6 tips om mooie foto’s te maken met kerst

Door Albelli op 7 december 2023

Op zoek naar handige tips voor kerstfotografie? Ontdek hoe je met belichting kunt spelen, prachtige portretfoto’s neemt en zelfs een eigen photobooth kunt maken. Met onze zes praktische tips worden je kerstfoto’s in 2023 gegarandeerd een succes.

Met zoveel geweldige fotomomenten tijdens de feestdagen, is het logisch dat je de best mogelijke foto’s wilt maken. Helemaal als je overweegt om er in het nieuwe jaar meer van onze fotoproducten van te maken. Of je nu je smartphone of een spiegelreflexcamera gebruikt, met deze zes tips maak je de mooiste kerstfoto’s.

1. Zorg voor de juiste belichting

Natuurlijk licht is ideaal voor een goede portretfoto, en de winterzon is hier perfect voor. Zorg wel dat je niet direct tegen de zon in fotografeert of dat de persoon die je fotografeert zijn ogen moet dichtknijpen. Als je binnen bent, zorg er dan voor dat er wat natuurlijk licht in de kamer is, of als het avond is, zorg er dan voor dat je de belichting kunt aanpassen om het juiste effect te krijgen.

De beste tip voor kerstfoto’s: pas je belichting aan om meer licht te krijgen als je niet genoeg natuurlijk licht hebt. Een hoeklamp is een uitstekende manier om ‘s avonds voor goed belichte foto’s te zorgen.

2. Maak de mooiste portretfoto’s

Gebruik een kleine scherptediepte om je portretfoto’s deze kerst naar een hoger niveau te tillen. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond onscherp wordt, waardoor er meer focus op je onderwerp komt. Als je dit doet, vooral als de achtergrond bestaat uit kerstverlichting of kerstversieringen, krijg je een prachtig portret in plaats van een standaard kerstfoto. Het is ook een goed idee om af te wisselen tussen geposeerde foto’s en spontane foto’s om de leukste momenten vast te leggen.

3. Gebruik een statief voor het kerstfamilieportret

De kerstfamiliefoto is een geweldige traditie, en het meest belangrijke is natuurlijk dat iedereen op de foto staat en niemand achter de versieringen schuilgaat. Zorg ervoor dat de grotere mensen achteraan staan en de kleinkinderen vooraan, maar probeer vooral ook om jong en oud waar mogelijk te mixen. Zorg voor kerstsfeer door de foto bij de boom te maken, door versieringen in beeld te brengen, door iedereen een kersttrui te laten dragen, of maak er eentje als iedereen aan het kerstdiner zit.

Tip voor een mooi familieportret met kerst: vergroot je scherptediepte tot ergens in het middenbereik (f4 tot f5.6) om ervoor te zorgen dat iedereen scherp in beeld is, zelfs als je meer dan één rij mensen in beeld hebt. Voorkom dat mensen zich direct aan de rand van het beeld bevinden wanneer je een groothoekopname maakt. Bij het gebruik van de groothoeklens kunnen dingen aan de rand van het beeld enigszins vervormen.

4. Maak je eigen photobooth

Creëer een zelfgemaakte photobooth met feestelijke props en achtergronden voor een leuke, interactieve manier om kerstherinneringen vast te leggen. Dit is ook een geweldige manier om de gasten met cameravrees erbij te betrekken. Maak gewoon je eigen kartonnen hokje uit een grote doos en decoreer deze met inpakpapier. Plaats het hokje in een hoek van de kamer waar alle kerstgasten hem kunnen zien, voeg een paar gekke hoeden en kerstaccessoires toe, et voilà: je eigen doe-het-zelf photobooth is klaar!

5. Leg de details vóór het feest vast

Neem even de tijd voordat de hele familie binnenstroomt om een foto te maken van alle versieringen. Als jullie samen gaan eten, probeer dan een foto te maken van de tafel in al zijn glorie met alle gerechten die voor de familie staan. Probeer, net als bij de andere foto’s, de belichting zo te regelen dat deze niet te hard is en minder schaduwen heeft. Bekijk in welke hoek, van bijvoorbeeld bovenaf of onderaf, het eten gefotografeerd er het beste uitziet.

Een tip voor het fotograferen van eten tijdens de kerstdagen: zorg ervoor dat er een middelpunt in je foto’s zit dat de aandacht trekt. Als het te druk is, kan het rommelig aanvoelen. Plaats complementaire objecten op de voor- en achtergrond om het verhaal van de foto te helpen vertellen.

6. Maak spontane foto’s

Het vastleggen van een authentiek moment zorgt altijd voor een unieke foto. Gebruik je telefoon om wat spontane foto’s te maken tijdens kerst, of het nu de kinderen zijn die hun cadeautjes openmaken op eerste kerstdag, je beste vrienden die lachen om iets hilarisch, of je wederhelft die in de keuken het kerstdiner aan het koken is. Maak een groep aan op WhatsApp of Facebook om al je mooiste kerstkiekjes met elkaar te delen.

Vergeet niet om te genieten en te ontspannen. Terwijl jij je voorbereidt op de beste familiekerst ooit, kun je contact met ons opnemen als je vragen hebt over het bezorgproces, of ga naar onze pagina met veelgestelde vragen. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is genieten van een fantastische tijd samen met je familie.