Hygge: 11 manieren om dit gezellige Deense concept te realiseren

Door Albelli op 21 september 2017

Deze Scandinavische stylingstips brengen een beetje hygge-stijl in je huis. Het lijkt er op dat deze Deense lifestyle trend niet zomaar gaat overwaaien.

Wanneer de dagen korter worden en het buiten kouder wordt, willen we thuis graag een fijne plek creëren om te overwinteren. Hier komt hygge om de hoek kijken.

Je hebt dit woord de afgelopen jaren vast gehoord en je vraagt je misschien af wat het precies betekent. Er bestaat echter geen directe vertaling voor hygge (uitgesproken als hoo-gaa). Het staat voor de Deense cultuur: goed leven, gezelligheid en samenzijn – en wordt vaak gezien als de reden dat dit Scandinavische land één van de gelukkigste ter wereld is.

Hygge betekent voor iedereen weer iets anders. Het kan staan voor gedimd licht, fijne zachte dekens en je favoriete podcast. Of het kan staan voor warme chocolademelk en een wandeling in het park met een goede vriend of vriendin.

Wat het ook voor jou betekent, het is absoluut een waardevolle levensstijl en daarom hebben we 11 tips voor je om een beetje hygge in jouw huis te brengen.

1. Hou het simpel

hygge interieur tips eenvoud

Als je iets van de Deense stijl kent, dan weet je dat felle kleuren, uitbundige prints en rommeltjes er geen deel van uitmaken. Probeer een neutrale en kalmerende ruimte te creëren, door kleuren als grijs, wit en beige te gebruiken.

2. Steek een paar kaarsen aan

hygge interieur tips kaarsen

Het creëren van zacht licht hoort bij het hygge-concept en kaarsen zijn hier perfect voor. Steek meerdere theelichtjes aan en plaats ze door de gehele ruimte, of gebruik grotere kaarsen in glazen vazen om een kalmerend geel licht te creëren. Je kunt ook je de grotere, felle lampen vervangen door vloerlampen met een zacht licht.

3. Deel je favoriete momenten

hygge interieur tips fotoproducten

Hygge gaat in eerste plaats om het creëren van een gelukkige omgeving en de beste manier om dit te doen is met foto’s van jouw favoriete momenten. Maak persoonlijke fotoproducten en zet ze in jouw hygge ruimte.

Ben je op zoek naar meer ideeën? Bekijk dan onze decoratietips voor wanddecoratie en fotoafdrukken of bekijk onze tips voor het gebruiken van retro fotoafdrukken om leven in je huis te brengen.

4. Ga voor retro

hygge interieur tips herinneringen

Breng direct een hygge-gevoel in huis met voorwerpen uit het verleden. Dit betekent niet dat je zomaar alle oude voorwerpen moet bewaren, maar selecteer bijzondere meubelstukken, oude boeken of betekenisvolle spulletjes.

Ga voor zwart-wit foto’s of leuke herinneringen van vakanties en scan ze om er vervolgens fotoproducten mee te maken, met behulp van onze simpele scantips.

5. Gebruik natuurlijke materialen

hygge interieur tips houten wanddecoratie

Scandinavische designs worden beïnvloed door de natuur met strakke lijnen, neutrale tinten en een focus op vakmanschap. Houten accessoires zoals foto’s op hout helpen je om dit outdoor gevoel in huis te halen.

6. Onderschat de open haard niet

hygge interieur tips open haard

Ze zeggen dat de beste momenten in het leven rond een vuurtje plaats vinden. Van het delen van geheimen met vrienden en familie rond een kampvuur tot gezellig tegen elkaar aan zitten met een warme chocolademelk en een goed boek. Open haarden zijn het ultieme hygge-gevoel

7. Creëer textuur

hygge interieur tips textuur

Ook al is hygge meer een gemoedstoestand dan iets materieels, er is niks zo fijn als dekentjes, vloerkleden, kussen en plaids om gezelligheid te creëren. Ga voor een mix van grove breisels, nep bont en wollen materialen en plaats ze in lagen in je huis. Luxe materialen zoals kasjmier zijn misschien decadent, maar ze zijn het waard.

8.  Maak een gezellig plekje

hygge interieur tips gezelligheid

Een fijne plek waar je na een lange dag kunt terug trekken en al je zorgen kunt vergeten… De Denen hebben er zelfs een woord voor: hyggekrogs. Kies een plek in huis uit, zoals een zitje bij het raam of een rustig hoekje en plaats daar een stoel vol lekkere kussens en dekens.

Zet er dingen neer die je gelukkig maken, zoals fotoboeken boordevol favoriete herinneringen, zodat je er doorheen kunt bladeren en even weg kunt dromen.

9. Geuren

hygge interieur tips geuren

Hygge gaat niet alleen om designs. Je wordt ook direct een stuk rustiger door je huis met fijne geuren te vullen. De geur van vers gebakken brood of koekjes zorgen natuurlijk voor een glimlach, maar daar hebben we niet altijd de tijd voor. Geurkaarsen en geurstokjes hebben het zelfde effect!

10. Het gaat allemaal om de sfeer

hygge interieur tips geluk relaxen

Genieten van de ruimte om je heen is een essentieel onderdeel van hygge, dus het doel is het creëren van een plek waar je graag bent. Je huis moet een rustpunt zijn in het dagelijks leven en een plek waar je kunt relaxen.

11. Vul je huis met vrienden en familie

hygge interior tips vrienden en familie

Hygge gaat niet alleen om kaarsen, dekens en dure kussens. Een huis volt vrienden en familie is de ultiem hygge stijl! Een plek waar je vrienden en familie graag komen en kunnen relaxen maakt je huis direct gezellig, warm en geliefd.

En als je vrienden of familie even geen tijd hebben, zijn foto’s van ze een mooi alternatief.

Dus als je jouw huis hygge wilt maken, onthoud dan dat hygge niet iets is dat je kunt kopen, maar iets is dat je kunt creëren door kleine aanpassingen te doen in huis. Het gaat om een investering in emotioneel welzijn en een focus op samenzijn en geluk. Experimenteer met deze tips tot je de perfecte hygge stijl vindt. Ga naar de blog voor meer inspiratie voor interieurdesign.

Deel de gezelligheid… inspireer je vrienden en familie met onze hygge tips door deze blog op Facebook, Pinterest of Twitter te plaatsen via de onderstaande links. </html>