De beste tips voor het maken van een schoolfotoboek

Door Albelli op 12 juni 2023

Schoolfotoboeken zijn een mooie manier om creatief aan de slag te gaan met de mooiste momenten die je kind op school heeft beleefd. Of het nu gaat om een jaarboek met de hele klas of een creatief fotoalbum vol met jeugdherinneringen: wij hebben de beste tips voor het maken van een schoolfotoboek.

Een uniek eindexamencadeau met onvergetelijke middelbare schoolmomenten of een persoonlijk jaarboek vol met herinneringen: een schoolfotoboek is een perfect tastbaar aandenken dat elk jaar waardevoller wordt. Maak jouw persoonlijke schooljaarboek nu snel en makkelijk met albelli. Ontwerp je boek helemaal zelf of laat ons je een handje helpen met een van onze speciale themaboeken. Maak het vervolgens persoonlijk met eindeloze aanpassingsmogelijkheden.

Waarom zou je een schoolboek maken?

We weten allemaal dat de tijd vliegt. Daardoor vergeten we soms snel de mensen, plaatsen en dingen die ons door de jaren heen hebben gevormd. Met een schoolfotoboek leg je de belangrijkste momenten uit het leven van je kind vast, vereeuwig je jeugdherinneringen en laat je zien wat je kind uniek maakt. Met albelli kun je helemaal zelf bepalen hoe jouw schoolfotoboek eruit komt te zien: vol met gekke foto’s met vriendjes of een creatief fotoboek van het hele schooljaar, vol met hoogtepunten, prijzen en klassenfoto’s. Dus: waar begin je?

Toptips voor het maken van een schoolboek

Of je jouw schoolfotoboek nu helemaal zelf wilt ontwerpen of een van onze speciale themaboeken wilt personaliseren: het maken van een schoolboek is een fluitje van een cent. Hier zijn een paar eenvoudige tips om je op weg te helpen.

1. Bepaal het onderwerp
Je kunt met een schoolboek heel wat kanten op, dus de eerste stap is het vinden van een onderwerp voor je boek. Jaarboeken zijn een geweldige manier om alle prestaties en mijlpalen van het afgelopen schooljaar vast te leggen. Je kunt je ook op iets specifieks richten, zoals het sportteam of de naschoolse activiteiten van je kids.

2. Zoek naar foto’s
Het verzamelen van foto’s is een van de belangrijkste stappen bij het maken van je schoolfotoboek… en een van de leukste! Bekijk de foto’s op je telefoon en selecteer de mooiste exemplaren. Vraag ook vooral of vrienden, familie en andere ouders van school nog leuke foto’s van je kind hebben. Zeg dat ze niets tegen je kind moeten zeggen als je er een verrassing van wilt maken!

3. Creëer orde in de chaos
Sorteer je foto’s op gebeurtenis, gelegenheid of tijd/maand. Maak hoofdstukken voor vrienden, citaten en getuigenissen, en alle andere categorieën die je maar nodig hebt. Als je voor een groter schoolfotoboek kiest, dat meerdere jaren of mijlpalen beslaat, denk er dan aan om speciale mappen op je laptop te maken. Dat maakt het ordenen van je foto’s in het boek makkelijker. Als dit onderdeel voor jou de grootste uitdaging vormt, lees dan vooral onze blog met vier tips om je foto’s beter te organiseren.

4. Lay-out en ontwerp
Kies een lay-out en ontwerp dat de persoonlijkheid van je kind en het thema van het boek weerspiegelt. Als je een fotoboek maakt dat gewijd is aan het sportteam van je kind, gebruik dan de kleuren van het team of voeg een illustratie toe uit onze selectie clipart met sportthema. Bekijk onze themaboeken voor wat inspiratie, van het heldere en vrolijke thema ‘Kleurrijke klas‘ tot het dynamische thema ‘Dream team‘.

5. Houd het eenvoudig
Als je eenmaal begint, kan het verleidelijk zijn om alles wat je tegenkomt toe te voegen. Ons advies? Zorg voor wat witruimte en stop je boek niet te vol met foto’s of teksten. Eenvoud is de sleutel tot een fotoboek waarin je telkens weer zult willen kijken.

Dingen die écht in je schoolboek moeten staan

Maak jij ook te veel foto’s van je kids? Ze zijn ook zo leuk! Je telefoon staat alleen zo snel vol met de honderden foto’s van alle leuke dingen die je kleintjes doen. Met zo veel om uit te kiezen, kan het in het begin een beetje moeilijk lijken om te beslissen wat je in jouw schoolboek wilt opnemen. Daarom zijn wij er om je te helpen: probeer te beginnen met een paar foto’s voor elk van de onderstaande categorieën. Je zult verbaasd staan hoe snel je overzicht krijgt.

1. Familie en vrienden
Begin met foto’s van je kind en zijn of haar vrienden. Bedenk ook welke familiefoto’s leuk zouden kunnen zijn om op te nemen. Verjaardagsfeestjes zijn altijd een goede plek om te beginnen bij het zoeken naar groepsfoto’s. Net als de jaarlijkse schoolfoto.

2. Naschoolse activiteiten
Overweeg om wedstrijdfoto’s, statistieken en scores toe te voegen als je kind na school bij een (sport) club zit. Maakt de activiteit of sport een groot deel van hun leven uit? Dan zou je een speciaal boek voor de club/het team kunnen maken. Bestel een boek voor iedereen in de groep en bespaar direct als je meerdere identieke exemplaren bestelt!

3. Schoolvoorstellingen
Er zijn weinig foto’s waar het plezier meer van afspat dan die van een schoolvoorstelling. Of het nu om een halviering of de eindmusical gaat: voeg veel foto’s toe en zo mogelijk ook een kopie van het programma of het toegangskaartje voor hun grote show. Dat maakt het extra speciaal.

4. Schoolreisjes
Of het nu kamp, een dagje naar een museum of een week lang skiën met school is: voeg wat hoogtepunten toe van de favoriete schoolreisjes van je kind.

5. Prestaties en prijzen
Vergeet niet om alles wat je kind in de loop van het schooljaar heeft bereikt toe te voegen: van diploma’s tot een speciale vermelding van de leraar. Door dit in het boek op te nemen, kunnen ze het resultaat van hun harde werk en toewijding laten zien.

6. Kunstwerken en speciale projecten
Laat ook de creatieve kant van je kind zien. Neem alle kunstwerken van het afgelopen schooljaar op door foto’s te maken of ze in te scannen. Voeg bijschriften toe om de projecten toe te lichten of vraag je kind om ze in eigen woorden te beschrijven als speciale toevoeging.

7. Citaten en getuigenissen
Voeg citaten en getuigenissen van hun favoriete leraar, coaches of beste vrienden toe. Zo leg je hun herinneringen vast en maak je het schoolboek persoonlijker. Het kan ook een mooie manier zijn om waardering te tonen voor de mensen die hun leven aanzienlijk hebben beïnvloed.

Wil je er zeker van zijn dat je alles in je fotoboek hebt staan? Maak het jezelf dan makkelijk en lees onze blog. Daar vind je een eenvoudige checklist voor het maken van een prachtig fotoboek. Klaar om aan de slag te gaan? Bekijk onze themaboeken en begin direct met jouw schoolfotoboek!