Je hoeft niet net zo handig te zijn als een grafisch designer of het kritische oog te hebben van een art director om een prachtig fotoboek te kunnen maken. Ons fotoprogramma is makkelijk om mee te werken en heeft van tevoren ontworpen lay-outs, randen, illustraties en andere mogelijkheden die maken dat je fotoboek er professioneel uitziet. Hieronder vind je een paar designtips van ons interne team om je te helpen je beste fotoboek ooit te maken.

1. Gebruik de volle breedte van dubbele pagina’s

design-tips-professioneel-uitziende-fotoboeken-dubbele-pagina

Een prachtige landschapsfoto ziet er het best uit op een dubbele pagina. Aarzel niet om je foto’s over twee pagina’s verdeeld af te drukken, zorg er alleen wel voor dat ze een hoge resolutie hebben.  Om je foto’s er nog beter uit te laten zien, kies je platliggend premium. Je foto wordt op die manier zonder onderbrekingen afgedrukt.

2. Voeg een paar kaarten toe

Overdrijf niet met extra’s, maar het toevoegen van een kaart – vooral in geval van een reis- of vakantiefotoboek – is een goede manier om te laten zien waar je bent geweest. Je kunt zelfs verschillende plaatsen markeren als je op rondreis bent geweest.

3. Kies zorgvuldig je formaat

Voor je begint met het maken van je fotoboek, zul je een formaat moeten kiezen. Een groot, liggend formaat is het meest geschikt voor de meeste fotoboeken, omdat je daarmee meer ruimte voor je foto’s hebt. Maar ben je meer een portretfotograaf en wil je een fotoboek maken vol foto’s van mensen, probeer dan eens een groot portretboek. Hoe groter het boek, hoe meer mogelijkheden je hebt om te pronken met je prachtige foto’s.

  • “Als ik terugkom van een vakantie met een camerarol vol straatfotografie, maak ik vaak een portretfotoboek. Foto’s van mensen komen zo beter tot hun recht.” Alexandra, grafisch designer bij albelli

4. Maak een fotoboekserie

design-tips-professioneel-uitziende-fotoboeken-series

Maak een serie fotoboeken van je foto’s. Elke keer dat je weggaat of een evenement bezoekt, maak je een nieuw fotoboek om aan je collectie toe te voegen. Als je elk boek in dezelfde stijl maakt, zien ze er bij je thuis uit als een samenhangend geheel. Gebruik bijvoorbeeld consequent hetzelfde systeem voor de titels op de rug (bijv. Barcelona 2017, Oslo 2018, Amsterdam 2018). Of kies voor een linnen omslag en gebruik voor elk fotoboek een andere kleur. Je kunt bovendien je favoriete lay-outs opslaan in het fotoprogramma, zodat elk fotoboek dat je maakt er van binnen hetzelfde uitziet.

  • “Op reis maak ik telkens weer een fotoboek met hetzelfde design en sjabloon voor de omslag. Op die manier wordt het een samenhangende reeks op mijn boekenplank.” Erica, grafisch designer bij albelli

5. Wees niet bang voor witruimte

Het is welbekend dat grafische designers van witruimte houden. En dat is omdat de dingen er op die manier beter uitzien. Het is dus nergens voor nodig te denken dat je alle pagina’s helemaal met foto’s moet vullen. Gebruik witruimte en randen rond de foto’s om je fotoboek er professioneel uit te laten zien.

  • “Ik hou van witruimte. Het maakt dat alles er beter uitziet.” Morgane, grafisch designer bij albelli

6. Let op kleur

Dat kan betekenen dat je op een pagina gelijksoortige kleuren op elkaar laat aansluiten of dat je contrastkleuren gebruikt. Probeer op elke pagina rekening te houden met het kleurenpalet. Een paar zwart-witfoto’s bij elkaar ziet er goed uit op een pagina.  En een paar roze getinte foto’s van zonsondergangen is uitstekend geschikt om bij elkaar af te drukken.

7. Hou het simpel

Je fotoboek hoeft geen kunstwerk te zijn. Hoe eenvoudiger, hoe beter in feite. Een paar goedgekozen illustraties en randen zijn veel effectiever dan alles tegelijkertijd op één en dezelfde pagina.

  • “Mijn favoriete fotoboeken zijn de eenvoudigste. Ik probeer ze niet te druk te maken, met teveel foto’s en andere dingen en kies alleen een paar illustraties om overal in het boek te gebruiken.” Julia, grafisch designer bij albelli

8. Probeer een verhaal te vertellen

Als je je foto’s in chronologische volgorde afdrukt in je fotoboek, vertel je een verhaal. Benadruk foto’s aan het begin, in het midden en op het eind, zodat je fotoboek een verhaallijn heeft. Je fotoboek kan tot 96 pagina’s hebben, dus je hoeft je geen zorgen te maken over een paar extra pagina’s.

  • “Wanneer ik op vakantie ga, begin ik foto’s te nemen in de trein naar het vliegveld en ik hou er niet mee op tot ik op de terugreis ben. Ik hou ervan een verhaal te vertellen in mijn fotoboeken.” Stella, grafisch designer bij albelli

9. Gebruik alleen je beste foto’s

Het kan verleidelijk zijn al je foto’s in je fotoboek af te drukken. Maar dat ziet er slordig uit. Bekijk je foto’s kritisch en kies alleen de beste voor in  je fotoboek. Ze moeten ook een hoge resolutie hebben, zodat ze niet vervagen wanneer je je boek afdrukt.

  • “Het is soms best lastig m’n beste foto’s te kiezen, omdat ik ze vaak allemaal leuk vind. Maar dan neem ik afstand en bekijk ik ze met het oog van de fotograaf. Mijn boek ziet er altijd beter uit als ik een beetje meer kieskeurig ben met m’n foto’s.” Villy, grafisch designer bij albelli

10. Ga speels om met editing

Probeer alles uit, van het toevoegen van filters aan je foto’s tot het bijknippen ervan. Gebruik een app voor het bewerken van foto’s om ze er zo goed mogelijk uit te laten zien. Dat zorgt ervoor dat ook je fotoboek er daarna beter uitziet.

  • “Ik gebruik een paar verschillende hulpmiddelen voor het bewerken van mijn foto’s voordat ik ze in  mijn fotoboek doe. Het zorgt ervoor dat het hele boek professioneler aandoet.” Gabriele, contentspecialist en fotograaf bij albelli

Zo, dat was het dan. Onze 11 tips voor het maken van een professioneel uitziend fotoboek met wijze raad van grafische designers. Maar als we je maar één enkel advies zouden mogen geven, dan zou dat zijn om vooral te genieten van het creatieve proces. Lees onze creatieve tips voor meer inspiratie. Deel deze blogpost op social media door gebruik te maken van onderstaande icoontjes en inspireer je vrienden en familie.

Reacties