Hoe maak je een mooi gedenkboek?

Door Albelli op 23 februari 2023

Een gedenkboek is een ontroerende manier om een dierbare te herdenken. Bij albelli hebben we het maken van een gedenkboek eenvoudig gemaakt. Lees onze handige tips en ontdek hoe je al die herinneringen en mooie momenten vastlegt.

Een gedenkboek is een prachtige manier om het leven van een dierbare te herdenken. Met een boek vol spontane foto’s, anekdotes en persoonlijke eerbetuigingen kun je je richten op het herdenken van alle momenten, groot en klein, die het leven van jouw speciale persoon zo uniek maakten.

Zo maak je een gedenkboek

Bij albelli is het maken van een gedenkboek eenvoudig, zodat jij je kunt richten op wat het belangrijkst is: het herdenken van een mooi leven. We hebben het proces eenvoudiger gemaakt met een geweldige selectie boeken met een gedenkthema. Je kunt deze ontwerpen volledig naar wens aanpassen: van het kleurenschema en de lettertypen tot de lay-outs en afbeeldingen.

Van het kiezen van een thema tot een final check vóór het laten drukken: lees verder voor al onze tips bij het maken van een gedenkboek.

1. Kies een thema

 

De eerste stap bij het maken van je gedenkboek is het kiezen van een thema. Bedenk je eigen thema en begin met een blanco fotoboek of kies een van onze kant-en-klare boeken met een gedenkthema. Hou het eenvoudig en verfijnd met een klassiek gedenkboekontwerp of kies voor een modern en kleurrijk ontwerp om het verhaal een levendige uitstraling te geven.

2. Voeg foto’s toe

De tweede stap bij het maken van een gedenkboek is foto’s zoeken en ze toevoegen aan je ontwerp. Je kunt ervoor kiezen om bij het begin te beginnen: zoek eerst kinderfoto’s en ga dan verder door de jaren heen. Blader door oude familiealbums of dozen met oude foto’s en selecteer er een paar uit elke levensfase van je dierbare.

Van oudere foto’s kun je gemakkelijk een digitale kopie maken door ze te scannen en op je computer op te slaan. Heb je thuis geen scanner? Probeer dan een scan-app en doe het rechtstreeks vanaf je telefoon. Hulp nodig? Lees onze tips voor het scannen van oude foto’s hier.

3. Vraag hulp van anderen

 

Het maken van een gedenkboek is een prachtige manier om het leven te herdenken van iemand van wie je houdt. Dat kan vaak heel emotioneel zijn. In dit stadium wil je die ervaring misschien delen met vrienden en familie, en hen uitnodigen om samen aan je gedenkboek te werken. Als dit goed voelt, organiseer dan een avond waarop iedereen persoonlijke toevoegingen aan het gedenkboek kan meebrengen. Wissel verhalen uit, lach, huil en denk terug aan de mooie herinneringen van je dierbare.

4. Voeg brieven en notities toe

Een persoonlijk gedenkboek hoeft niet alleen foto’s te bevatten. Denk buiten de gebaande paden als het gaat om de inhoud van je boek. Of het nu gaat om brieven, ansichtkaarten of gewoon grappige briefjes van door de jaren heen: handgeschreven berichten zijn een mooie toevoeging aan je gedenkboek en kunnen een verhaal tot leven brengen wanneer ze worden gecombineerd met de juiste foto’s. Combineer bijvoorbeeld een ansichtkaart met een foto van de plaats van bestemming of een verjaardagskaart met een foto van die speciale dag.

5. Voeg handgemaakte tekeningen toe

Tekeningen en krabbels zijn een andere geweldige toevoeging aan een gedenkboek. Was je dierbare een kunstenaar in de dop of maakte hij/zij altijd overal tekeningetjes op? Scan dan een paar exemplaren van hun werk en voeg die toe aan het gedenkboek. Of hebben ze misschien een kindertekening bewaard die ze jaren geleden kregen en voor altijd koesterden? Scan die dan en voeg het toe.

6. Voeg hun favoriete muziek toe

Muziek speelt een grote rol in ons leven en onze favoriete liedjes blijven ons vaak een leven lang bij. Zet de tekst van een paar van de favoriete liedjes van je dierbare in het boek. Het maakt niet uit of je het hele liedje opneemt of slechts een paar regels. Was er een liedje dat ze altijd zongen voor hun kinderen of kleinkinderen? Of misschien een karaokeklassieker waarmee ze altijd op het podium stonden? Voeg ze toe aan het boek.

7. Schrijf teksten

Als je foto’s, verhalen en aandenkens een plekje hebben gekregen in het boek, is de volgende stap het schrijven van teksten bij de foto’s. Teksten zijn handig om een vloeiend verhaal te schrijven in je gedenkboek. Of het nu gaat om een eenvoudige datum en locatie of een hele anekdote.

8. Speel met extra’s

We begrijpen dat het maken van een gedenkboek een persoonlijk proces is en dat geen enkel ontwerp voor iedereen geschikt is. Daarom zijn al onze themaboeken volledig aanpasbaar. Zo kun je spelen met de ontwerpfuncties en iets creëren dat net zo uniek is als je dierbare. Wijzig het kleurenpalet, kies hun favoriete kleuren, speel met verschillende lettertypes en tekstgroottes, en bekijk onze bibliotheek met illustraties en afbeeldingen voor net dat tikkeltje extra.

9. De ‘final check’

Lees elke pagina nog eens door en controleer op typefouten in verhalen en teksten. Controleer of data en locaties juist zijn en zorg ervoor dat je tevreden bent met alle afbeeldingen en toegevoegde extra’s. Ben je klaar? Selecteer dan het aantal gedenkboeken dat je wilt laten drukken en rondt je bestelling af.

Het maken van een gedenkboek is een betekenisvolle manier om het leven van je dierbare te herdenken. Ontdek onze themaboeken en ga aan de slag met jouw boek.

MAAK JE EIGEN GEDENBOEK