5 iconische vrouwen in de fotografie

Door Albelli op 8 maart 2023

Door hun indrukwekkende beelden van conflicten en conceptuele zelfportretten die tot nadenken zetten, hebben deze vijf beroemde vrouwelijke fotografen de manier veranderd waarop wij de wereld om ons heen bekijken en ermee omgaan.

Sinds de 19e eeuw is fotografie als medium sterk gevormd en ontwikkeld door creatieve vrouwen. Het was plantkundige en fotografe Anna Atkins die als eerste op het idee kwam om een foto in een boek te publiceren, wat de wereld inspireerde te bedenken wat er nog meer met deze kunstvorm kon worden gedaan. Daarom willen we vijf beroemde fotografes aan je voorstellen, die de manier waarop we de wereld om ons heen bekijken en begrijpen hebben veranderd, van de tijdperkbepalende straatfotografie van Vivian Maiers tot de zelfportretten die breken met stereotypen van Cindy Shermans.

1. Lynsey Addario’s harde fotojournalistiek

undefined

Lynsey Addario, winnares van de Pulitzerprijs, is een hedendaagse Amerikaanse fotojournaliste. Haar confronterende en vaak schokkende beelden belichten conflicten, humanitaire rampen en vrouwenkwesties in het Midden-Oosten en Afrika. Hoewel Addario geen officiële fotografieopleiding heeft gevolgd, zorgden haar toewijding en vastberadenheid ervoor dat ze toonaangevend werd binnen haar vakgebied. In 2015 werd ze door American Photo Magazine benoemd tot een van de vijf meest invloedrijke fotografen van de afgelopen 25 jaar. Voor een indruk van Addario’s creatieve benadering van fotojournalistiek, raden we haar prachtige, maar impactvolle foto uit 2006 aan, ‘Conflict on the Border of Chad and Sudan (Darfur)’, die de uitdagingen laat zien die Soedanese vluchtelingen moesten overwinnen om alledaagse benodigdheden zoals water en brandhout te verkrijgen. Meer weten over haar creatieve proces? Haar New York Times bestseller ‘It’s What I Do’ laat zien hoe ze elke foto benadert.

2. Baanbrekende portretten van Annie Leibovitz

undefined

De lijst van beroemde vrouwelijke fotografen is niet compleet zonder Annie Leibovitz. Haar baanbrekende carrière begon in 1970 toen ze werd gevraagd om John Lennon te fotograferen voor Rolling Stone Magazine. Na slechts drie jaar werd ze de hoofdfotograaf van het tijdschrift dankzij haar harde werk en sterke creatieve visie. De rest is geschiedenis. Leibovitz is verantwoordelijk voor enkele van de meest iconische portretten aller tijden, van Miley Cyrus tot koningin Elizabeth II. Deze foto’s zijn op zich al indrukwekkend, maar wat deze portretten zo boeiend maakt, is haar vermogen om de persoonlijkheid en het karakter van haar onderwerpen in haar opnamen vast te leggen. Als je geïnteresseerd bent in het werk van Leibovitz, is haar samenwerking met Susan Sontag uit 1999, ‘Women’, een goed begin. Dat is een perfect voorbeeld van waarom zij als een gevierd fotograaf en feministisch icoon wordt gezien.

3. Dorothea Lange’s baanbrekende documentaire fotografie

undefined

Dorothea Lange’s iconische foto’s van ontheemde boeren tijdens de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw maakten van haar een van de beroemdste vrouwelijke fotografen aller tijden. Interessant genoeg beschouwde Lange haar foto’s nooit als kunst, maar als een middel om sociale verandering teweeg te brengen. Het oeuvre van Lange is beroemd, omdat het het Amerikaanse leven tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw in beeld brengt en laat zien wat een krachtig middel fotografie kan zijn om verandering in gang te zetten. Lange stond erom bekend openhartig met haar onderwerpen te praten om hen op hun gemak te stellen en ze maakte vaak uitgebreide aantekeningen die meer context toevoegden aan de foto’s die ze maakte. Een voorbeeld van haar krachtige visuele verhalen is bovenstaande foto ‘Daily Lineup’ uit 1938, die bijdroeg aan de bewustwording van de discriminatie van Afro-Amerikanen in die tijd, met name in het gesegregeerde Zuiden.

4. Cindy Shermans zelfportretten die stereotypes doorbreken

undefined

Cindy Sherman, bekend vanwege haar gedurfde en speelse zelfportretten, creëert eigenzinnige personages die heersende stereotypes belichamen en uitdagen. Of het nu gaat om een ‘eenzame huisvrouw’ of een ‘afgewezen minnaar’, elk van haar foto’s en personages fungeert als een visuele aansporing om dieper na te denken en te praten over gender, identiteit en sociale normen. Weet je niet waar je moet beginnen? Haar bekendste project, ‘Untitled Film Stills’, geeft een goed overzicht van haar werk als kunstenaar. Gekleurd door haar unieke gevoel voor humor, nostalgie en subtiele provocatie, nodigen deze beelden je uit om vragen te stellen en je eigen interpretaties te bedenken.

5. Vivian Maiers genre doorbrekende straatfotografie

undefined

Alom gerespecteerd als een van de grote pioniers van straatfotografie, maakte Vivian Maier in het geheim meer dan 100.000 foto’s tijdens haar 40-jarige carrière als nanny. Maier deelde haar werk nooit tijdens haar leven. Pas na haar dood in 2009 werden haar werken ontdekt en erkend. Maiers iconische zwart-witbeelden tonen scènes uit het dagelijks leven, maar ook creatieve zelfportretten, en nemen je mee naar het Chicago en New York van de jaren 60, 70 en 80. Doe inspiratie op voor je eigen straatfotografie en verdiep je in Maiers opvallende openhartige straatportretten, waarbij ze licht en schaduw gebruikt om drama en sfeer aan haar foto’s toe te voegen, zodat het dagelijkse leven wordt verheven tot iets dat een kunstgalerie waardig is.

Geïnspireerd en zin om aan de slag te gaan? Pak je camera en treed in de voetsporen van deze beroemde vrouwen! Bekijk deze inleiding tot de basis van fotografie voor meer tips.