Top vijf Nederlandse steden voor een weekendje weg

Door Albelli op 28 juni 2023

Nederland kun je het beste in de zomer verkennen. Dan kun je genieten van boottochten over de grachten, fietstochten en een drankje op een terras. Dit zijn vijf van de leukste Nederlandse steden om te bezoeken.

Nederland is beroemd om zijn vele grachten, de vele fietsen overal en de relaxte cafécultuur. Daar kun je met name volop van genieten op warme, zonnige dagen. Dus, met de zomer voor de deur en vakanties in het verschiet, zijn hier vijf geweldige gezinsvriendelijke Nederlandse steden om tijdens een weekendje weg te verkennen.

Amsterdam

Amsterdam is zonder twijfel een van de hipste steden van Europa. De bedwelmende mix van trendy microbrouwerijen, koffiebranders en arthousebioscopen vind je naast de hoge, smalle grachtenpanden uit de 17e eeuw, de traditionele windmolens en de historische musea. Met zijn netwerk van grachten en fietspaden is het een stad die je het beste vanaf het water of op twee wielen kunt verkennen. Het Van Gogh Museum is een culturele topattractie, terwijl het Anne Frank Huis tieners zal fascineren die haar dagboek hebben gelezen. Ben je geen cultuurfanaat? Pak dan een terrasje, eet een verse haring bij de voedselkarretjes, ga loungen in parken en geniet van de relaxte ambiance.

Voor foto’s die laten zien hoe trendy Amsterdam is, ga je met je camera naar de NDSM-werf, een voormalige scheepswerf die nu dienst doet als een opvallende post-industriële locatie voor festivals, kunstevenementen en vlooienmarkten, met tal van unieke bars en restaurants om bij te tanken.

Rotterdam

Rotterdam, de op een na grootste stad van Nederland, is een must voor liefhebbers van bijzondere architectuur. Nadat de stad in de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal plat was gebombardeerd, werd alles grotendeels herbouwd en nu beschikt Rotterdam over enkele van de meest unieke voorbeelden van moderne architectuur in het land, waaronder de sierlijke Erasmusbrug. En wat dacht je van de Markthal? Dat is een gewelfde structuur boven een enorme markt met voedselstandjes, met een gigantisch kunstwerk dat het plafond bedekt. Als je met het gezin op stap bent, bezoek dan de Oude Haven. Dat is tegenwoordig een uitgaansplek vol trendy bars en restaurants met terrasjes om van te genieten op een warme dag. Of dwaal door de wijk Delfshaven, een van de weinige overgebleven originele wijken van de stad.

De verbluffende architectuur van de Kubuswoningen, ontworpen door Piet Blom, is volstrekt uniek en de woningen verdienen absoluut een plaatsje in je fotoboek. Felgeel geschilderd en gebouwd in een hoek van 45 graden, zullen de foto’s nog jaren een gespreksonderwerp vormen.

Den Haag

Wil je een stad bezoeken waar je tussen het winkelen door kunt genieten van geweldig eten en gezellige terrasjes, maar waar je ook lange strandwandelingen kunt maken en watersporten kunt beoefenen? Dan is Den Haag ‘the place to be’. Wie beroemde kunstwerken wil bekijken, kan kiezen uit een aantal musea. Andere bezienswaardigheden zijn het Binnenhof als het hart van de Nederlandse regering, het koninklijk paleis en het Vredespaleis. Het is een stad die echt voor elk wat wils heeft.

Het strand van Scheveningen is een geweldige bestemming om met kinderen naartoe te gaan, met zijn lange pier, reuzenrad en kleurrijke strandbars. Licht is alles in de fotografie, dus blijf daar voor de zonsondergang. Wanneer de schaduwen langer worden en de lucht schittert in iriserende kleuren.

Utrecht

Utrecht is een universiteitsstad die teruggaat tot de middeleeuwen. Het is een charmante bestemming met een levendige sfeer. Het stadscentrum is compact genoeg om lopend te verkennen. De gotische Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland, is altijd zichtbaar, dus verdwalen is onmogelijk. De Oudegracht, die zich door het centrum slingert, moet je gezien hebben. Groene loofbomen overspannen de waterweg en de unieke ‘werfkelders’ die dicht bij de waterlijn liggen bieden je de mogelijkheid om te pootjebaden in de gracht of direct aan het water te ontspannen op de terrassen van restaurants en cafés. Als je met kinderen onderweg bent, kun je een kajak of een paddle board huren om de grachten vanaf het water te verkennen. Of ga fietsen over de mooie pleinen en langs tuinen.

De hoofdgracht van Utrecht is zo mooi, dat het moeilijk is om er geen foto’s van te maken vanuit alle hoeken. Voor het beste uitzicht ga je naar een van de bruggen en maak je foto’s van de waterweg van bovenaf.

Delft

Delft is misschien wel het bekendst om zijn Delfts aardewerk, het handbeschilderde blauwe en witte porselein. Het is een mooie middeleeuwse stad, omringd door grachten. Delft is een leuke studentenstad, waar je voordelige restaurants en gezellige cafés vindt, net als vele schilderachtige pleinen en hofjes. Het winkelgebied in het oude stadscentrum is grotendeels autovrij, waardoor het gemakkelijk is om er rond te wandelen en te stoppen voor koffie en gebak wanneer je even wilt uitrusten. Delft is ook bekend als de laatste rustplaats van meesterschilder Johannes Vermeer. In het Vermeer Centrum kun je levensgrote reproducties van zijn schilderijen bewonderen, waaronder ‘Meisje met de parel’, en meer te weten komen over het leven van de kunstenaar. Voor wat foto’s van het authentieke dagelijkse leven in Delft ga je op donderdag naar de Markt, waar zo’n 150 kraampjes vers voedsel, kleding en hebbedingetjes verkopen. Als je meer levendige kleuren wilt zien, ligt de bloemenmarkt op vijf minuten lopen en is dit een geweldige plek om wat charmante bloemrijke foto’s van de kleintjes te maken.

Nederland is misschien niet zo groot, het heeft echter meer dan genoeg bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen. Dat zul je allemaal ongetwijfeld op de gevoelige plaat willen vastleggen. Om er zeker van te zijn dat je de beste foto’s maakt, kun je onze blog met tips voor het maken van schitterende reisfoto’s lezen. Als je dan terug bent, kun je een prachtig vakantiefotoboek maken.