Een persoonlijk jaarboek is een fantastische manier om alle momenten vast te leggen die jouw jaar geweldig maakten, hoe groot of klein ook. Of je nu een nieuwe hobby bent begonnen en wilt vastleggen hoe ver je bent gekomen of dat je een schattig jaarboek voor de kinderen wilt maken, vol foto’s van al hun avonturen: een jaarboek geeft je de kans om elke stap van de reis opnieuw te beleven. Wil je beginnen, maar weet je nog niet hoe? Dan hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet om jouw jaarboek van begin tot eind te ontwerpen.

Kies een foto voor op de kaft

Wil je jouw jaarboek aan iedereen laten zien, maak er dan iets moois van. Jouw verhaal begint bij de kaft, dus kies een foto die het thema van je boek weergeeft. Is het een familiealbum? Zet dan je favoriete groepsfoto op de voorkant. Voor een babyboek kun je de eerste foto van je kleintje gebruiken. We hebben ook een aantal prachtige jaarboekthema’s om je te helpen je foto’s te groeperen als je nog meer ideeën nodig hebt.

Onze tip: speel met de ontwerpopties voor je kaft. Kies voor een cleane en eenvoudige linnen kaft met het jaartal erop gedrukt of gebruik een volledige foto voor de kaft om een kleurrijk statement te maken. De keuze is aan jou.

Bepaal de volgorde van je boek

Foto’s van een heel jaar ordenen kan lastig zijn. Wil je toch een chronologisch jaarboek maken? Hier hebben we een paar tips voor het ordenen van foto’s en het opruimen van je bestanden. Zijn je foto’s eenmaal geordend, dan kun je ze bij wijze van tijdlijn chronologisch in je fotoboek plaatsen. Als je de foto’s niet chronologisch wilt ordenen, kunt je ze ook op kleur of thema indelen. Je kunt foto’s in dezelfde kleuren samen plaatsen of een deel maken met alle foto’s van je staycation of reizen die je dit jaar gemaakt hebt. Je kunt ook delen van je fotoboek wijden aan de mensen die jouw jaar gedenkwaardig hebben gemaakt. Plaats bijvoorbeeld alle foto’s van je ouders bij elkaar en maak een apart deel voor de favoriete foto’s van je vrienden.

Ga creatief aan de slag met onze ontwerpfuncties

Onze eigen illustratoren hebben het afgelopen jaar honderden nieuwe ontwerpen gemaakt om je te helpen om jouw fotoboeken persoonlijk te maken. Speel met clipart, achtergronden, sjablonen en kaders om je jaarboek uniek te maken. Alle ontwerpen zijn bewerkbaar, dus je kunt zoveel aanpassingen maken als je wilt. Vergeet niet dat je geen grafisch ontwerper hoeft te zijn om iets bijzonders te creëren met albelli! Onze jaarboeken zijn heel gemakkelijk om te maken, dus aan de slag en veel plezier!

Voeg aandenkens toe aan je jaarboek

Je jaarboek hoeft niet alleen uit foto’s te bestaan; je kunt er ook aandenkens aan toevoegen die je in de loop van het jaar hebt verzameld. Die kleine momenten kunnen juist het meest gedenkwaardig zijn. Heb je dit jaar musea of kunstgalerijen bezocht? Of heb je misschien je filmkaartjes van een romantisch uitstapje naar de bioscoop nog? Voeg ze eenvoudig toe door je aandenkens te scannen en de afbeelding te uploaden naar de ontwerpsoftware. Lees onze tips voor het scannen van foto’s en aandenkens voor wat extra hulp bij dit onderdeel (het is makkelijker dan het klinkt!).

Schrijf een intro voor elk deel van je fotoboek

Een korte inleiding voor elke maand of elk deel van je jaarboek is een geweldige manier om je hoogtepunten samen te vatten en het geeft je boek extra diepte. Je kunt een kleine alinea schrijven waarin je uitlegt waar je bent geweest en wat je hebt gedaan. Dit geeft je verhaal extra kleur. Ben je niet zo creatief met de pen? Houd het dan eenvoudig. Schrijf de datum op en introduceer de rubriek met een korte opsomming van alle gebeurtenissen, activiteiten of uitstapjes.

Voeg citaten toe

Hou je van inspirerende citaten? Of is er misschien een bepaald liedje dat jouw jaar samenvat? Voeg een paar citaten of songteksten toe aan je foto’s om je jaarboek op een leuke manier wat persoonlijker te maken.

Laat je foto’s het verhaal vertellen

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus laat je liever je foto’s het verhaal vertellen? Dan hebben we vele indelingen voor jou om mee te experimenteren. Kies voor een informele mozaïekstijl met veel gezellige familiefoto’s of probeer een pagina met één foto om prachtige landschappen te laten zien.

Rond het geheel af

Een geweldige manier om je jaarboek af te ronden is door terug te kijken op jouw 2022 in cijfers. Je zou een pagina kunnen maken met het aantal projecten dat je hebt voltooid, de plaatsen bij je in de buurt die je hebt bezocht of alle nieuwe woorden die je kleintje dit jaar heeft opgepikt.

We hopen dat we je wat ideeën hebben gegeven, zodat je aan de slag kunt met je jaarboek en jouw 2022 in stijl kunt vieren.

MAAK JE EIGEN JAARBOEK

We zijn benieuwd naar jouw jaarboek. Deel het met ons door #albelli te gebruiken of geef je vrienden wat inspiratie voor een jaarboek door op de onderstaande icoontjes te klikken.

Reacties