De basisbeginselen van straatfotografie

Door Albelli op 13 januari 2022

Of je nu in je eigen land of in het buitenland bent, het is altijd leuk om het dagelijkse leven op straat te fotograferen. In feite is er geen betere manier om die magische micro-momenten vast te leggen, die het stadsleven zo opwindend maken. Met advies over alles, van het creëren van interessantere composities tot het kiezen van de beste camera-uitrusting en instellingen, zullen deze eenvoudige straatfotografietips je helpen de wereld om je heen op een spannende en creatieve nieuwe manier te zien.

1. Gebruik een kleinere camera (of je telefoon!)

Het mooie van straatfotografie is dat het minder om de uitrusting gaat en meer om hoe je naar de wereld om je heen kijkt. Je doel is om zo min mogelijk op te vallen, wat moeilijk is met een grote spiegelloze of spiegelreflexcamera van hoge kwaliteit om je nek. Daarom gebruiken veel professionele straatfotografen kleine point-and-shoot compactcamera’s. Eigenlijk is je telefoon gewoon de perfecte camera voor straatfotografie, omdat hij niet opvalt.

2. Instellen en niet meer aan denken

Bij straatfotografie ga je op zoek naar toevallige momenten en sta je klaar om ze te fotograferen wanneer ze zich voordoe. Daarom is het belangrijk dat je camera of telefoon ingesteld is om er snel een foto mee te kunnen maken. Maak optimaal gebruik van volautomatische standen, zoals ‘Auto’ en ‘Programma’, of overweeg het gebruik van halfautomatische standen, zoals diafragmavoorkeuze (waarbij de camera jou een diafragma laat kiezen, maar automatisch de sluitertijd en ISO regelt), of sluitertijdvoorkeuze (waarbij de camera jou een sluitertijd laat kiezen, maar verder alles zelf regelt). Zo kun je meer tijd besteden aan het zoeken naar die magische kleine momenten en minder tijd aan het instellen van je camera-instellingen.

3. Houd je camera altijd bij de hand

Er is niets ergers dan op een verbazingwekkende scène te stuiten, misschien een helikopter die onder de brug door vliegt waar je over loopt of een meeuw die neerduikt en de lunch van je partner steelt, en niet klaar te zijn om het te fotograferen. Zorg ervoor dat je altijd in de startblokken staat door de lensdop van je camera ervan af te houden. Draag je camera om je nek of schouder in plaats van in de cameratas of bewaar hem in een zak waar je snel en gemakkelijk bij kunt als je iets ziet. Als je fotografeert met je smartphone, houd dan je fotografie-app open en zorg ervoor dat je de telefoon in één snelle beweging kunt pakken.

4. Maak stadsportretten van vrienden en familie

De straten van steden zijn fantastische plekken voor het maken van stijlvolle stadsportretten. Of je nu met je partner, familie of vrienden een nieuwe stad verkent, zorg ervoor dat je uitkijkt naar interessante locaties en achtergronden. Dat kan een iconische bezienswaardigheid zijn, zoals de Eiffeltoren of de Brooklyn Bridge, maar het kan ook iets veel eenvoudigers zijn, zoals een park of een leuk café in je woonplaats. Kies de meest flatterende lichtinval, vertel je model waar je wilt dat hij of zij gaat staan en maak je foto’s. Je zult er versteld van staan hoe leuk en dynamisch straatportretten kunnen zijn!

5. Doe rustig aan om meer te fotograferen

Straatfotografie is een vorm van meditatie. Hoe meer je vertraagt en je afstemt op het ritme van de stad, hoe meer je zult opmerken en fotograferen! Loop langzaam en probeer alles in je op te nemen wat er om je heen gebeurt. Kijk zowel achter je als vooruit, observeer wat er aan weerszijden van je gebeurt en vergeet niet om ook omhoog en omlaag te kijken. Vind je het moeilijk om rustig aan te doen? Ga dan eens op een bankje zitten en kijk hoe de wereld aan je voorbij trekt, maar houdt je camera paraat voor als en wanneer je iets of iemand ziet die je intrigeert.

6. Let op de kleine dingen

Of je nu in je eigen stad bent of op een gloednieuwe buitenlandse bestemming, probeer je omgeving te observeren alsof je hem voor het eerst ziet en ervaart. Wat valt je op? Elk onderwerp kan een schitterende straatfoto opleveren. Het hoeft niet mooi te zijn in de traditionele zin van het woord. Een vreemde plant gevonden die midden in een drukke stad groeit? Heb je een straatmuzikant gezien in een te gek kostuum? Neem snel een foto! Misschien vind je de textuur of kleur van een bijzonder gebouw mooi of een coole winkelpui of bioscoopposter. Als het je aandacht trekt, aarzel dan niet en maak een foto! Niet elke foto hoeft een meesterwerk te zijn. Het gaat er meer om de wereld te observeren zoals hij is en die vast te leggen met je camera.

7. Wees je bewust van je lichaamstaal

Het is normaal om zelfbewust te zijn als je foto’s maakt op straat, maar je hoeft je nergens voor te schamen. Fotografie is een hobby die door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gedeeld. Dus in plaats van te proberen je camera te verbergen of snel ‘geheime’ foto’s te maken zonder dat iemand het merkt, kun je beter proberen je te ontspannen en meer open te zijn. Lach, geniet en je zult er veel minder verdacht uitzien dan iemand die zich achter een camera verschuilt.

8. Gooi er een beetje humor tegenaan

Straatfotografie is het perfecte medium om visueel humor over te brengen. Of je nu een grappig straatnaambord of ironische graffiti hebt gezien, een scherp geobserveerde foto is alles wat je nodig hebt om je kijkers te laten zien wat jij grappig vindt. En vergeet niet: niet iedereen hoeft het te begrijpen. Misschien zijn sommige foto’s vooral grappig voor jou en je partner, terwijl andere misschien te maken hebben met een ‘inside joke’ die je met je vriendengroep hebt. Zelfs als het iets is wat alleen jij grappig vindt, is het nog steeds de moeite waard om een snelle foto te maken, zodat je er jaren later met een grijns op terug kunt kijken.

9. Respecteer de ruimte en tijd van mensen

Er is niets beter dan een nieuwe stad in te trekken met je camera en niets anders te doen dan foto’s maken, maar onthoudt altijd dat de meeste mensen die je tegenkomt aan het werk zijn en ergens anders heen moeten. Probeer daarom snel foto’s te maken zonder mensen in de weg te lopen. En als je toch met iemand begint te praten, terwijl je zijn portretfoto maakt, probeer hem dan niet te lang te laten wachten. Vraag mensen altijd beleefd of je een foto van ze mag maken, in plaats van te proberen stiekem een ‘geheime’ portretfoto te maken. Als ze toch poseren voor een foto, vergeet dan niet om ze te bedanken. Misschien krijg je er wel een nieuwe Instagram-volger bij!

10. Volg de actie

Er zijn bijna onbeperkte mogelijkheden als het gaat om creatief te zijn met je camera op straat. Je zou gemakkelijk een hele dag in één specifieke buurt kunnen doorbrengen (of zelfs in dezelfde straat), maar soms loont het om verschillende gebieden te verkennen. Kijk uit naar groepen mensen die dezelfde kant op gaan. Misschien is er een cultureel evenement gaande waar je niets van afweet of een feest dat op het punt staat te beginnen. Volg de actie en hopelijk vind je iets extra speciaals om te fotograferen!

11. Ga ‘vissen’

Heb je niet de tijd of energie om een hele stad te verkennen? Geen probleem! ‘Vissen’ is een klassieke techniek voor straatfotografie die je overal kunt toepassen. Zoek gewoon een plek die je bevalt, misschien omdat het licht daar geweldig is of omdat er veel kleurrijke graffiti op de muren staat, til je camera op en wacht geduldig tot het juiste onderwerp de scène komt binnenwandelen. Doe dit lang genoeg en je kunt er zeker van zijn dat je iets bijzonder spannends met je camera ‘vangt’!

12. Maak stadsportretten van jezelf

Het is normaal dat we de neiging hebben om andere mensen te fotograferen als wij degene achter de camera (of smartphone) zijn. Maar straten in de stad zijn ook perfect voor het maken van coole zelfportretten. Ga op zoek naar moderne gebouwen met reflecterende oppervlakken, zoals glas of gepolijst metaal, of zoek ramen waarin je zowel jezelf als het interieur kunt zien. Fotografeer je spiegelbeeld in spiegels, plassen, vijvers en meren of neem je vrienden en familieleden mee voor een eigenzinnige reflecterende groepsfoto.

13. Draag comfortabele schoenen

Straatfotografie is soms een zaak van de lange adem: hoe meer tijd je besteedt aan het verkennen van de straten met je camera, hoe meer foto’s je kunt nemen. Daarbij is het belangrijk dat je comfortabele schoenen draagt, zodat je de hele dag op de been kunt blijven (en zelfs tot diep in de nacht als je nog energie over hebt). Vergeet stijl en denk in plaats daarvan aan comfort. Het resultaat zal er naar zijn.

14. Heb plezier in je straatfotografie!

Straatfotografie hoort leuk te zijn. Maak je geen zorgen als je er niet in slaagt om bekroonde foto’s te maken. Zolang je plezier hebt en je je creatieve oog gebruikt, doe je het goed. O, en fotografeer niet alleen die coole cafés en leuke marktkraampjes. Stap ook zeker even binnen voor tal van lekkere hapjes onderweg!

Ontdek meer adviezen en tips om je fotografie-skills te verbeteren in de albelli blog.