2021 was een uniek jaar dat je bij zal blijven. Het is niet wat we ervan verwacht hadden, maar het stelde ons wel in staat om nieuwe dingen te leren en uit te proberen. Kortom, het was een jaar dat het herinneren waard was. Wil je beginnen, maar weet je nog niet hoe? Dan hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet. Zo ontwerp je jouw jaarboek van kaft tot kaft.

Kies de kaft die bij je past

Wil je jouw jaarboek laten zien, maak er dan iets moois van! Je verhaal begint bij de omslag, dus kies een foto die het thema van je boek weergeeft. Is het een familieboek, plaats dan bijvoorbeeld je favoriete groepsfoto op de omslag. Of plaats de eerste foto van je kleintje op de voorkant van je babyboek. We hebben ook een aantal prachtige jaarboekthema’s die je op weg kunnen helpen. Nog een tip voor je omslagontwerp: voor een extra creatief tintje voeg je het 2021 fotosjabloon toe aan je omslag. En kan je geen foto kiezen? Neem dan een eenvoudige linnen kaft met het jaar erop.

Bepaal de volgorde van je boek

Foto’s van een heel jaar ordenen kan lastig zijn. Maar als je een chronologisch jaarboek wilt maken, hebben we hier een paar tips voor het ordenen van foto’s en het opruimen van je bestanden. Zijn je foto’s eenmaal geordend, dan kun je ze bij wijze van tijdlijn chronologisch in je fotoboek plaatsen. Als je de foto’s niet chronologisch wilt ordenen, kunt je ze ook op kleur of thema indelen. Je kunt foto’s in dezelfde kleuren samen plaatsen, of een deel maken met alle foto’s van thuisvakanties of reizen die je dit jaar gemaakt hebt. Je kunt ook delen van je fotoboek wijden aan de mensen die het jaar gedenkwaardig hebben gemaakt. Bijvoorbeeld door alle foto’s van je ouders bij elkaar te plaatsen en een apart deel aan te maken met je favoriete foto’s van je vrienden.

Ga creatief aan de slag met onze ontwerpfuncties

Onze illustratoren hebben het afgelopen jaar honderden nieuwe ontwerpen gemaakt om je te helpen om jouw fotoboeken persoonlijk te maken. Ga creatief aan de slag met clip-art, achtergronden, sjablonen en kaders om je jaarboek uniek te maken. Alle ontwerpen zijn bewerkbaar zodat je zoveel aanpassingen kunt maken als je wilt. Onze jaarboeken zijn heel gemakkelijk om te maken, dus aan de slag en veel plezier!

Voeg herinneringen toe aan je jaarboek

Je jaarboek hoeft niet alleen maar uit foto’s te bestaan; je kunt ook herinneringen toevoegen die je het afgelopen jaar hebt verzameld. Denk eraan dat kleine momenten juist ook gedenkwaardig kunnen zijn — als je op reis hebt kunnen gaan of musea of exposities hebt kunnen bezoeken, dan zou je bijvoorbeeld de kaartjes en de programma’s ervan kunnen scannen. Om je op weg te helpen, hebben we ook tips voor het scannen van je foto’s en herinneringen.

Schrijf kleine stukjes voor elk deel van je fotoboek

Een korte inleiding voor elke maand of elk deel van je jaarboek is een geweldige manier om je hoogtepunten samen te vatten. Je kunt een kleine alinea schrijven waarin je uitlegt waar je geweest bent en wat je gedaan hebt. Dit voegt extra kleur toe aan je verhaal.

Voeg citaten toe

Ben je gek op een inspirerend citaat, of is er een liedje dat je jaar samenvat? Je kunt citaten of songteksten naast je foto’s plaatsen.

Laat je foto’s het verhaal vertellen

Laat je liever je foto’s het verhaal vertellen? Dan hebben we vele indelingen voor jou om mee te experimenteren. Je kunt gaan voor een informele mozaïekstijl met veel gezellige familiefoto’s of een pagina met indeling voor één enkele foto; bijvoorbeeld om een schitterende landschapsfoto te laten zien.

Rond het geheel af

Een geweldige manier om je jaarboek af te ronden is door terug te kijken op jouw 2021 in cijfers. Je kunt een pagina maken met de verschillende plaatsen bij je in de buurt die je hebt bezocht of alle nieuwe woorden die je kleintje dit jaar geleerd heeft.

We hopen dat we je een aantal ideeën hebben gegeven waar je mee aan de slag kunt in je jaarboek. Begin met het maken van je fotoboek en vier jouw 2021 in stijl. 

Maak je eigen jaarboek

We vinden het geweldig om je jaarboek-creaties te zien. Deel ze met ons door #albelli te gebruiken of geef je vrienden wat fotoboek-tips door te klikken op de onderstaande icoontjes en deze blog op sociale media te delen.

Reacties