De basisbeginselen van reisfotografie

Door Albelli op 19 juli 2023

Elke fotograaf kent het gevoel: je trekt de wijde wereld in en ontdekt de meest ongelooflijke nieuwe plaatsen en culturen. Adembenemende landschappen en levendige kleuren zetten je verbeelding in vuur en vlam. Maar dan kom je thuis, kijk je naar je reisfoto’s en dan besef je dat ze niet helemaal de ware magie vastleggen van wat je hebt gezien en ervaren met je familie of partner. Deze tips voor reisfotografie zullen je helpen om de volgende keer wel met geweldige foto’s thuis te komen.

1. Neem alleen de basics mee

Als je je voorbereid op een reis naar het buitenland met de ambitie om prachtige reisfoto’s te maken, pak je al snel teveel in. Maar als je veel cameraspullen mee moet slepen, kost fotograferen meer moeite, waardoor je minder foto’s maakt. Het is gewoon zo dat hoe meer foto’s je neemt, hoe groter de kans is dat je betere foto’s krijgt. Dus in plaats van elke camera en lens die je hebt mee te nemen, neem je gewoon je favoriete camera en een of twee lenzen mee (misschien een groothoek- en een zoomlens, of alleen een zoom) om je cameratas lekker licht te houden. Misschien ben je zelfs beter af als je alleen je smartphone meeneemt, want dat is tenslotte de ultieme lichtgewicht camera!

2. Neem extra batterijen en geheugenkaarten mee

Naast je camera (en goede wandelschoenen) zijn extra batterijen en geheugenkaarten de belangrijkste dingen om in je cameratas te bewaren. Er is niets erger dan aankomen bij een mooie bezienswaardigheid of het zien van een geweldige zonsondergang en je dan realiseren dat je geen ruimte meer hebt op je kaart of dat de batterij van je camera leeg is. Als je met je telefoon fotografeert, neem dan een powerbank mee om hem onderweg op te laden. Je zult je telefoon namelijk veel vaker gebruiken dan normaal!

3. Maak betere selfies en groepsfoto’s met een reisstatief

Selfies op reis zijn geweldig als je alleen een foto van jezelf (en je partner) maakt, maar het wordt lastig als je met je gezin of een groep vrienden op pad bent. Pak daarom een reisstatief in en zet deze neer om de zelfontspanner van je camera of telefoon te kunnen gebruiken. Dan hoef je alleen nog maar naar je vrienden en/of familie te rennen en samen “Cheese!” te roepen.

Tip van de professional: een statief helpt je ook om superscherpe landschapsfoto’s te maken, vooral bij weinig licht.

4. Leer een paar zinnen en knoop een gesprek aan met de lokale bevolking

Meesterfotograaf Robert Capa zei ooit: “Als je foto’s niet goed genoeg zijn, ben je niet dichtbij genoeg.” Met dit in gedachten kan het de moeite waard zijn om een paar eenvoudige zinnen uit je hoofd te leren, al is het maar ‘hallo’ en ‘bedankt’, zodat je tijdens je reizen een band met de lokale bevolking kunt opbouwen (en dichter bij hen kunt komen). Als je eenmaal het ijs hebt gebroken en samen hebt gelachen om hoe slecht je accent is, vraag je je nieuwe vriend of je een foto van hem mag maken, et voilà. Robert zou trots op je zijn!

5. Vraag altijd om toestemming

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat verschillende culturen verschillende opvattingen hebben over fotografie. Daarom is het altijd goed om toestemming te vragen voordat je een foto van iemand neemt. Een glimlach en wijzen naar je camera is normaal gesproken voldoende als je de lokale taal niet machtig bent. De meeste mensen zullen het waarderen dat je het vraagt en met plezier poseren voor een snelle foto. Als ze nee zeggen, heb je in ieder geval niemand boos gemaakt door te proberen een stiekeme foto te maken.

6. Maak spontane foto’s van je reisgenoten

Hoewel het belangrijk is om toestemming te vragen aan de lokale bevolking, geldt dat niet voor je familieleden, partner en/of vrienden. Probeer de realiteit van je gedeelde ervaringen vast te leggen door zowel spontane als geposeerde foto’s van hen te maken. Spontane foto’s zullen je helpen om meer authentieke visuele verhalen te vertellen en helpen je herinneren hoe je je op dat moment voelde.

7. Denk ‘out of the box’ om origineler te kunnen zijn

Het is niet meer dan normaal dat we onze favoriete foto’s van Instagram willen namaken terwijl we op reis zijn, maar soms is dat niet de beste manier. Als je te gefixeerd bent op het maken van een specifieke foto, op een specifieke locatie, mis je waarschijnlijk andere magische momenten die recht voor je neus gebeuren. Dus in plaats van te kopiëren wat je online hebt gezien, kun je beter je eigen reis fotograferen en originelere foto’s maken.

8. Zorg ervoor dat je telefoon of camera klaar is voor gebruik

De beste reisfoto’s ontstaan vaak wanneer we ze het minst verwachten: een olifant die je kind een geïmproviseerde knuffel geeft, een vuurdanser die je partner het podium op trekt voor een snelle boogie. Deze momenten komen en gaan in een oogwenk, dus het is belangrijk dat je je telefoon of camera altijd bij je hebt en klaar bent om te fotograferen. Investeer in een prettige riem voor je camera, zodat je hem comfortabel om je nek kunt dragen, of laat je foto-app open staan op je telefoon, zodat je niet met instellingen hoeft te rommelen om de foto te maken. Dit zijn de speciale kleine momenten waar je met de meeste liefde op terug zult kijken.

9. Fotografeer tijdens de ‘golden hour’

Er is geen slecht moment om reisfoto’s te maken, maar de ‘golden hour’ hebben zeker iets extra’s. Tijdens het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang staat de zon laag aan de hemel en zorgt ze voor warme en flatterende tinten die alles, van landschappen tot portretten, extra speciaal maken.

10. Focus op de details

Het is niet meer dan normaal dat we op reis de beroemde bezienswaardigheden willen fotograferen, de ‘Big Bens’ en ‘Eiffeltorens’ van de wereld. Het is wel belangrijk om je ook te richten op de kleine details die je reis zo bijzonder maken. Ga op zoek naar ongewone voorwerpen en texturen. Fotografeer de bomen en planten die je kunt ruiken, maak een paar foto’s van je favoriete maaltijden en drankjes of zelfs van je favoriete ober. Fotografeer weidse landschappen, maar zoom ook in op de details die het uniek maken. Fotografeer niet alleen de gezichten van mensen, maar ook hun handen en voeten, hun kleding en sieraden. Soms zijn het de kleinste details die het meest zeggen over onze reiservaringen.

11. Gebruik de regel van derden

De ‘regel van derden’ is een van de oudste regels in het fotografiehandboek en zal je helpen om je reisfoto’s als een professional samen te stellen. Kijk op het scherm van je telefoon of camera en het is waarschijnlijk dat je twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen ziet die een soort raster vormen. Als dat niet het geval is, ga dan naar je instellingen en schakel dit in. Door je foto’s zo te kaderen dat je hoofdonderwerp, bijvoorbeeld het lachende gezicht van je kind of de Taj Mahal, zich bevindt op een van de punten waar de lijnen elkaar kruisen, creëer je sterkere focuspunten en composities. Het is eenvoudig, maar zeer effectief!

12. Maak series foto’s die een completer verhaal vertellen

In plaats van te proberen one-shot foto’s te maken, waarvan je denkt dat ze het goed zullen doen op Instagram, kun je beter een reeks foto’s maken die een levendig verhaal vertellen. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om met één foto te vertellen hoe een aap de lunch van je partner heeft gestolen. Als je echter een foto maakt van de sluipende toenadering van je brutale nieuwe vriend, gevolgd door een foto waarop hij er vandoor gaat met jouw eten en een foto van je partner die geschokt (en hongerig) kijkt, kun je het hele verhaal vertellen in een serie van drie foto’s boordevol actie. Deze verhaalgerichte aanpak kan op elk scenario worden toegepast en zal je helpen je ervaringen in al hun glorie vast te leggen.

Ontdek meer adviezen en tips om je fotografie-skills te verbeteren in de albelli blog.