Kerst is het perfecte moment om fantastische foto’s van de hele familie te maken. Natuurlijk wil je deze momenten het best mogelijk vastleggen, vooral als je in het nieuwe jaar meer van onze fotoproducten wilt maken. Met deze tips en tricks maak je deze kerst geweldige foto’s, of je nu een smartphone of een spiegelreflexcamera gebruikt. 

Maak geweldige portretfoto’s

Voor een mooie portretfoto gaat er niks boven het gebruik van natuurlijk licht. De winterzon is één van de mooiste lichtpunten die je kunt gebruiken. Zorg er wel voor dat je je foto’s niet in direct zonlicht maakt, als je dat wel doet staan je familie en vrienden er ongetwijfeld met dichtgeknepen ogen op. Als je in thuis bent, probeer er dan voor te zorgen dat er wat natuurlijk licht in de kamer is. ‘s Nachts kan je weer gebruik maken van een flitser om het juiste effect te krijgen. Een hoeklamp is een geweldige manier om je foto’s in het donker van licht te voorzien. Pas je belichting aan om meer licht te creëren als er niet voldoende natuurlijk licht is. Licht is heel belangrijk, maar probeer ook een focus functie te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond wazig is, waardoor er meer focus op je onderwerp ontstaat. Door dit te doen, vooral als de achtergrond kerstverlichting of -decoratie is, zorg je ervoor dat je een goed portret maakt.  Wissel de geposeerde foto’s af met de spontane momenten.

Groepsfoto’s

Familiefoto’s zijn een echte kersttraditie en de beste tip die we je kunnen geven is ervoor te zorgen dat iedereen in beeld is – zorg ervoor dat niemand zich achter de decoraties verstopt. Kies voor een opstelling waarbij de grotere mensen achteraan staan en de kleinkinderen vooraan, maar probeer waar mogelijk de generaties door elkaar te halen. Zorg voor een leuke kerstsfeer door de foto rond de boom te maken of omringd door kerstdecoratie. Of zorg ervoor dat iedereen een foute kersttrui aan heeft en maak een leuke foto rond de kersttafel. Vergroot de scherpte tot ergens in het middengebied (f4 tot f5.6) om ervoor te zorgen dat iedereen er scherp op staat – zelfs als je meer dan één rij mensen in beeld hebt. Met het gebruik van een groothoeklens kun het je best vermijden dat er mensen aan de rand van het frame zitten. Door de het effect van de groothoeklens kan het beeld aan de rand van de foto enigszins vervormen.  

Eten en decoratie

Zorg ervoor dat je een leuke foto van alle decoratie maakt voordat alle gasten arriveren. Hetzelfde geldt voor de kersttafel: probeer een mooie foto te maken van het kerstdiner voordat iedereen aan tafel schuift. Probeer, net als bij de andere foto’s, de belichting zo te regelen dat deze niet te hard is en er niet te veel schaduwen zijn. Probeer uit te zoeken uit welke hoek het diner er het beste uitziet – van bovenaf of net vanuit een lagere positie? Zorg ervoor dat je foto’s zich op één bepaald onderwerp focussen – als het allemaal te druk wordt, kan het soms rommelig ogen. Plaats ook aanvullende objecten op de voorgrond en achtergrond om de foto een volledig verhaal te laten vertellen. 

Reacties