je doet.

Deel je foto’s met ons op social media door #albelli te gebruiken.

 

Reacties