Geweldige tips voor het maken van prachtige roadtripfoto’s

Door Albelli op 13 juli 2023

Klaar om te vertrekken? Heb je je kleren en camera bij de hand? Trek er dan deze zomer met je gezin op uit voor een fantastische roadtrip. We hebben handige tips samengesteld over hoe je de beste foto’s kunt maken terwijl je onderweg bent met de personen waar je het liefst bij bent, al zijn ze nog maar net of al heel lang in je leven.

De frisse wind door je haren, de warme zon op je huid en de vrijheid te gaan waar je maar wilt: niets kan een geweldige roadtrip overtreffen. Of het nu gaat om een weekend aan zee of een familievakantie in het buitenland: met onze tips maak je de mooiste foto’s tijdens je roadtrip met het gezin en leg je alle avonturen, groot en klein, vast. Maak deze zomer onvergetelijk.

 Vertel een verhaal

De uitdrukking “een foto zegt meer dan duizend woorden” gebruiken we vaak op de werkvloer bij albelli en niet zonder reden. Als één foto al een verhaal kan vertellen, stel je voor hoe veelzeggende een zorgvuldig samengestelde reeks foto’s dan is. Probeer bij het maken van je foto’s de emoties over te brengen die je voelt terwijl je ze maakt. Als je groepsfoto’s van het gezin maakt of vastlegt wat de kinderen aan het doen zijn. Bedenk dat je delen van een veel groter verhaal vastlegt en dat je je deze reis voor altijd wilt herinneren. Als je meerdere foto’s van iets of iemand maakt, heb je ook veel mogelijkheden tijdens terugkijken en bewerken.

Controleer je instellingen

Hoe langer je bezig bent met je camera-instellingen, hoe minder tijd je hebt om foto’s te maken. Misschien mis je zelfs het perfecte moment om je foto te maken (helaas herkennen we het allemaal!). Zorg ervoor dat je, voordat je op pad gaat, helemaal vertrouwd bent met je uitrusting – vooral als je nieuwe apparatuur hebt gekocht voor je vakantie. Oefen bijvoorbeeld met de instellingen voor landschaps- of straatfotografie. Als je snel wilt weten wat alle instellingen op je camera betekenen, bekijk dan hier onze handige tips [INSERT LINK]. Geef niet zomaar je camera aan een ander waardoor je instellingen plotseling heel anders zijn!

Neem de tijd

Haastige spoed is zelden goed. Wat je ook fotografeert, neem er de tijd voor. Soms is er ineens het perfecte moment en soms kan het even duren. Maar je haasten helpt niet. Zorg er altijd voor dat je de omgeving goed in je opneemt en houd rekening met zaken zoals waar het licht vandaan komt. Maak eens een wandeling met het gezin en bekijk de omgeving, ontdek welk perspectief je kunt gebruiken. Zoek naar creatieve ideeën om je foto te maken – zijn er coole reflecties of schaduwen die je kunt gebruiken? Kan het gezin helpen bij het maken van de foto?

 Laat je leiden door je gevoel

Een roadtrip moet altijd in het teken staan van ontdekkingen. Het is een reis waarbij jij en je gezin nieuwe plaatsen ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Je leert jezelf én de wereld beter kennen. Neem alles wat je meemaakt in je op, of het nu groot of klein is. Houd je camera altijd bij de hand, zo kun je prachtige foto’s maken van iets dat je aandacht trekt of je verrast.

 Leg mijlpalen vast

Ga je op een fotografie-roadtrip? Zorg er dan voor dat je alle mijlpalen van je reis vastlegt. Bijvoorbeeld je kinderen die voor de eerste keer de zee zien, het uitzicht vanaf de top van een berg, een plek die je al jaren wilt bezoeken, het verkennen van een historisch monument, het fotograferen van de plaatsnaamborden van de steden waar je doorheen reist, of de hotels of Airbnb’s waar je verblijft. Al deze bijzondere momenten dienen als nieuwe hoofdstukken van het verhaal van je reis. Ze vormen een fantastisch kader om je andere foto’s in te verwerken.

Geniet van de kleine dingen

Soms zijn het de foto’s van kleine, onverwachte momenten die je verhaal tot leven brengen en er kleur aan geven. Een spontane lunch in een rustiek restaurant, een geweldige zandsculptuur die je op het strand tegenkomt of een grappige foto waar je schaterlachend op staat. Het vastleggen van deze momenten maakt je roadtrip extra speciaal. De persoonlijke touch maakt het terugkijken naar de foto’s bijzonder als je weer thuis bent.

 Kies het juiste tijdstip

Het tijdstip van de dag is een van de belangrijkste factoren voor het maken van de beste foto’s tijdens een roadtrip. De vroege ochtend en de late namiddag bieden het perfecte licht voor landschaps- of portretfoto’s, aangezien het licht zacht en warm is. De zonnestralen zijn bijna horizontaal, en belichten je foto’s met rijk en zacht licht. Het licht ‘s middags is daarentegen niet de beste vriend van de fotograaf, omdat de zon dan bijna recht boven je staat en het licht hard is. Beslis welk tijdstip het beste is voor de foto’s die je wilt maken en geniet van de rest van je tijd door spontane foto’s van het gezin te maken.

Zorg voor variatie

Vermijd sleur in je foto’s, laat je creativiteit de vrije loop en daag jezelf uit tijdens je roadtrip. Zorg ervoor dat je een ruime selectie portretten maakt, zelfs als je een landschapsliefhebber bent. Probeer landschappen te fotograferen als je normaal een straatfotograaf bent. Maak een paar foto’s met de kinderen en je partner en een paar foto’s zonder. Vergeet niet om ook wat verticale foto’s te maken. Je kunt je foto’s heel gevarieerd maken en zo je verhaal op een veel mooiere manier opbouwen dan met een verzameling van soortgelijke foto’s.

Blijf in beweging

Sta niet stil, maar blijf bewegen! Het zal je verbazen hoe anders je foto’s eruit zien als je er een paar neemt terwijl je op je hurken zit, enkele shots terwijl je op een bankje staat, even naar een andere kant toewandelt en zelfs als je van achteren fotografeert. Je wilt geen verzameling foto’s die allemaal vanuit dezelfde hoogte en hoek zijn genomen. Maak je familiefoto’s van de reis leuker door ze vanuit veel verschillende posities te nemen. Je zult blij zijn met het resultaat!

We hopen dat onze tips je zullen helpen om je fotografievaardigheden te verbeteren zodat je prachtige foto’s maakt tijdens je roadtrip met het gezin. Wat denk je ervan om het bijzondere van je reis vast te leggen in een fotoboek of prachtige wanddecoratie? Het enige wat je moet doen, is op de onderstaande knop klikken en aan de slag gaan.

Creëer nu