Een verhaal vertellen met je fotoboek

Door Albelli op 24 oktober 2019

Met deze eenvoudige tips voor het vertellen van een verhaal herleef je je favoriete momenten in een fotoboek van albelli.

Een gif van een opengeslagen fotoboek met afbeeldingen van een man en zijn zoon op het strand, met op de rechterpagina een geanimeerde tekst.

Je hoeft geen woordkunstenaar te zijn om een mooi verhaal te vertellen; je kunt ook je foto’s laten spreken. Hier vind je een paar creatieve verhaalideeën die je op je fotoboek van albelli kunt toepassen, of je nu je foto’s wilt laten spreken of inspiratie zoekt voor bijschriften die het totaalbeeld schetsen. 

We begeleiden je bij het ontwikkelen van je verhaalstructuur, visuele storytelling en het opstellen van beschrijvende teksten die perfect bij je foto’s te passen, zodat je van je favoriete momenten kunt nagenieten alsof ze gisteren zijn gebeurd. 

Het belang van een goed verhaal 

Een vrouw die voor haar laptop op de grond zit met een pen in de ene hand en een koffiekopje in de andere.

Als je met vrienden aan het bijpraten bent, denk je waarschijnlijk na over de structuur van je verhaal, nietwaar? Als je geen volgorde in je verhaal aanhoudt, wordt het voor de luisteraar erg verwarrend en moeilijk te volgen.

Zonder structuur is het bovendien lastiger om belangrijke details te onthouden. Hetzelfde geldt voor je fotoboek. Denk voordat je aan de slag gaat eerst na over de verhaalstructuur. Op die manier kun je ook veel makkelijker bedenken waar je je foto’s wilt neerzetten.

Denk na over het doel van je fotoboek

Een hand met daarin een boek dat is verpakt in bruin cadeaupapier, vastgebonden met touw met kleine paarse en witte bloemen eraan.

Aan de hand van het doel van je boek kun je het thema en het verhaal bepalen. Als je het boek aan een speciaal iemand cadeau wilt doen, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een trouwdag, kun je met je foto’s een tijdlijn van je relatie uitstippelen. Wanneer je het boek voor jezelf maakt, kun je het opdelen in thema’s die je interesseren. 

Handige tip: als je het boek voor een ander maakt, kun je beginnen met het maken van een spindiagram van momenten die voor die persoon belangrijk zijn. Je kunt het opstellen van een spindiagram zien als een soort woordassociatie. Zo kun je voor elk moment bijschriften of citaten bedenken en tegelijk nadenken over je ontwerp.  

Je fotoboek in chronologische volgorde zetten

Drie trouwfoto's naast elkaar. Op de eerste is de hand te zien van een bruid die tegenover haar man staat en een boeket vasthoudt. De tweede is een foto van een bruid en bruidegom in een wolk van confetti. Op de derde foto dansen de bruid en bruidegom 's nachts met kleine lichtjes om hen heen.

De tijdlijn van je boek hoeft geen jaren te beslaan. Je kunt er prima een maken met foto’s die je gedurende een week of een dag hebt gemaakt. Je zou je reisboek kunnen beginnen met een afbeelding uit het raam van het vliegtuig en eindigen met een foto van de terugreis. Daarna plaats je de hoogtepunten van je reis ertussenin.

Hou voor een trouwalbum de structuur van je grote dag aan. Begin bij de ceremonie, ga dan naar het moment waarop je als echtpaar naar de receptie liep, voeg vervolgens foto’s van het diner en de toespraken toe, en eindig met je afterparty. 

Handige tip: maak een tijdlijn van alle gebeurtenissen voordat je aan je boek begint. Dit helpt je belangrijke momenten te onthouden en de structuur van je fotoboek in kaart te brengen.

Ideeën voor verhalen zonder tijdlijn

Twee foto's naast elkaar: één van twee kleine jongetjes die op een rots klimmen en een tweede van dezelfde jongetjes die als volwassenen een wandeling maken.

Traditionele verhaallijnen hebben een begin, midden en eind. Maar niet alle verhalen hoeven per se over een chronologische of rechtlijnige structuur te beschikken. Denk eens na over tv-programma’s die je hebt bekeken of boeken die je hebt gelezen waarin afleveringen of hoofdstukken opeens een sprong in de tijd maken. Het verhaal richt zich dan niet op tijd, maar bijvoorbeeld op een of meerdere personages. Je zou een soortgelijke verhaalstructuur ook op je fotoboek kunnen toepassen. 

Maak in een familiealbum bijvoorbeeld voor elk persoon een hoofdstuk en wijd aparte pagina’s aan oma en opa of aan elk van je kinderen. Als je je beste vriend een fotoboek cadeau wilt doen, kun je het opdelen in hobby’s of avonturen die je samen hebt beleefd. Je kunt je pagina’s vullen met foto’s van alle festivals die jullie hebben bezocht of van gezamenlijke herinneringen.

Handige tip: ook bij deze aanpak kan het opstellen van spindiagrammen je helpen. Denk voor je begint na over de hoofdstukken waarin je je boek wilt opdelen. Zet de titels op een rijtje en schrijf op welke momenten je met ieder hoofdstuk associeert. Als je flink wat foto’s moet doorspitten, weet je op deze manier ook beter waarnaar je op zoek bent in plaats van dat je er op goed geluk een paar uitkiest. 

Tekst gebruiken of je foto’s het verhaal laten vertellen

Twee pagina's van een fotoboek: op de eerste is een foto met onderschrift te zien van een opa en zijn kleinzoon die basketbal spelen. De tweede toont drie foto's van een kind in verschillende levensfases: vanaf de eerste thuiskomst als pasgeboren baby tot aan een peuter die in een kinderstoel zit.

Bijschriften helpen je je verhaal meer kleur te geven, vooral als je geen tijdlijn aanhoudt. Beschrijf zo goed mogelijk de situatie rondom het moment dat je hebt vastgelegd, zodat de kijker een goede indruk van het totale plaatje krijgt. Wanneer je daarna met vrienden en familie door je fotoboek bladert, kun je dankzij deze kleine anekdotes urenlang herinneringen ophalen.

Visuele storytelling werkt heel goed in een chronologisch fotoboek. Als je bijvoorbeeld de ontwikkeling van je kleintje in een babyboek wilt vastleggen, zeggen foto’s genoeg. Mocht je toch een tekst willen toevoegen, kun je achterin het boek een pagina leeg laten en daarop kleine mijlpalen neerzetten, zoals het tijdstip van de geboorte, het geboortegewicht en de datum van de eerste wankele stapjes.

Handige tip: als je niet weet wat je in je bijschrijften moet zetten, kun je ook de songtekst van een nummer gebruiken dat je met dat moment associeert.

Aandenkens toevoegen voor extra context

Een foto van losse pagina's uit een reisdagboek met schetsen en dagboekaantekeningen.

Verrijk je verhaal met aandenkens, tickets en pagina’s uit een scrapbook. Al die kleine dingen helpen je geheugen op te frissen als je je fotoboek aan familie laat zien en maken je boek nóg persoonlijker. Ze voegen bovendien allerlei extra details toe die je niet op een foto kunt vastleggen.

Voor een reisfotoboek zou je bijvoorbeeld dagboekpagina’s, schetsen of kleine tekeningen van bezienswaardigheden kunnen inscannen. Op die manier kun je meer inzicht geven in je belevingen en beter weergeven wat er op bepaalde momenten door je heen ging.

Handige tip: er zijn talloze apps beschikbaar waarmee je kunt inscannen als je geen fysieke scanner hebt. Bekijk hier een aantal van onze favoriete apps.

We hopen dat je met al deze creatieve verhaalideeën uit de voeten kunt. Weet je al hoe je aan je volgende fotoboek van albelli gaat beginnen? Mocht je voor je volgende project nog wat tips kunnen gebruiken, dan raden we je aan om een kijkje te nemen in onze andere gidsen, waarin je een heleboel ontwerpinspiratie en workflowideeën vindt van ons creatieve team.  

Klik op onderstaande pictogrammen om deze gids op sociale media te delen. En vergeet ons niet op Facebook en Instagram te volgen voor meer fotoboektips.

Begin nu