De feestdagen liggen achter ons en we maken langzaamaan al weer plannen voor de zomer. Met veel Europese bestemmingen op slechts een uur of twee vliegen, kun je de winterblues even achter je laten door je geliefde mee te nemen op een fantastische Europese stedentrip. We hebben 12 leuke steden in Europa uitgekozen die bol staan van de romantiek. Dus pak je camera, boek een accommodatie en ga op pad.

De meest romantische steden van Europa

Of je de liefde nu viert in historische straatjes, gezellige tavernes of te midden van adembenemende landschappen, veel steden in Europa staan bol van de romantiek. Van de iconische grachten van Venetië tot de stomende thermale baden van IJsland: kies de stad die past bij jou en je lief.

1. Venetië, Italië

Venetië is een tijdloze romantische stad in Europa, maar biedt meer dan alleen de beroemde gondels en kanalen. Het labyrint van kanalen van Venetië is natuurlijk bij uitstek geschikt voor een romantisch tochtje in de gondel, maar neem zeker ook even de tijd om door de pittoreske steegjes te dwalen. Ontdek de majestueuze uitzichten vanaf de oude bruggen en geniet van een unieke dagtocht naar het kleurrijke eiland Burano.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Venetië: wil je even ontsnappen aan de drukte? Bezoek dan een verborgen parel, de wijk Dorsoduro, voor een rustigere, meer lokale kant van Venetië, die rijk is aan kunst, cultuur en fantastische lokale gerechten.

2. Lissabon, Portugal

Lissabon is altijd een goed idee. Breng je dagen door met het verkennen van oude, kleurrijke wijken die resoneren met de melancholische melodieën van de Fado, en geniet van de wereldberoemde restaurants en terrassen van Lissabon die zorgen voor een perfecte romantische avond onder de sterren. Zelfs in hartje winter kun je hier even ontsnappen aan de winterse kou en genieten van aangename temperaturen.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Lissabon: rijd met de iconische vintage Tram 28 door de meest pittoreske straten van de stad. Deze tour levert gegarandeerd geweldige fotomomenten op.

3. Praag, Tsjechië

De sprookjesachtige architectuur en levendige geschiedenis van Praag maken het tot de ideale stad voor geliefden, zowel jong als oud. Verken het Oude Stadsplein, dwaal door de barokke tuinen van Malá Strana en ontdek de romantiek in de schaduw van de Praagse Burcht. De mix van de geschiedenis en schoonheid van Praag creëert een magische sfeer die je vrijwel nergens anders vindt.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Praag: geniet van een ontspannen boottocht op de rivier de Moldau, die een ander perspectief biedt op de majestueuze skyline van Praag.

4. Wenen, Oostenrijk

De keizerlijke grandeur en het rijke culturele erfgoed van Wenen vormen het perfecte toneel voor een romantische Europese stedentrip. Bezoek het majestueuze Paleis Schönbrunn, dwaal door de historische straten van Innere Stadt en geniet van het klassieke muziekerfgoed van de stad. De elegante koffiehuizen en levendige kunstscène dragen allemaal bij aan de romantische allure van Wenen.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Wenen: kun je niet genoeg krijgen van de sprookjesachtige sfeer? Maak dan een ritje met een paardenkoets door de Ringstrasse, en ervaar de keizerlijke charme van de stad in stijl.

5. Rome, Italië

Van verborgen pleinen tot oude ruïnes, als je op ontdekking gaat in Rome zijn de mogelijkheden wat betreft romantische plekjes eindeloos. Geniet van de authentieke Italiaanse keuken in een gezellige trattoria en wandel door de oude straten van de stad, stop voor een gelato en omarm de Dolce Vita. Rome is het hele jaar door een betoverende bestemming, met milde temperaturen in februari, ideaal om de straten vol historie te verkennen.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Rome: bezoek de minder bekende maar werkelijk betoverende wijk Monti. Deze wijk met zijn vintage winkels en ambachtelijke eetgelegenheden ademt Boheemse charme.

6. Gent, België

De middeleeuwse architectuur en de schitterende grachten van Gent zijn al lange tijd een romantische trekpleister voor koppels die willen genieten van een rustige Europese stedentrip. Deze charmante Vlaamse stad, met zijn schilderachtige straatjes en historische monumenten zoals het Oud Sint-Elisabethbegijnhof, is perfect voor wie op zoek is naar een betoverend uitje met minimale drukte en maximale romantiek.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Gent: maak een schemerwandeling rond Gravensteen, waar de eeuwenoude stenen en waterwegen tot leven komen onder het avondlicht.

7. Ljubljana, Slovenië

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, biedt een schat aan romantische ervaringen. De sprookjesachtige bruggen, het schilderachtige uitzicht op de rivier, de levendige cafécultuur en het kasteel met uitzicht op de stad maken het tot een idyllische bestemming voor een romantisch weekendje weg.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Ljubljana: een trip naar het idyllische meer van Bled voor een romantisch dagje uit is een must-do in Ljubljana. Geniet van een mooie wandeling, een rustige boottocht of ontspan gewoon met een kopje koffie en traditioneel gebak, allemaal tegen de achtergrond van de adembenemende schoonheid van de natuur.

8. Boedapest, Hongarije

Bij Boedapest is het liefde op het eerste gezicht met zijn prachtige uitzichten op de Donau en de iconische thermale baden. Verken deze boeiende stad op je gemak: wandel over de Kettingbrug, ontdek het betoverende Boeda-kasteel en bezoek de beroemde thermale baden van de stad voor een ontspannende ervaring. En voor wie toch even wil ontsnappen aan de drukte van de grote stad: Margaretha-eiland met zijn prachtige paden is een heerlijk rustig toevluchtsoord.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Boedapest: bezoek het Vissersbastion bij zonsondergang voor een adembenemend panorama over de stad. Maak je avondje uit compleet met een boottocht over de Donau die een spectaculair uitzicht op de stad met al zijn lichtjes biedt.

9. Dubrovnik, Kroatië

De allure van Dubrovnik zit hem in de oude stadsmuren en het betoverende uitzicht op de Adriatische Zee. Dwaal door de iconische oude binnenstad, geniet van verse zeevruchten en absorbeer de romantische sfeer van dit UNESCO-werelderfgoed. De verbluffende architectuur en charme van deze stad aan zee maken het tot een paradijs voor geliefden.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Dubrovnik: voor een unieke ervaring kun je in de schemering de kabelbaan naar de berg Srđ nemen en de stad zien oplichten, terwijl de zee glinstert onder het maanlicht.

10. Edinburgh, Schotland

Met zijn historische charme en schilderachtige landschappen is Edinburgh een perfecte romantische bestemming. De rijke geschiedenis van de stad, de verbluffende architectuur en het beroemde Edinburgh Castle tegen de achtergrond van de Schotse heuvels creëren een unieke, mystieke setting. Verken de geplaveide straatjes van de oude stad en geniet van de gezellige sfeer in traditionele Schotse pubs.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Edinburgh: klim naar Arthur’s Seat voor een panoramisch uitzicht over de stad. Een magische plek, vooral bij zonsopgang of zonsondergang, en perfect om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

11. Reykjavik, IJsland

Reykjavik staat bekend om zijn dramatische landschappen en natuur en biedt een mix van avontuur en romantiek. De stad is een toegangspoort tot adembenemende natuurwonderen zoals het noorderlicht, de Blue Lagoon en de Gouden Cirkel. Het compacte en kleurrijke karakter van de stad maken Reykjavik perfect voor romantische dagtochtjes of korte roadtrips.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Reykjavik: omarm de IJslandse traditie van samen ontspannen in een geothermisch bad, wat vooral betoverend is onder het noorderlicht. De Blue Lagoon is de bekendste thermale attractie van IJsland. Vergeet niet ruim van tevoren te reserveren!

12. Parijs, Frankrijk

Geen lijst met de meest romantische steden van Europa zou compleet zijn zonder Parijs, de onbetwiste stad van de liefde. Breng een romantisch weekend door met het genieten van croissants en café au lait in een schilderachtig café, hand in hand slenteren langs de Seine of je vergapen aan de schatten in het Louvre. De mix van ongeëvenaarde cultuur, iconische bezienswaardigheden en culinaire hoogstandjes creëert de perfecte setting voor het vieren van de liefde.

Onze beste tip voor een stedentrip naar Parijs: geniet van een picknick in de Luxembourg Gardens of een boottocht op de rivier de Seine, met een uniek uitzicht op de historische bezienswaardigheden van de stad.

Droom jij al van een romantische stedentrip in Europa? Deel deze blog op sociale media met behulp van de onderstaande pictogrammen… en misschien begrijpt je partner de hint wel. En als je eenmaal je favoriete romantische bestemming hebt bezocht, zorg er dan voor dat je de herinneringen voor altijd bewaart in een prachtig fotoboek.

Reacties