Mat of hoogglans: welk papier gebruik je voor je albelli fotoafdrukken?

Door Albelli op 11 juni 2019

Weet je niet of je een standaard matte of hoogglans afwerking wilt voor je albelli fotoafdrukken? Hier is alles wat je moet weten over elke papiersoort, zodat je de juiste stijl voor je foto’s kunt kiezen.

Mat of hoogglans papier: wat is het beste voor je volgende albelli fotoafdrukken? Het kan moeilijk zijn om te kiezen welk soort afwerking je fotoafdrukken moeten hebben. We willen het graag iets duidelijker voor je maken en ervoor zorgen dat je het beste maakt van jouw vastgelegde momenten

Moet er altijd worden gekozen voor hoogglans?

Foto’s zijn toch altijd glanzend? Ja, als je ze traditiegetrouw in een laboratorium laat ontwikkelen, maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor? Vergeet niet dat je verschillende opties hebt als je jouw fotoafdrukken bij albelli bestelt.

Mat of hoogglans – wat is het verschil?

Laten we eerst uitleggen wat beide afwerkingen inhouden.

Glanzende afwerking

Dit is de meest voorkomende afwerking van ontwikkelde foto’s. Zoals je kunt verwachten, heten ze zo omdat er een glanzende laag over de afbeelding wordt aangebracht, waardoor er een glimmende en weerspiegelende afwerking ontstaat. De reden waarom veel mensen deze laag kiezen voor hun albelli fotoafdrukken, is dat de hoogglans de kleurintensiteit en scherpte accentueert, waardoor het papier en de foto’s een luxere afwerking krijgen. Een glanzende afwerking betekent echter wel dat het licht meer zal reflecteren vanaf jouw fotoafdrukken, dus vanuit sommige hoeken zul je de foto niet zo goed kunnen zien als je misschien zou willen. Nog iets om rekening mee te houden is dat foto’s met een glanzende afwerking gevoeliger zijn, zodat vingerafdrukken sporen kunnen achterlaten op de fotoafdrukken als ze daar niet tegen worden beschermd.

Matte afwerking

Een matte afwerking is niet zo gevoelig als een glanzende, maar geeft meer gedempte kleuren. Hoewel je niet zo’n dynamische intensiteit zult ervaren als met hoogglans, hebben afdrukken met een matte afwerking geen last van glimmen of problemen met weerspiegelingen die het bekijken belemmeren – je kunt je albelli fotoafdrukken dus vanuit elke hoek en in elk licht bekijken. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over vingerafdrukken op een van de pagina’s.

Mat of hoogglans – welke afwerking kies je?

Uiteindelijk wordt je keuze bepaald door je eigen persoonlijke voorkeur voor hoe je albelli fotoafdrukken eruit moeten komen te zien. Er is geen sprake van goed of fout, maar bedenk wel waar je jouw fotoafdrukken zult bekijken, of aan wie je ze gaat geven.

Welke afwerking je ook kiest, maak jouw albelli fotoafdrukken in een groot aantal formaten precies zoals je ze mooi vindt.

Maak fotoafdrukken