9 tips om de kleuren van de lente vast te leggen met je camera

Door Albelli op 13 april 2023

Fotografeer jij met je smartphone of met een professionele camera? Voor het resultaat maakt dat niet uit, want met deze 9 tips voor lentefotografie maak je altijd de mooiste foto’s. Om er vervolgens fotoafdrukken van te maken, die je kunt delen en voor altijd kunt bewaren. Kom dus uit je winterslaap en bereid je voor om al het moois van de lente vast te leggen, van kleurrijke bloemen tot zonovergoten selfies.

De lente brengt nieuw leven en verandering. Dit is dus hét perfecte moment om naar buiten te gaan en creatief bezig te zijn met je camera (of smartphone). Ben je een beginner of een gevorderde amateur? Er zijn in elk geval talloze mogelijkheden om prachtige lentefoto’s te maken. Van de eerste bloemen en levendig groen tot dieren en buitenportretten, de mogelijkheden zijn eindeloos. Hier zijn 9 tips voor lentefotografie om elke mooie dag optimaal te benutten!

1. Laat de lentekriebels maar komen!

In dit seizoen gaan we weer heerlijk naar buiten. Zorg er vooral voor dat je de camera meeneemt (of je telefoon gebruikt om foto’s te maken) als je de hond uitlaat op het strand of als de kids in het park gaan spelen. Je hoeft niet ver weg te gaan om te ontdekken wat de lente allemaal teweegbrengt, ook in je eigen omgeving is genoeg moois te zien. Vooral als je het bekijkt door de lens van een fotograaf.

2. Leg alle kleuren van de lente vast

De lente is met haar levendige kleuren een feest voor elke fotograaf. Zoek naar een bloementapijt van gele en paarse tinten als narcissen, hyacinten en andere wilde bloemen die uit de grond schieten. Gebruik een speciale macrolens (of de macromodus van je telefooncamera) om ze van dichtbij te bekijken. Zoom in op de caleidoscopische kleuren, die er sensationeel uitzien als fotoafdrukken en wanddecoratie.

3. Speel met het licht in de lente

Licht is één van de belangrijkste aspecten op het gebied van fotografie. En juist in de lente is het licht vaak erg mooi. Met de lentezon nog laag aan de hemel is het licht zacht en flatteus. In feite is het perfect voor het vastleggen van van alles, van buitenportretten van familie en vrienden tot landschapsfoto’s van het strand in de buurt. Als extra bonus kun je in de lente zonsondergangen fotograferen zonder dat je er, zoals in de zomer, tot 10 of 11 uur ‘s avonds voor buiten hoeft te blijven. Probeer het licht te zien als een onderwerp op zich en laat het je leiden naar nieuwe en mooie fotolocaties. Wees niet bang voor een zogenaamde ‘lensflare‘, want die kunnen juist karakter en dat speciale lentegevoel aan je foto’s toevoegen.

4. Zoom in op de lente

Niet alleen wij als fotografen worden in de lente aangetrokken door de prachtige bloemen. Zoom maar eens in op je favoriete planten en bloemen, en je ziet waarschijnlijk legers bezige bijen die van bloemblad naar bloemblad vliegen, op zoek naar vers stuifmeel. Deze fascinerende diertjes zijn een perfect onderwerp voor lentefoto’s en ongelooflijk fotogeniek. Gebruik de macromodus van je telefoon om ze van dichtbij te fotograferen of gebruik een speciale macrolens op je camera om ze in microscopisch detail vast te leggen. Ben je eenmaal lekker bezig, houd dan je ogen open voor andere prachtige insecten, zoals bonte vlinders en glimmende kevers. Laat je favoriete foto’s afdrukken en breng zo een beetje lentemagie in huis.

5. Veranderlijk lenteweer

Zoals een oude weerspreuk luidt: ‘Maartse wind en aprilse regen, beloven voor mei de grootste zegen.’ Die plotselinge regenbuien in de lente kunnen voor ons fotografen juist heel voordelig zijn. In de eerste plaats kun je dan creatief aan de slag met de weerspiegeling in plassen, beken en beslagen ramen. En als extra bonus: bloemen, planten en groene landschappen zien er nog wilderiger en levendiger uit na een fikse bui. Zorg ervoor dat je waterdichte schoenen en een regenjas draagt, zodat je laag en dicht bij je onderwerpen kunt komen zonder je zorgen te hoeven maken dat je voeten of kleren nat worden.、

6. Denk ‘nieuw’

De lente zorgt niet alleen voor nieuw groen. Het is ook het seizoen van de pasgeboren dieren. Of het nu gaat om schattige lammetjes en baby-eendjes of om insecten en kikkervisjes: je zult er versteld van staan hoeveel wilde dieren je in de lentemaanden kunt vastleggen. Je hoeft geen David Attenborough te zijn om ze te vinden. Neem je camera gewoon mee tijdens een wandeling in het plaatselijke park of bos, zoek naar vijvers en loop langs het strand of de rivier. Volg de actie en klikken maar!

7. Speel met het perspectief

Wil je de bloemen van de kersenboom boven je of juist het tapijt van wilde bloemen aan je voeten fotograferen? De lente biedt volop mogelijkheden om te experimenteren met nieuwe en bijzondere perspectieven. Ga op je hurken zitten om de details van kleine bloemen vast te leggen of klim in een boom om met een vogelperspectief iets moois beneden te fotograferen. Regels of grenzen zijn er niet, dus gewoon proberen, en wees vooral niet bang om fouten te maken.

8. Boek een reis

Als het om het verbeteren van je vaardigheden en het uitleven van je passie voor fotografie gaat, geldt: hoe meer je ziet, hoe meer je kunt vastleggen. Wat is dan een betere manier om de magie van de lente te ontdekken dan je een mooie reis te maken? Met warme, zonnige dagen en veel te zien en te doen, biedt de lente alle voordelen van reizen in de zomer, maar tegen een fractie van de prijs. Je hoeft niet eens naar exotische oorden te gaan. Kies voor dat stranddorpje waar je de hele winter van hebt gedroomd of een camping in de heuvels waar je jezelf kunt onderdompelen in de natuur. Bekijk deze tips voor reisfotografie voor meer inspiratie. Pak je cameratas en ga erop uit!

9. Pret voor het hele gezin

Maak je graag mooie portretten van je kids, familie en vrienden? De lente is het perfecte seizoen om eropuit te gaan en een fotoshoot te houden. Zoek naar velden boordevol bloemen en creëer je eigen fotostudio in de buitenlucht. Neem vooral een krukje of een trapje mee. Je kunt ook creatief bezig gaan en in een boom klimmen om prachtige portretten van bovenaf te maken. Of ga naar het plaatselijke bos of strand tijdens de gouden uren na zonsopgang of voor zonsondergang. Dan kun je schitterende portretten in het warme, flatterende zonlicht maken. Bekijk onze tips voor portretfotografie voor nog meer creatieve inspiratie.

Of je nu herinneringen wilt vastleggen om te delen op sociale media of kleurrijke kunstwerken wilt maken om af te drukken en op te hangen: het belangrijkste is dat je plezier hebt en geniet van het fotograferen!