Tips om deze zomer betere foto’s te maken met je smartphone

Door Albelli op 28 juli 2023

Je hoeft geen professional te zijn om mooie foto’s van al die zonnige dagen te maken. Doe je voordeel met deze eenvoudige, maar geweldige fotografietips om jouw zomeravonturen met je smartphone vast te leggen.

Van dagen met het gezin op het strand en tuinfeestjes tot roadtrips en reizen naar tropische bestemmingen: de zomer is de meest fotogenieke tijd van het jaar. De meesten van ons hebben al een fantastische camera op zak. Het goede nieuws is dat je geen professional met een grote oude DSLR hoeft te zijn om al je beste momenten vast te leggen. Het enige wat je nodig hebt is je smartphone.

Dus pak je telefoon en bereid je voor om deze zomer je ware creatieve potentieel te tonen, met onze fantastische tips voor betere smartphonefoto’s.

1. Geweldige composities? Gebruik de regel van drie.

Een manier om je smartphonefoto’s er meteen professioneel uit te laten zien, is door de regel van drie toe te passen. Deze eenvoudige, maar zeer effectieve methode is een geweldige manier om je foto’s zo samen te stellen dat het oog van de kijker naar je hoofdonderwerp wordt geleid.

Om te beginnen ga je naar de camera-instellingen van je smartphone en zet je de rasterlijnen aan. Bijna alle telefooncamera’s hebben deze functie. Hierdoor worden twee horizontale en twee verticale lijnen over het camerascherm getrokken, waardoor het beeld in negen vlakken wordt verdeeld. Als je vervolgens de regel van drie wilt gebruiken om je foto samen te stellen, plaats je jouw onderwerp op een van de doorsneden van de lijnen. Met andere woorden: het +-teken geeft de plek aan! Of je nu een portret maakt van je huisdier in het park of een actiefoto van je kind dat op het strand aan het spelen is, met de regel van drie kun je een beter beeldverhaal vertellen en foto’s maken die eruit springen.

2. Kies voor de liggende modus

Van nature uit hebben we de neiging om met onze smartphone foto’s te maken in portretmodus. Onze telefoons zijn namelijk ontworpen om ze op die manier vast te houden. Maar hoewel staande foto’s perfect zijn voor het vastleggen van portretten en hoge onderwerpen, zoals wolkenkrabbers, bomen en watervallen, zijn liggende foto’s vaak beter voor de meer epische scènes die we in de zomer tegenkomen. Door onze telefoon te draaien en in de liggende modus te fotograferen, kunnen we foto’s maken die er veel ruimtelijker uitzien.

Van grote groepen mensen op een strandfeest tot ontzagwekkende landschappen tijdens reizen, er past zoveel meer in een liggende foto. Bovendien zien liggende foto’s er prachtig uit wanneer ze worden afgedrukt. Of dat nu in een persoonlijk reisfotoboek is of als prachtige wanddecoratie in je huis.

3. Haal alles uit het gouden uur

Het geheim van mooie foto’s? Dat is niet het fotograferen met een geweldige camera, maar het fotograferen bij geweldig licht. Alle fotografen zijn het erover eens: het absoluut beste licht van de dag vind je tijdens de ‘gouden uren’. Tijdens deze heerlijke momenten, net na zonsopgang en net voor zonsondergang, geeft de laagstaande zon een warme, dramatische gele gloed af.

Als je optimaal wilt profiteren van de gouden uren voor je zomerfotografie, begin dan met je onderwerp zo te positioneren dat het baadt in direct zonlicht. Of de ster van je foto nu je kinderen, je vriendengroep of je huisdier is, je zult versteld staan van de warmte en gloed die je portretten uitstralen.

Een andere optie is om je onderwerp tussen de camera en de zon te plaatsen. Als je je onderwerp van achteren belicht, krijg je een dramatisch ‘halo’-effect en misschien zelfs wat artistieke zonnevlammen. Wees je er wel van bewust dat de gouden uren zo voorbij zijn, dus je moet op tijd op je fotolocatie zijn en klaar staan om zo snel mogelijk een foto te maken.

4. Zeg ‘ja’ tegen felle zomerzon

Volgens traditionele fotografieregels is het felle licht van de zomer te hard om mooie foto’s te maken, omdat het contrast tussen licht en donker zo intens is. Moderne smartphone-fotografen hebben juist leuke en creatieve manieren gevonden om van deze contrastrijke scenario’s te profiteren en verbluffende foto’s te maken. Door schaduwen te omarmen en vanuit interessante hoeken te fotograferen, kun je dramatische silhouetfoto’s maken of foto’s vol kleur.

Probeer je onderwerp met de zon in de rug te fotograferen. Of dat nu in de stad, op het strand of zelfs in je achtertuin is. Ga laag staan en kader je foto in. Tik vervolgens met het scherm van je telefoon op de lucht (of op het helderste deel van de foto), zodat de belichting de achtergrond oplicht en je onderwerp in een volledig zwart silhouet verandert. Laat ze wat grappige poses aannemen en bereid je voor op foto’s die het spel tussen licht en schaduw benadrukken.

5. Probeer een statief voor selfies van een hoger niveau

Statieven zijn fantastisch voor het maken van scherpe en heldere foto’s, vooral wanneer je fotografeert bij weinig licht. Ze zijn daarnaast ook heel handig bij het maken van next-level zomerselfies. Ga je met vrienden naar een festival? Ga je thuis met je familie barbecueën? Met een statief sta je zelf ook op de foto en zit je niet vast achter de camera. Zet je telefoon op het statief, druk op de timer en spring in beeld!

Als je op zoek bent naar een statief voor smartphone-fotografie, neem dan een traditioneel statief en onthoud: hoe lichter, hoe beter als je op reis bent! Een buigzaam statief van het type Gorilla Pod is ook geweldig voor op reis. Ze zijn klein, gemakkelijk op te zetten en kunnen aan allerlei oppervlakken worden bevestigd, zoals bomen, hekken, stadsbankjes en meer. Als bonus zijn ze ook nog eens kleiner en lichter dan traditionele statieven en passen ze prima in je tas.

6. Denk buiten de gebaande paden met perspectieven

De zomer is de perfecte tijd om je foto’s op te leuken met creatieve perspectieven en kadrering. In plaats van je onderwerp recht in het gezicht te kijken, kun je ook eens proberen hem of haar vanaf de grond te fotograferen. Of klim in een boom en fotografeer vanuit een hoge positie. Wil je een beetje abstract worden? Zoek naar weerspiegelingen in ramen en spiegels en maak ongewone portretten op ongewone plaatsen. Hou je van water? Waarom investeer je dan niet in een waterdicht hoesje voor je telefoon zodat je foto’s kunt maken in het zwembad of in de zee! Het mooie van smartphonecamera’s is dat ze licht en zeer draagbaar zijn, zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen en, met een beetje fantasie, foto’s kunt maken waarvan je niet kunt wachten om ze te delen.

7. Laat het zomergevoel je verbeelding voeden

De zomer staat in het teken van plezier maken met de mensen die het belangrijkst voor je zijn. Dit gevoel van plezier zou je ook in je fotografie moeten overbrengen. Net als de gelukkigste herinneringen die we maken, zijn de beste zomerfoto’s soms de spontane foto’s die we maken zonder veel na te denken of te plannen. Er zijn niet per se ‘regels’, dus wees niet bang om te experimenteren en te spelen met je foto’s. Smartphone-camera’s zijn perfect voor deze manier van fotograferen, omdat we ze altijd bij ons hebben. En in tegenstelling tot de lompe professionele camera’s, geven ze mensen geen zelfbewust gevoel. Zeker een bonus voor de cameraschuwe types onder ons.

Van epische avonturen in verre landen tot zonovergoten barbecues in je eigen achtertuin: laat deze tips voor smartphone-fotografie je inspireren op je creatieve reis deze zomer. Veel plezier en speel met de mogelijkheden: er zijn geen grenzen aan jouw unieke visie op de wereld. Aan het eind van de zomer heb je een verzameling prachtige foto’s van je favoriete herinneringen. Klaar om thuis af te drukken en in te lijsten, te gebruiken voor een persoonlijk fotoboek of zelfs voor een fotomok als leuk en attent cadeau. Op zoek naar meer fotografietips? Lees onze albelli blogs over fotografie en laat je inspireren!