Hallo allemaal!

Ik ben Megan Alter, de zomerfotograaf van albelli. Ik maak zelf al best een poosje foto’s en als er één ding is wat ik heb geleerd, is het dat foto’s maken in het donker behoorlijk lastig kan zijn. Maar het is zeker niet onmogelijk. Ik heb hier een aantal professionele tips om de beste nachtfoto’s te maken:

  1. Negatieve ruimte en donkerte. Plaats het onderwerp van je foto onder of vlak bij een lichtbron en zorg dat de achtergrond helemaal donker is. Zo komt je onderwerp extra naar voren in de foto. En het zorgt voor interessante vormen in de negatieve ruimte (=donker op de achtergrond).

M60A1130

  1. Zorg voor diepte. Wanneer er te weinig licht is kunnen nachtfoto’s het gevoel voor diepte wat verliezen. Door iets voor óf achter je onderwerp te plaatsen zorg je voor een duidelijke voorgrond, middenstuk en achtergrond in je foto. Met andere woorden: diepte.

M60A0223

  1. Schemering / Het blauwe uur. Het blauwe uur heeft niets met je stemming of met maandagen te maken. Dit is namelijk de tijd vlak voor zonsopgang en vlak na zonsondergang. De hemel kleurt hier super blauw. En dit blauwe zorgt voor een heerlijke stemming en grote diepte in je foto’s.

Night_tips_blue_hour

  1. Stabiele ondergrond en onscherpe beweging. Wanneer het donker is, heeft je camera een langere sluitertijd nodig. Hierdoor worden foto’s soms wat wazig. Gebruik een statief of zet je camera op een stabiele plek zodat jij zeker weet dat je foto scherp is terwijl alles wat beweegt wazig wordt. Mooie resultaten krijg je als je ergens tussen de 1 en 10 seconden sluitertijd gebruikt. Voor deze techniek heb je wel een camera nodig die je handmatig kunt instellen. Dus dit is wat lastiger met je mobiele telefoon.

IMG_0951

  1. Gebruik een zaklamp. Gebruik een zaklamp en schijn deze op je foto-onderwerp. Het zorgt voor een creatief en dramatisch effect. Of zet je camera op een statief en schrijf woorden of maak een tekening met de zaklamp terwijl de foto wordt genomen. Dit heet schrijven met licht. Hiervoor gebruik je een sluitertijd van 1-10 seconden op een camera die je handmatig kunt instellen.

Amsterdam-Photo-Club 010

De bovenstaande tips geven je allerlei handvatten om creatievere nachtfoto’s te maken, dus probeer het zelf eens. Zo kun je ook na zonsondergang doorgaan met het maken van de leukste foto’s. Ik laat daarna mijn foto’s het liefst op canvas afdrukken, maar dat is een kwestie van smaak. Wat doe jij daarna met jouw foto’s?

Tot snel,

Megan x

Reacties