Tien eenvoudige tips voor mooie newborn foto’s

Door Albelli op 30 september 2022

Alle clichés zijn waar: de tijd vliegt en voor je het weet zijn ze groot. Dat geldt al helemaal voor pasgeboren baby’s. Met elke nieuwe dag zien ze er weer groter, sterker en alerter uit. Voor je het weet is je kleine baby dan een avontuurlijke peuter geworden. Ben je een kersverse ouder en wil je die kostbare eerste dagen, weken en maanden vastleggen? Met deze tips en tricks voor newbornfotografie maak je de prachtigste foto’s waar jij en je familie een leven lang van kunnen genieten.

1. Voorbereiding is alles

Je hebt het als kersverse ouder vast al ontdekt: een goede voorbereiding zorgt voor een blije baby. Dit gaat ook op als je een newborn fotoshoot plant in de eerste dagen of weken na de geboorte. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn met flesjes, voeding, luiers en kleding, maar je wilt ook al je rekwisieten en camera-apparatuur klaar hebben staan. Dan heb je alles bij de hand als je kleintje blij en tevreden is. Je hebt misschien maar weinig tijd voor je fotoshoot, dus neem deze checklist door en zorg ervoor dat je aan de volgende punten hebt gedacht:

  • Heb je jouw camera of smartphone altijd bij de hand, zodat je foto’s kunt maken als de gelegenheid zich voordoet?
  • Is de batterij van je camera of smartphone volledig opgeladen en heb je voldoende geheugenruimte voor nieuwe foto’s?
  • Wil je rekwisieten gebruiken om de ruimte aan te kleden (hieronder delen we hier veel ideeën over)? En zo ja, heb je ze bij de hand?
  • Heb je spullen om ervoor te zorgen dat je baby het naar zijn zin heeft tijdens de fotosessie? Ook daarover delen we hieronder enkele suggesties.

2. Denk na over de locatie en het licht

Waarschijnlijk zul je de newborn fotoshoot in je eigen huis houden. Dat is lekker relaxed. Je kunt alles opstellen wanneer het jou uitkomt en je hoeft niet te slepen met spullen. Het kan ook zijn dat je het makkelijker vindt om al je rekwisieten en camera-apparatuur mee te nemen naar de plek waar je baby zich het prettigst voelt en niet waar het voor jou het meest praktisch is. Uiteraard helpt goed licht, zoals bij alle vormen van fotografie, je om goede foto’s te maken. Misschien kun je het bedje wat dichter bij een raam zetten, zodat je optimaal gebruik kunt maken van natuurlijk licht. Of kun je dikke dekens neerleggen in een andere kamer van je huis als het licht daar beter is.

Bonustip: gebruik een constante lichtbron in plaats van een flitser als je toch nog extra licht nodig hebt. Van flitslicht kan je kleintje wakker worden of zelfs schrikken. Dat helpt zeker niet om je droomfoto’s te maken.

3. Maak het warm en knus in huis

Een blije baby zorgt voor een blije fotograaf. Door het comfort van je baby in gedachten te houden, zorg je voor een geslaagde fotoshoot. Als je baby bijvoorbeeld honger heeft of moe is, zal hij of zij waarschijnlijk huilen en trappelen met de beentjes. Probeer je fotoshoot dus net na een voeding en/of slaapje te plannen. Dan is je baby helemaal tevreden en een ‘melkdronken’ baby levert ook nog eens hele mooie foto’s op. Die tevredenheid is ver te zoeken als je kleine wondertje het koud heeft, dus zorg ervoor dat je de kamer waar je de foto’s gaat maken verwarmt en dat je dekens, kleren en mutsjes bij de hand hebt.

Bonustip: zorg dat het lekker warm is in de kamer als je foto’s van je baby wilt maken in zijn blootje.

4. Plan poses, maar hou ruimte voor spontaniteit

Pak het favoriete dekentje van je baby en begin je fotoshoot met een eenvoudig ‘wrapped shot’, waarbij je kleintje lekker ingebakerd is. Deze klassieke foto brengt je voor altijd terug naar die levensveranderende eerste momenten na de geboorte. Baby’s vinden het heerlijk om stevig ingebakerd te worden. Het houdt ze warm en geeft een veilig gevoel. Leg je baby op bed of wees creatief door hem of haar in een mooie mand te leggen. Doe dit wel veilig: leg een deken in de mand en zet hem op de grond. Leg ze op hun buikje of zij en maak zo mogelijk hun teentjes en vingertjes vrij, zodat je die ook op de foto kunt zien. Stop hun handjes onder hun kin of laat ze natuurlijk liggen en fotografeer ze in hun favoriete houding.

Bonustip: hoewel het altijd goed is om van tevoren een paar poses te bedenken, is je baby eigenlijk gewoon de baas. Van een spontane glimlach, gaapjes en uitrekken tot schoppen met de beentjes: de mooiste babyfoto’s ontstaan vaak spontaan.

5. Gebruik al aanwezige spullen als rekwisieten

Het is echt niet nodig om nieuwe rekwisieten te kopen voor je newborn fotoshoot, want je hebt waarschijnlijk alles al in huis wat je nodig hebt. Of het nu gaat om het mutsje dat de kraamhulp net na de geboorte op heeft gedaan bij je baby of het dekentje dat je oma als kraamcadeau heeft gebreid: dit zijn de voorwerpen die een diepere betekenis geven aan je babyfoto’s.

Andere rekwisieten waar je aan kunt denken:

  • Het ziekenhuisbandje van je baby
  • De eerste kleertjes die je jouw baby aandeed
  • De ochtendjas die je tijdens of vlak na de geboorte droeg
  • Het favoriete speelgoed of een teddybeer
  • De eerste deken of doek waar je jouw baby thuis in hebt gewikkeld
  • Een mooi haarbandje voor je dochter of een wollen muts voor je zoon

6. Lang leve white noise

Pasgeboren baby’s slapen graag. Als je kleine wondertje in dromenland is, kan dat het perfecte moment zijn voor een mini-fotoshoot. Er is immers geen mooier gezicht dan een kleine baby die lekker ligt te slapen als… nou ja, als een baby! Het geklik van je camera kan je kleintje echter wakker maken en de fotoshoot verpesten. Om dit probleem te op te lossen, kun je op de achtergrond wat white noise afspelen. Het herinnert je baby aan de periode in je buik en hij of zij zal door alle actie heen kunnen slapen.

Bonustip: als je jouw smartphone als camera gebruikt, kun je de white noise het beste afspelen vanaf een ander apparaat, zoals een draagbare luidspreker, tablet of laptop. Daardoor is het geluid constant en zo rustgevend mogelijk voor je kleine schone slaper.

7. Poseren met mama en papa

Het is niet meer dan normaal dat je je tijdens je fotoshoots concentreert op je pasgeboren baby. Vooral omdat je je in de dagen en weken na de geboorte misschien nog niet op je best voelt. Toch kan het heel bijzonder zijn om terug te kijken op foto’s met jezelf en/of je partner erbij en je te herinneren hoe je eruitzag en je voelde tijdens die levensveranderende periode. Dat brengt je niet alleen terug naar die nieuwe gevoelens, maar geeft je ook een idee van hoe klein je kindje eigenlijk was.

Bonustip: denk er eens over na om je camera of smartphone op een statief te zetten, zodat je ook je baby met jezelf (of beide ouders) kunt vastleggen.

8. Betrek oudere broers en zussen erbij

Een grote broer of zus worden is een grote verandering en ook wel een beetje spannend. Betrek daarom ook je andere kinderen bij de fotoshoot. Als ze oud genoeg (en sterk genoeg) zijn, kun je de grote broer/zus de baby in hun armen vast laten houden. Probeer een paar verschillende poses uit, waarbij ze naar de baby of naar de camera kijken. Weet je niet zeker of het goed gaat als je ze jouw kleintje geeft? Laat ze dan gewoon naast je pasgeboren baby liggen of zitten en probeer op die manier een paar verschillende poses uit.

Bonustip: kijk als je baby wakker is of je de interactie tussen de kinderen vast kunt leggen. Een beetje oogcontact kan een ontroerende familiefoto opleveren.

9. Schakel opa en oma in

Haal voor het ultieme familieportret je ouders erbij. Dan kun je namelijk drie generaties op één foto vastleggen. Dat gaat niet zonder een statief (of selfiestick). Dit kan een leuke activiteit zijn tijdens een bezoek aan je ouders of als ze bij jou op bezoek zijn.

Bonustip: wil je creatief aan de slag? Kijk dan eens naar je oude familiefoto’s en kies er een paar uit die je ouders kunnen proberen na te maken met hun nieuwe kleinkind. Alleen is het deze keer je baby die op de foto staat en niet jij.

10. Veiligheid voor alles en neem geen risico’s

De lus aan je camera of telefoon die je nog een keer om je pols wikkelt voor het geval je die tijdens de fotoshoot laat vallen. Extra controleren of de stoel die je gebruikt stabiel staat. Het belangrijkste is om je kleintje veilig en gezond te houden tijdens je fotoshoot. Geen enkele foto is het waard om je baby in gevaar te brengen of ze zich ongemakkelijk te laten voelen. Bij newbornfotografie gaat het erom plezier te hebben en te genieten van het creatieve proces. Dit is slechts het begin van het grootste avontuur in je leven, met nog veel meer foto’s en mooie herinneringen in het verschiet.

Probeer niet te veel druk op jezelf te leggen om ‘de perfecte foto’ te maken. Vergeet niet dat jullie nog een heel leven samen hebben, waarbij je hun reis kunt volgen en fotograferen. Van baby tot volwassene. Blijf gewoon fotograferen en je kunt er zeker van zijn dat je een paar foto’s maakt die je met trots kunt delen en afdrukken in fotoboeken of ophangen aan de muur.