Tips voor winterfotografie

Door Albelli op 13 december 2022

De winter is één van de beste seizoenen voor fotografie. Het geweldige licht, de stilte van de natuur en de vele lampjes in de stad geven je de perfecte kans om herinneringen mooi op beeld vast te leggen. Bekijk onze albelli tips voor winterse fotografie.

Het mooiste moment van het jaar…. om te fotograferen! De heldere landschappen en het perfecte licht maken de winter tot een van de mooiste seizoenen voor fotografen. Onze gids voor winterfotografie zal je helpen om de mooiste momenten vast te leggen; groot of klein op perfecte wijze. Deze albelli-gids zal ook je fotografische vaardigheden verbeteren, of je nu een beginner bent of een al wat gevorderde fan van fotografie. We hebben genoeg in huis om inspiratie op te doen en we zouden het geweldig vinden als je je foto’s met ons deelt als je klaar bent.

Winterlandschappen

Fotografen zijn dol op de winter – het is een geweldig seizoen om prachtige landschappen vast te leggen. Van mistig ochtendlicht op het platteland, frisse koude dagen met betoverende helderheid, tot besneeuwde heuvels of lege stranden, er is voor elk wat wils. Het winterse licht en de sfeer zijn vooral geweldig als je op zoek bent naar een warme en romantische sfeer in je foto’s. Wat voor je geweldige winterfoto’s je ook wilt maken, met deze hints en tips zul je alle momenten, groot en klein, leren prachtig vast te leggen.

  • De vroege ochtend en avond zijn perfect voor winterfotografie. Op deze momenten van de dag is het licht het beste voor foto’s in het algemeen, maar vooral voor landschappen. Het vastleggen van het gouden licht, dramatische schaduwen en vangen van dat tijdloze gevoel is gemakkelijker als je wat vroeger naar buiten gaat om je foto’s te maken. Of net iets langer blijft als iedereen alweer naar huis is gegaan.

  • Neem altijd een statief mee en zorg ervoor dat je het ook echt gebruikt. Afhankelijk van welke camera of smartphone je gebruikt, kunnen de dingen een beetje verschillen, maar meestal kun je het best een klein diafragma gebruiken voor je winterlandschappen (f8 tot f11 werkt vaak goed). Dit zorgt ervoor dat je hele landschap scherp is. Maar waarschijnlijk heb je daar dan wel een wat langere belichting voor nodig. Dat lukt vaak niet meer vanuit de hand. Daarom kun je beter een statief gebruiken of een ander stabiel oppervlak waar je je camera veilig op kunt plaatsen. Je kunt ook de timerfunctie gebruiken in plaats van zelf de ontspanknop in te drukken, om eventuele trillingen en onscherpte in je foto’s verminderen.

 • Compositie is cruciaal. Als een landschapsfoto je de adem niet ontneemt, komt dat omdat de fotograaf alleen maar een snel snapshotje heeft genomen waar niet veel ‘verhaal’ in zit. Zie jezelf als een schilder bij het opstellen van je camera en het maken van de foto. Wat drijft jou om deze foto te maken? Is het het licht, de sneeuw, de textuur, de diepte of iets anders? Stel je camera zo op dat er ruimte is om je verhaal te vertellen. Als het een mooie winterse zonsopgang is, geef dan genoeg ruimte aan de pastelkleuren in de lucht. Als het een bergketen is, geef dan de toppen meer ruimte dan de lucht. Soms verandert alleen al het zetten van een paar stappen in één richting het hele perspectief van je landschap aanzienlijk. Je wilt geen doorsnee foto’s nemen, dus gebruik je tijd om een echte knaller te maken die precies is wat je wilt.

Extra tip: Zorg ervoor dat je het warm genoeg hebt. Het is natuurlijk wel winter! Neem een thermosfles met thee of koffie mee, handschoenen die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken, een deken en warme kleren mee. En misschien nog wel belangrijker: neem een speciaal iemand mee en maak er samen een avontuur van om te delen.

Stadse poëzie

Steden kunnen in de winter warm en gezellig of eenzaam en koud zijn. Ze zijn een canvas om je gedachten en gevoelens op te beschrijven of om te documenteren wat je ziet. Profiteer van dit seizoen, als het vaak wat rustiger is, om de stad waar je woont te gebruiken om je uit te drukken.

  • Laat het licht binnen! Alle decoratie, etalages, verkeerslichten en voorbijrijdende auto’s kunnen zorgen voor geweldige stadsbeelden, vooral als het later op de dag wat donkerder wordt. Zoek naar licht, clusters van helderheid die tot je spreken en experimenteer ermee. Ga wat dichterbij staan en fotografeer de details, of blijf juist wat verder weg en probeer de straat in al zijn activiteit te laten zien. Wat je ook kiest, al dat licht maakt je opnames leuk en levendig. Regen is beste je vriend voor nachtelijke stadsfoto’s, want het licht zal prachtig weerkaatsen in de plassen en op de gladde wegdekken.

  • Omarm de wazigheid, vooral als die gepaard gaat met veel licht. Zoek een onderwerp dat je aanspreekt en gebruik een groot diafragma (f2.8 tot f4 op je camera of de portretmodus op je smartphone). Zodra je je op je onderwerp concentreert, zal de achtergrond vervagen, waardoor je spectaculaire lichteffecten en een artistiek randje aan je foto’s geeft.

  • Maak gebruik van lege straten – ga er ‘s morgens vroeg op uit (zelfs op 1 januari) en ontdek de stad terwijl die nog slaapt of net langzaam wakker wordt. Het gebeurt niet vaak dat we de stad zo te zien krijgen, en als het wel zo is hebben we meestal haast en geen tijd om foto’s te maken. Dus dit is de perfecte tijd om momentopnames te maken.

Portretten en mensen

Of het nu gaat om een fotosessie met een speciaal iemand of om een groepsfoto met de familie voor het kerstdiner, er zijn in de winter veel mogelijkheden om fantastische foto’s te maken van de mensen die je liefhebt. Of je nu binnen of buiten bent, het natuurlijke licht van de winter kan geweldige resultaten opleveren, vooral op een heldere, maar bewolkte dag.

  • Welke kleuren kun je gebruiken? Of je voor contrasterende of juist complementaire kleuren gaat beslis je helemaal zelf, ze zijn alletwee geschikt voor het maken van mooie foto’s. In besneeuwde landschappen kan het dragen van felle jassen of accessoires een goed idee zijn om de kleuren lekker te laten contrasteren. Maar het kan ook zo zijn dat je de voorkeur geeft aan kleuren die beter bij de omgeving passen. Probeer verschillende opties als je kan, maar probeer altijd de kleuren in gedachten te houden tijdens het fotograferen en ze in je voordeel te gebruiken.

 • Neem bij het maken van groepsfoto’s de tijd om je foto – en de groep – mooi te componeren. Groothoeklenzen (of gelijkwaardige smartphone-opties) kunnen echt een handige manier zijn om ervoor te zorgen dat iedereen in het frame past. Let er wel op dat de randen van het frame nogal vervormd zullen zijn met deze lenzen, probeer dus ruimte te laten tussen de groep en de rand van de foto. Neem wat geposeerde foto’s, maar laat mensen ook zichzelf zijn, vertel een grapje en probeer een foto te maken van de hele familie als die zichzelf duidelijk op z’n gemak voelt.

Extra tip: je kan al deze tips ook met elkaar combineren. Waarom gebruik je geen prachtig landschap als de perfecte achtergrond voor een speciale foto van je gezin? Of laat je je dierbaren voor je poseren in mooie stadsverlichting? Deze tips zijn maar suggesties om je op weg te helpen. Jouw eigen creativiteit zal ervoor zorgen dat je de perfecte foto’s krijgt. En als je die straks hebt, vergeet ze dan niet met ons te delen!

We hopen dat deze tips je inspiratie geven om er op uit te gaan en grote en kleine momenten vast te leggen. Als je eenmaal je fantastische foto’s hebt gemaakt, klik dan op de knop hieronder en ga creatief aan de slag met onze fantastische fotoproducten.

Creëer nu