10 tips om de magie van de herfst vast te leggen

Door Albelli op 28 september 2023

Verbeter je vaardigheden met onze beste tips voor herfstfotografie en leer hoe je geweldige herfstfoto’s maakt. Verdiep je in bosfotografie of leg de levendige kleuren van het herfstseizoen perfect en sfeervol vast. Ontdek de magie van de herfst!

Prachtig en uniek licht, rijke kleuren en een magische sfeer, de herfst is een van de beste tijden om je camera te pakken en creatief aan de slag te gaan met het maken van schitterende buitenfoto’s.

Van een gezellige familiedag in het bos tot een kustwandeling met je beste vriend(inn)en, hier zijn onze 10 beste fotografietips waarmee je prachtige herfstfoto’s maakt. Verzamel je mooiste foto’s en leg ze vast in een sfeervol fotoboek.

1. Zoek de beste plek om de hersftkleuren te vangen

De natuur vormt de perfecte setting voor het maken van goede herfstfoto’s. De kleurenpracht van de herfst nodigt uit om creatief aan de slag te gaan. Ga naar een natuurgebied of bos in de buurt en ontdek de levendige herfsttinten. Of breng een bezoekje aan een stadspark of kinderboerderij.

Ontdek de aarde-achtige tinten, roestige roodtinten en felle gele kleuren van de natuur in de herfst. Deze levendige kleuren komen nog mooier tot hun recht onder de zachte, bewolkte luchten van de herfst en natuurlijk tijdens het ‘gouden uur’ rond zonsopkomst en zonsondergang.

Speciale tip voor het fotograferen van herfstkleuren: selecteer de landschapsmodus op je telefoon of camera om ervoor te zorgen dat de kleuren goed uitkomen in je bosfoto’s.

2. Leg de texturen van de herfst vast

Van de kunstige nerven die bladeren doorkruisen als de kanalen van Venetië tot de door de zon gebarsten rimpels van verweerde boomstronken. Oktober en november bieden prachtige herfsttexturen om op in te zoomen. Maar ook buiten de natuur kun je unieke herfstdetails ontdekken. Dus houd je ogen open voor andere rustgevende texturen die we associëren met de herfst, zoals dikke wollen sjaals en wollige mutsen.

Speciale tip voor herfstfotografie: als je telefoon een macro-modus heeft, selecteer deze dan om dichtbij te komen en zoveel mogelijk details vast te leggen. Als je een camera gebruikt, zoom dan zo veel mogelijk in of gebruik een speciale macrolens.

3. Maak gebruik van reflecties in de herfst

De herfst is ideaal om op een creatieve en speelse manier te variëren met reflecties. Zoek kleurrijke boomtoppen die weerspiegeld worden op het oppervlak van een meer of vijver. Ook in de stad kun je hier leuke dingen mee doen. Ga op je hurken zitten en kijk wat je kunt vastleggen op het oppervlak van een regenplas.

Van regendruppels en rimpelingen tot windvlagen en steentjes die over het wateroppervlak dansen, de herfst is perfect om te experimenteren met het maken van abstractere foto’s.

4. Leg de dieren in de herfst vast

Voor alle dieren, klein en groot, staat de herfst in het teken van de voorbereiding op de winter. Richt je camera eens omhoog om te kijken of je trekvogels kunt fotograferen. Of wacht een tijdje onder een boom, wie weet spot je een eekhoorn die voedsel verzamelt voor zijn winterslaap.

Als je nog een stapje verder wilt gaan met herfstfoto’s van dieren, probeer dan op te gaan in je omgeving door neutrale, aardse kleuren te dragen voor een natuurlijke camouflage. Dit zorgt ervoor dat je potentiële onderwerpen niet afschrikt en helpt je om betere natuurfoto’s te maken.

Speciale tip voor natuurfotografie in de herfst: als je telefoon of camera een actiemodus heeft, selecteer deze dan. Zo kun je beter scherpstellen op snel bewegende vogels en dieren. En zorg ervoor dat je de flitser uitschakelt, want daarmee jaag je potentiële onderwerpen weg.

5. Haal het beste uit het gouden uur

Het prachtige, stemmige licht van een bewolkte herfstdag is gewoon magisch en heeft een gloed die je alleen in de herfst ziet. Het beste moment om dit bijzondere licht te fotograferen is tijdens het zogenaamde gouden uur net na zonsopkomst en voor zonsondergang. Omdat de zon in deze periode laag bij de horizon staat, is het licht warmer, zachter en gericht. Leuke bijkomstigheid is bovendien dat de dieren dan ook het actiefst zijn, dus houd je ogen goed open!

6. Maak de mooiste herfstportretten

Door de bijzondere sfeer, prachtige landschappen en het warme licht is de herfst de perfecte tijd om naar buiten te gaan en mooie portretten te maken van je dierbaren. Of je nu je kinderen, partner, vrienden of familie fotografeert, begin met het kiezen van de perfecte locatie. Zoals je eigen tuin of een plaatselijk park. Zoek een achtergrond van kleurrijke bladeren met warme tinten en natuurlijke texturen.

Het zachte, warme licht van het gouden uur levert unieke herfstfoto’s op. Kies de mooiste en druk ze af of maak er prachtige wanddecoratie of persoonlijke wenskaarten mee!

Speciale tip voor de perfecte herfstfoto: heeft je camera of telefoon een portretmodus? Selecteer deze dan, want deze modus helpt je focussen op je onderwerp terwijl de achtergrond vervaagt. Als je met een camera fotografeert, open dan het diafragma zo ver mogelijk naar de grootste f-stop. Bijvoorbeeld f/2.8 of f/1.8.

7. Gebruik herfstachtige rekwisieten

Hoe geef je je foto een herfstig karakter? Voeg een leuk element toe aan je herfstportretten door een paar rekwisieten met herfstthema te gebruiken terwijl iemand poseert. Pompoenen, eikels of gevallen herfstbladeren geven je foto’s meer sfeer. En met rekwisieten zal de persoon die poseert ook meer ontspannen zijn, waardoor je leuke, spontanere momenten kunt vastleggen.

Laat je onderwerp zijn of haar favoriete wollen trui, sjaal of jas dragen. Maak het nog gezelliger door een pumpkin spiced latte of warme chocolademelk te maken om van te nippen terwijl je foto’s maakt. Je kunt het zelfs in een leuke fotomok serveren! Zorg voor een relaxte sfeer en houd je telefoon of camera altijd bij de hand. Spontane momenten weerspiegelen de gezelligheid van dit speciale seizoen.

8. Laat je foto’s stralen met een polarisatiefilter

Niet elke herfstdag wordt gekenmerkt door een zachte, bewolkte lucht. Soms kan het licht van een zonovergoten novemberdag net zo fel zijn als op een zomerse dag. Op dit soort dagen kun je een polarisatiefilter op de lens van je camera plaatsen als je herfstfoto’s maakt. Dit verzacht je foto en helpt de schittering te verminderen die vaak wordt weerkaatst op het oppervlak van water en bladeren. Bovendien zorgt een polarisatiefilter voor meer verzadiging van je foto en maakt het kleuren nog feller.

Speciale amateurfotografietip: polarisatiefilters worden vaak gebruikt met camera’s, maar je kunt ze ook kopen om op de lens van je smartphone te plaatsen.

9. Vertel het hele verhaal met spontane foto’s

Sommige dingen kun je beter vastleggen met een fotoserie in plaats van met losse foto’s. Een wandeling met je gezin langs de kust? Of een uitstapje naar het bos? Vertel het complete verhaal van je dagje uit met een verzameling foto’s die je gedurende de hele dag hebt genomen. Doe je voordeel met deze herfstfotografietips om die spontane momenten vast te leggen:

● Je kinderen die hun wollen mutsen en handschoenen aantrekken voordat ze ‘s ochtends de deur uitgaan.
● Het uitzicht vanuit je autoraam als je aankomt op je herfstbestemming (laat je kinderen deze foto’s maken als jij degene bent die rijdt).
● De reacties van je kinderen als ze voor het eerst met de herfstbladeren spelen.
● Verrassende kiekjes van de picknick met je gezin in het bos.
● De gouden zonsondergang als je weer naar huis rijdt.

Speciale tip voor het maken van goede herfstfoto’s: of je nu met een telefoon of camera fotografeert, maak gebruik van verschillende brandpuntsafstanden voor meer variatie in je fotoserie. Zoom in op details zoals laarzen en eikels en gebruik een kleine brandpuntsafstand om zoveel mogelijk van het landschap vast te leggen.

10. Deel je mooiste herfstmomenten

Er is niets leukers dan thuis na een bijzonder dagje uit nog even door je foto’s scrollen. Kies de mooiste uit en laat ze afdrukken om aan je vrienden en familie te laten zien of bekijk ze later zelf nog eens. Van peroonlijke kalenders en wanddecoratie tot fotoboeken en wenskaarten. Deel je herfstavonturen en breng ze tot leven.

De belangrijkste herfstfotografietip? Doe leuke dingen en geniet van de pracht van de natuur in dit sfeervolle jaargetijde. Leg al die momenten van plezier vast en maak prachtige herfstfoto’s die je voor altijd zult willen koesteren.

Ga meteen creatief aan de slag in onze app en maak iets speciaals van je favoriete fotomomenten.

Aan de slag