Maak je allerbeste foto’s ooit met onze 9 tips voor stadsfotografie

Door Albelli op 5 mei 2017

Neem tijdens je volgende stedentrip (of gewoon dicht bij huis) foto’s om trots op te zijn met deze 9 simpele tips voor stadsfotografie.

stadsfotografie tips

Mensen, architectuur, parken, winkels… Er zijn zo veel interessante dingen te zien dat steden de perfecte locatie zijn om adembenemende foto’s te maken. Maar met zo veel fotomogelijkheden kan het overweldigend zijn om het juiste shot en de juiste manier van fotograferen te kiezen. Of je nu een weekendje weg gaat naar een nieuwe stad of gewoon je eigen woonplaats wilt vastleggen, lees onze tips hieronder en word een meester in stadsfotografie en straatfotografie.

1. Sta voor dag en dauw op

Als er één ding is wat alle steden gemeen hebben, dan is het wel dat er heel veel mensen zijn. Ga vroeg op pad (tijdens het gouden uur) om de grote massa’s voor te zijn. Of gebruik de menigtes juist wel en zet mensen op creatieve manieren in je stadsfoto’s.

stadsfotografie tips vroege morgen
Fotografeer met een lange sluitertijd om mensen in een kunstzinnig waas te veranderen.

2. Maak gebruik van weerspiegelingen in het water

Heel veel steden zijn aan het water gebouwd. Maak er dankbaar gebruik van om prachtige foto’s van weerspiegelingen te creëren. Afhankelijk van het water moet je mogelijk vanaf een paar plekken fotograferen totdat je de gewenste reflectie krijgt.

stadsfotogradie tips weerspiegelingen

Schiet van veraf om de volledige weerspiegeling vast te leggen.

3. Zoek naar de symmetrie in je omgeving

Het leven zit vol symmetrie en in steden, met al die mooie architectuur, is het overal. Gebruik die symmetrie in steden om het onderwerp van je foto’s te accentueren en de compositie krachtiger te maken.

stadsfotografie tips symmetrie
Creëer balans en een adembenemend effect met symmetrie.

4. Fotografeer ‘jouw’ stad

Wat maakt de stad bijzonder voor jou? De straten, het eten, je favoriete winkels? Maak er foto’s van om jouw persoonlijke beleving van de stad te vangen.

stadsfotografie tips jouw stad
Om alledaagse foto’s interessanter te maken kun je vanuit verschillende standpunten fotograferen of creatieve composities maken.

5. Neem ook hoge gebouwen mee

Architectuurfoto’s kunnen lastig zijn. Om hoge gebouwen interessant op de foto te krijgen kun je het best een plek kiezen bij de voet van het gebouw en recht omhoog fotograferen. Wacht bij zonnig weer totdat de zon achter het gebouw is of richt je camera juist in de zon om lichtvlekken te maken.

stadsfotografie tips hoge gebouwen
Vul je foto tot de rand met het gebouw om een dramatisch effect te creëren.

6. Maak van iets gewoons iets bijzonders

Zelfs de gewoonste dingen kunnen artistiek en uniek worden onder de juiste omstandigheden. Kijk of je patronen of interessante vlakverdelingen ziet om creatieve foto’s te maken van doodgewone dingen.

stadsfotografie tips bijzonders

Let op complementaire kleuren, herhaling en vergelijkbare vormen.

7. Leg de stadslichten vast

Een stad bij nacht heeft iets magisch. Om goede nachtfoto’s te krijgen die de lichtjes optimaal in beeld brengen moet je de flits uitschakelen, je sluitertijd aanpassen (op Canon-camera’s is dat de knop ‘TV’, op Nikon-camera’s is het de ‘S’) en je camera heel stil houden.

stadsfotografie tips stadslichten

Gebruik ‘s nachts een langere sluitertijd (bv. 1 seconde) om stadslichten te vangen.

8. Kies zwart-wit voor de echte urban look

Niets ademt zo sterk een stadssfeer als een zwart-witfoto. Maak je foto’s in zwart-wit om een krachtig effect en echt urban gevoel te creëren. Je kunt ook verschillende filters op je smartphone uitproberen om artistieke stadsfoto’s te maken.

stadsfotografie tips zwart-wit
In ons fotoprogramma kun je je foto’s ook heel makkelijk in zwart-wit veranderen.

9. Maak abstracte kunst

Steden zijn de perfecte omgeving om zelf abstracte kunst te creëren. Zoek reflecties in ramen en speel met lijnen, licht en schaduw en gebruik verschillende hoogtes en gezichtspunten om artistieke foto’s te creëren.

stadsfotografie tips abstracte
Maak gebruik van het licht om interessante schaduwen op ongewone plekken vast te leggen.

Wil je meer weten? Bekijk dan ook onze andere fotografietips.