5 binnenfotografie-tips om meteen betere foto’s te maken

Door Albelli op 26 oktober 2022

Leer de kunst van binnen fotografie met onze professionele tips… zeg maar dag tegen wazige foto’s.

indoor-photography-tips-header

Binnen fotografie is moeilijk, zelfs voor professionele fotografen. Zonder natuurlijk licht of ruimte kan het lastig zijn om een goede foto te maken. Daarom hebben we 5 tips voor je die je zeker zullen helpen.

Plaats je foto’s op Instagram wanneer je deze tips voor binnen fotografie eenmaal onder de knie hebt en tag ons door #albelli te gebruiken en maak kans om op onze pagina te verschijnen.

Wees flexibel met betrekking tot de omgeving

De omstandigheden kunnen snel veranderen wanneer je binnen foto’s neemt en dit kan lastig zijn. Wanneer de belichting niet goed is (wat vaak het geval is), wil je de volledige controle over je instellingen hebben om het beste uit je foto’s te kunnen halen.

Gebruik een langzame sluitertijd om meer licht op te vangen (vergeet niet dat je met een langzame sluitertijd meer kans hebt op een wazige foto, dus probeer een plekje te vinden waar je toch voldoende licht opvangt en de scherpte behoudt).

Gebruik een instelling voor een groot diafragma. Dit betekent dat je het diafragma op de laagst mogelijke waarde moet zetten. Door dit te doen zorg je er ook voor dat er meer licht in de sensor van je camera komt, terwijl je de scherptediepte verkleint en je achtergrond een elegante waas geeft.

De ISO-waarde reguleert de gevoeligheid van de lichtsensor. Door de ISO-waarden te verhogen krijg je lichtere foto’s. Hoewel zeer hoge ISO-waarden de kwaliteit van je foto’s verminderen, kunnen moderne camera’s behoorlijk ver gaan voordat ze daadwerkelijk negatieve effecten laten zien, dus wees niet bang om ISO 800 te gebruiken (of nog hoger, afhankelijk van je camera), misschien heb je al het licht nodig dat je kunt krijgen.

Houd rekening met de lichtbronnen

Bekijk wat de beste lichtbron is en gebruik hem goed. Is er genoeg natuurlijk licht beschikbaar of gebruik je kunstmatig licht? Heb je de flits nodig?

Licht kan hard of zacht zijn  Bekijk met welke omstandigheden je te maken hebt en pas je hierop aan. Hard lichts is meestal goed om contrast te creëren en schaduwen te laten opvallen, perfect voor dramatische foto’s. Zacht licht is daarentegen ideaal als je objecten gelijkmatig wilt belichten en is flatterend bij het maken van portretten.

Probeer, wanneer mogelijk, geen natuurlijk en kunstmatig licht te combineren.

Leer om je lichtbronnen aan te passen

Als je niet 100% tevreden bent met de belichting, dan is de kans groot dat je foto’s niet optimaal worden. Probeer en leer om je lichtbronnen aan te passen voordat je foto’s neemt.

Gebruik een achtergrond om licht te helpen verspreiden. Een wit laken is meestal voldoende om een neutrale en lichte achtergrond voor objecten te creëren. Dit is perfect voor portretten.

Gebruik een reflectiescherm om de zijkant van je object, die niet direct belicht wordt, extra te belichten. Ieder soort reflecterend oppervlak kan gebruikt worden, van een stuk wit karton of schuim tot een speciaal scherm voor fotografie (die zijn niet zo duur).

Probeer het licht van je ingebouwde cameraflitser zachter te maken door er een dunne tissue of een stukje stof voor te plaatsen. Een wit plastic tasje werkt, met een beetje oefening, ook goed.

Pas je witbalans aan

Dit is vooral belangrijk als je foto’s achteraf niet wilt bewerken. Een onjuiste witbalans zorgt voor een lelijke tint, waardoor je foto’s goedkoop en onnatuurlijk lijken.

De meeste camera’s hebben een aantal instellingen die in de meeste gevallen voldoen. Probeer ze uit en onthoud dat wanneer de belichting verandert, de witbalans ook aangepast moet worden.

Denk goed na over de compositie

Dit is natuurlijk altijd van belang, maar nog meer wanneer je binnen foto’s maakt.

Wees bewust van de achtergrond en de omgeving. Probeer het eenvoudig te houden en kijk uit dat het niet rommelig wordt.

Kies het onderwerp van de foto en focus hierop, de meeste overige elementen kun je uit de kadrering houden.

Probeer je onderwerp los van de achtergrond te houden.

Wanneer je de basics van binnen fotografie onder de knie hebt dankzij deze eenvoudige tips, zullen je foto’s er direct beter uitzien. Het perfecte excuus om deze foto’s tot leven te brengen op een mooi fotoproduct.

Wat voor fotografietips zou je hier nog meer willen zien? Laat het ons weten in de onderstaande opmerkingen of neem contact op via social media.

Je kunt deze post delen met vrienden en familie via social media door de onderstaande icoontjes te gebruiken. Moedig ze zo aan om ook creatief aan de slag te gaan met hun camera!