Zo maak je deze zomer de mooiste strandfoto’s

Door Albelli op 29 juni 2024

Wij hebben onze beste tips voor het maken van geweldige strandfoto’s voor je op een rijtje gezet, van het optimaal benutten van de magie van ‘golden hour’ tot het voorkomen dat je telefoon oververhit raakt. Zo leg je deze zomer al jouw strandmomenten op de perfecte manier vast. Ben je er klaar voor?

Een geweldige strandfoto? Een dagje aan zee met de mensen in je leven die het hele jaar door de zon laten schijnen. Maar het maken van een goede strandfoto kan lastig zijn. Van zand aan je vingers en oververhitte telefoons tot het felle zonlicht: er zijn genoeg uitdagingen. Maar maak je geen zorgen, wij helpen je. Met deze tips maak je net zulke prachtige strandfoto’s als een professional!

Wat maakt een strandfoto geweldig?

Het goede nieuws is dat je geen professionele fotograaf hoeft te zijn of hoeft te investeren in dure apparatuur om fantastische strandfoto’s te maken. De kunst van het maken van een goede strandfoto zit hem in creativiteit en aandacht voor details. Of je nu een spontane lach, de mooie golven of je spelende kinderen vastlegt, deze tips helpen je prachtige foto’s te maken die al je avonturen aan het strand perfect vastleggen.

1. Experimenteer met verschillende hoeken

Laat je creativiteit de vrije loop door je strandfoto’s uit verschillende hoeken te nemen. Ga op je hurken zitten om de textuur van de golven vast te leggen voor een dramatisch effect, of ga op een ligstoel staan ​​en fotografeer van bovenaf om jullie picknick of strandspelletjes nog mooier uit te lichten. Een andere hoek kan een doorsnee strandfoto veranderen in het perfecte plaatje.

Onze beste tip om je foto’s nog meer strandsfeer te geven: een eenvoudige truc is om je telefoon dicht bij de grond houden en daarmee het zand tot in detail vast te leggen met je onderwerp op de achtergrond.

2. Gebruik een waterdichte uitrusting

Til je strandfoto’s naar een hoger niveau door onderwaterfoto’s te maken. Je hebt daarvoor geen exclusieve uitrusting nodig: een goedkoop en vrolijk waterdicht hoesje voor je telefoon doet wonderen. Gebruik het om iedereen vast te leggen tijdens het snorkelen, het duiken of het in de golven springen. Dit soort strandfoto’s zijn perfect om wanddecoratie van te maken, waarmee je het hele jaar door de zomer in huis haalt.

Onze beste tip voor onderwaterfotografie: voor een echt opvallend resultaat kun je een foto maken die half onder, half boven water is genomen. Die laat de levendige onderwaterwereld zien terwijl je nog steeds het strandtafereel erboven vastlegt.

3. Maak gebruik van het ‘golden hour’

Deze meest magische tijd van de dag staat bekend als ‘golden hour’ en verbetert de kleuren en texturen, waardoor je foto’s nog mooier worden. Het gouden uur voegt een prachtige gloed toe aan elke foto, dus maak er zoveel mogelijk! Leg je vrienden vast tijdens het beachvolleybal, je kinderen die zandkastelen aan het bouwen zijn, of maak een prachtige landschapsfoto van de zon die achter de horizon zakt.

Onze beste tip voor de perfecte foto tijdens het gouden uur: haal nog meer uit de ingebouwde camerafuncties van je smartphone en gebruik de HDR-instelling om het licht in balans te brengen en de mooiste details vast te leggen.

4. Neem doekjes mee voor plakkerige vingers

Van vers fruit tot ijs, zomerse snacks zijn altijd een hoogtepunt van een dagje strand. Houd een pakje doekjes bij de hand om je handen en je telefoon schoon te maken. Zo worden je foto’s niet wazig en blijft je telefoon schoon. Met schone handen is het ook gemakkelijker om je telefoon vast te houden en hoef je je geen zorgen te maken dat je hem in het zand laat vallen.

Onze beste tip voor een schone telefoon en schone handen: gebruik lensdoekjes die speciaal zijn gemaakt voor camera’s om de lens van je telefoon vrij van vlekken en vingerafdrukken te houden, zodat je elke keer weer scherpe strandfoto’s krijgt.

5. Voeg speelse elementen toe

Elementen op de voorgrond brengen je strandfoto’s nog meer tot leven. Strandspullen, speelgoed of natuurlijke voorwerpen zoals drijfhout voegen lagen toe aan de compositie van je foto. Een goed voorbeeld hiervan zijn kinderen die een zandkasteel aan het bouwen zijn: met speelse accenten zoals kleurrijke emmers en schepjes op de voorgrond worden de foto’s van het dagje strand nog dynamischer.

Onze beste tip voor de perfecte strandfoto: gebruik de portretmodus van je telefoon om scherp te stellen op een voorwerp op de voorgrond. Zo ontstaat een professioneel ogende, onscherpe achtergrond en perfect contrast!

6. Houd de horizon recht

Zorg ervoor dat je horizonlijn recht is en in het bovenste of onderste derde deel van je frame is geplaatst. Deze eenvoudige compositietechniek verbetert onmiddellijk de look en feel van je strandfoto’s. Een rechte horizon helpt de balans en visuele aantrekkingskracht in je opnamen te behouden, waardoor ze er professioneel en goed doordacht uitzien. Of je nu een uitgestrekt zeezicht of een bruisend strand fotografeert, een rechte horizon is de sleutel tot een geweldige foto.

Onze beste tip voor een goede compositie van je strandfoto’s: gebruik de rasterfunctie van je smartphone om de horizon recht te houden. Dit zal je helpen om goed uitgebalanceerde opnamen te maken.

7. Bescherm je telefoon tegen oververhitting

Warme dagen op het strand kunnen zwaar zijn voor je telefoon, en als hij oververhit raakt, wordt hij vaak automatisch uitgeschakeld om schade te voorkomen. Om dit te voor te zijn, kun je je telefoon of camera in de schaduw leggen en zo koel houden. Als je hem niet gebruikt, leg je telefoon dan onder een handdoek, in je strandtas of in een kleine koeltas om hem tegen direct zonlicht te beschermen.

Onze beste tip om je telefoon koel te houden: neem pauzes tijdens het gebruik van je telefoon om te voorkomen dat hij oververhit raakt, zodat je altijd klaar bent voor dat perfecte shot!

8. Integreer beweging

Voeg energie toe aan je strandfoto’s door beweging vast te leggen. Gebruik een korte sluitertijd om de beweging te bevriezen of een langere sluitertijd om een ​​gevoel van beweging te creëren. Zoek je momenten uit: je vrienden die tegen de golven aan rennen of een zeemeeuw middenin zijn vlucht tegen een helderblauwe lucht. Je hebt geen professionele camera nodig; je smartphone heeft bijna zeker de instellingen wel waarmee je dit soort dynamische foto’s kunt maken.

Onze beste tip voor een geweldige strandfoto vol actie: was iedereen aanwezig op die strandbarbecue of het jaarlijkse strandtoernooi? Maak mokken van je leukste actiefoto’s als aandenken aan een perfecte dag.

Zin om aan de slag te gaan met strandfotografie? Met deze tips ben je helemaal klaar voor de mooiste zomerkiekjes op het strand. Dus pak je camera of je telefoon, ga naar het strand en maak de leukste foto’s. En als je die zomerse sfeer nog even vast wilt houden, maak er dan de mooiste fotoproducten van. Zoals wanddecoratie, fotoboeken, mokken, kussens en zelfs coole persoonlijke cadeaus. See you on the beach!