Hoe maak je een fotoboek van jouw jaar met albelli?

Door Albelli op 8 januari 2024

Jaarboeken zijn een fantastische manier om je mooiste momenten opnieuw te beleven, maar waar begin je? Volg deze stappen en check onze creatieve jaarboek ideeën. Daarmee maak je snel en makkelijk een geweldig albelli jaarboek van je beste foto’s.

Maak van alle momenten, groot en klein, die jouw jaar bijzonder hebben gemaakt een mooi jaarboek. Of je nu met een nieuwe hobby bent begonnen en wilt vastleggen hoe ver je bent gekomen of dat je een schattig jaarboek voor de kinderen wilt maken vol foto’s van al hun avonturen: wij hebben de leukste ideeën om een jaarboek van begin tot eind te ontwerpen.

Stap 1: kies je foto voor op de kaft

De kaft van je fotoboek is het eerste wat iedereen ziet, dus zorg ervoor dat je de juiste foto kiest. Jouw verhaal begint bij de kaft, dus kies een foto die het thema van je boek weergeeft. Is het een familiealbum? Zet dan je favoriete groepsfoto op de voorkant. Voor een babyboek kun je de eerste foto van je kleintje gebruiken. Bekijk onze diverse fotoboekthema’s en ga creatief aan de slag met lay-outs en ontwerpen.

Onze tip: speel met de ontwerpopties voor je kaft. Kies voor een cleane en eenvoudige linnen kaft met het jaartal erop gedrukt of gebruik een volledige foto voor de kaft om een kleurrijk statement te maken. De keuze is aan jou.

Stap 2: bepaal de volgorde van je boek

Foto’s van een heel jaar ordenen kan lastig zijn. Wil je toch een chronologisch jaarboek maken? Hier hebben we een paar tips voor het ordenen van foto’s en het opruimen van je bestanden. Zijn je foto’s eenmaal geordend, dan kun je ze bij wijze van tijdlijn chronologisch in je fotoboek plaatsen. Als je de foto’s niet chronologisch wilt ordenen, kunt je ze ook op kleur of thema indelen. Je kunt foto’s in dezelfde kleuren samen plaatsen of een deel maken met alle foto’s van je staycation of reizen die je dit jaar gemaakt hebt. Je kunt ook delen van je fotoboek wijden aan de mensen die jouw jaar speciaal hebben gemaakt. Plaats bijvoorbeeld alle foto’s van je ouders bij elkaar en maak een apart deel voor de favoriete foto’s van je vrienden.

Stap 3: ga creatief aan de slag met onze ontwerpfuncties

Maar hoe maak je een jaarboek? Geen zorgen: je kunt zoveel zelf doen als je wilt, maar ook kiezen uit onze kant-en-klare ontwerpen. Onze designers hebben het afgelopen jaar honderden nieuwe themaboeken gecreëerd om je te helpen jouw fotoboeken tot in de perfectie aan te passen. Kies een thema en ga creatief aan de slag met illustraties, achtergronden, maskers en kaders om je fotoboek uniek te maken. Alle ontwerpfuncties zijn bewerkbaar, dus je kunt zoveel aanpassingen maken als je wilt. En onthoud: je hoeft zeker geen grafisch ontwerper te zijn om een online jaarboek te creëren met albelli. Onze fotoboeken zijn gewoon heel eenvoudig en leuk om te maken!

Stap 4: voeg aandenkens toe aan je fotoboek

Jouw foto jaarboek hoeft niet alleen uit foto’s te bestaan; je kunt er ook aandenkens aan toevoegen die je in de loop van het jaar hebt verzameld. Vergeet niet dat juist die kleine momenten het meest gedenkwaardig kunnen zijn. Heb je dit jaar musea of kunstgalerijen bezocht? Of heb je filmkaartjes bewaard van een romantisch uitje naar de bioscoop? Voeg ze eenvoudig toe door ze te scannen en de afbeelding te uploaden naar de ontwerpsoftware. Lees onze tips voor het scannen van foto’s en aandenkens voor wat extra hulp bij dit onderdeel (het is makkelijker dan het klinkt!).

Stap 5: schrijf een intro voor elk deel van je fotoboek

Een korte inleiding voor elke maand of elk deel van je jaarboek is een geweldige manier om je hoogtepunten samen te vatten en het geeft je boek extra diepte. Je kunt een kort stukje schrijven, waarin je uitlegt waar je was en wat je hebt uitgespookt, en al het andere dat wat extra kleur aan je verhaal geeft. Ben je niet zo creatief met de pen? Houd het dan eenvoudig. Schrijf de datum op en introduceer de rubriek met een korte opsomming van alle gebeurtenissen, activiteiten of uitstapjes.

Stap 6: voeg citaten toe

Ben je fan van inspirerende teksten? Wil je wat dingen onthouden die zijn gezegd? Of misschien is er een bepaald muzieknummer dat helemaal bij jouw jaar past? Het toevoegen van citaten of songteksten naast je foto’s is een leuke manier om je jaarboek wat persoonlijker te maken.

Stap 7: laat je foto’s het verhaal vertellen

Het is geen geheim dat een foto meer zegt dan duizend woorden. Als je dus liever je foto’s het grootste deel van het verhaal in je jaar fotoboek laat vertellen, hebben we een heleboel mooie lay-outs en ontwerp-ideeën voor je jaarboek. Kies voor een informele mozaïekstijl met veel gezellige familiefoto’s of ga voor paginagrote foto’s om prachtige landschappen of fantastische uitzichten nog mooier tot hun recht te laten komen.

Stap 8: tijd om het af te ronden

Een geweldige manier om je jaarboek af te ronden is door terug te kijken op jouw 2023 in cijfers. Je zou een pagina kunnen maken met het aantal projecten dat je hebt voltooid, de landen die je hebt bezocht, de plaatsen waar je bent geweest in je eigen land of alle nieuwe woorden die je kleintje dit jaar heeft opgepikt.

We hopen dat we je wat jaarboek ideeen hebben gegeven, zodat je meteen aan de slag kunt en 2023 voor altijd kunt vastleggen.

We zijn benieuwd naar jouw jaarboek. Deel het met ons door #mijnalbelli te gebruiken of geef je vrienden wat inspiratie voor een jaarboek door op de onderstaande icoontjes te klikken.