Een goede foto zegt meer dan duizend woorden, maar de juiste woorden maken het pas echt bijzonder. Jouw notities, citaten en anekdotes naast de foto’s maken er een compleet verhaal van. Het kan best lastig zijn om een bijschrift of het perfecte citaat te schrijven. Daarom vroegen we de afdeling copywriting van albelli om advies over de beste dingen om in je fotoboek te schrijven.

Vertel een verhaal

Net als elk boek moet een fotoboek een verhaal hebben. Het meest gebruikelijke is natuurlijk een eenvoudig begin, midden en einde. Ook al bestaat je fotoboek voornamelijk uit foto’s, toch moet je proberen je boek zo in te delen dat het een verhaal vertelt. Hele pagina’s tekst zijn natuurlijk niet nodig. Hooguit een paar kleine alinea’s, of zelfs korte en lieve bijschriften, helpen om structuur in het verhaal aan te brengen. De foto’s moeten echter altijd het belangrijkste deel van de pagina blijven, dus probeer wat je schrijft beknopt te houden.

Houd bijschriften simpel

Met een bijschrift kun je je foto’s nog specialer maken. Ze voegen een beetje context toe en kunnen in één oogopslag uitleggen wat er op de foto aan de hand is, zonder te veel op de pagina te zetten. Hier zijn onze tips voor het schrijven van een eenvoudig, maar effectief fotobijschrift:

  1. Wees kort en bondig. Dit zorgt ervoor dat je foto’s nog steeds het belangrijkste op de pagina zijn.
  2. Schrijf in een stijl die bij de foto past. Als het een heldere en zonnige foto is, houd het bijschrift dan luchtig en positief.
  3. Wees niet bang om overdreven beschrijvend te zijn, want het eenvoudigste bijschrift kan in een oogwenk een gevoel of herinnering oproepen.
  4. Blijf bij de kern. Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen als je eenmaal begint te schrijven, maar redigeer je bijschriften om te voorkomen dat je afdwaalt.
  5. Denk eraan dat het een referentie is voor de toekomstige lezer. Bedenk tegen wie je het hebt in je bijschriften. Of het nu is om je eigen geheugen op te frissen of als bericht voor iemand anders.

Maak het persoonlijk

Wat onze fotoboeken zo echt speciaal maakt, is dat ze persoonlijk zijn. Er is maar één fotoboek zoals dat van jou in de wereld, dus als je nadenkt over wat je wilt schrijven, bedenk dan wat het boek voor jou persoonlijk zou maken. Voeg familiegrappen toe die perfect passen bij foto’s waarop iedereen lacht. Was er voor een fotoboek over je reizen een plaatselijke uitdrukking die je oppikte en bleef gebruiken? Voeg die dan toe aan je foto’s om je herinneringen aan je reis echt te verrijken. Als je een fotoboek over je huisdieren maakt (onze teamleden doen dat vaak), kun je hun unieke persoonlijkheid op de pagina’s zetten door de eigenaardigheden en karaktereigenschappen toe te voegen die je altijd opvallen.

Wees creatief met citaten

Voor foto’s die zich niet lenen voor een persoonlijk verhaal of een grappige anekdote, is een algemener citaat een goede manier om het verhaal van je boek uit te diepen en de sfeer van de pagina te bepalen. Ze kunnen ook het thema van een hoofdstuk verbinden. Het is gemakkelijk om online inspirerende en leuke citaten te vinden die tot nadenken aanzetten, dus ga op zoek en je zal gegarandeerd iets vinden dat precies past.

Als je weinig tijd hebt, is hier een tip die je het online zoeken bespaart: ga naar de clipart in onze editor, klik op de categorie ‘Woorden’ en je vindt een aantal kant-en-klare citaten, in verschillende lettertypes en tekstballonnen, die je op de pagina’s van je boek kan zetten. Er is van alles, van een eenvoudige ‘hallo’ tot teksten voor een baby, of korte en vrolijke bijschriften die je pagina een vleugje positiviteit geven.

Wees informatief

Soms is het het beste om je gewoon bij de feiten te houden met je bijschriften. Er zijn foto’s waar dat alles is wat je nodig hebt. Details zoals de geboortedatum, -tijd, -plaats en -gewicht van een baby zijn ideaal voor het eerste fotoboek van een baby. Het is een leuk idee om vast te leggen hoeveel tijd er zat tussen de ‘voor en na’-foto’s van een doe-het-zelfproject. Voor foto’s van een verjaardag of bruiloft kan je alleen de datum toevoegen, zodat de foto’s het woord doen. En voor reisfoto’s kan de locatie al genoeg zijn, maar als je echt specifiek wilt zijn, kan je ook de lengte- en breedtegraad toevoegen. De meeste smartphones hebben dat in hun fotogegevens staan.

Voeg gedachten toe

Je fotoboek is een persoonlijk verhaal, dus zorg ervoor dat je je eigen gedachten ook onder woorden hebt gebracht. Zie het fotoboek als een dagboek waarin je kunt opschrijven wat je voelde op de foto’s. Als je bijvoorbeeld een babyboek maakt, kun je vertellen hoe je je voelde toen je baby voor het eerst lachte of toen hij of zij voor het eerst ging lopen of praten. Dat schept een sterkere emotionele band met wat er in je fotoboeken gebeurt en helpt je terug te denken aan dat moment in de tijd.

Maak het stijlvol

Denk aan de schrijfstijl die bij de foto past. Je wilt dat de toon en zinsbouw weerspiegelen wat er op de foto’s gebeurt. Hier volgen een paar van onze suggesties:

Feestfoto’s: houd het luchtig en wees enthousiast. Interpunctie kan helpen dit gevoel over te brengen, zoals uitroeptekens om aan te geven hoe leuk het was. Korte en pittige zinnen helpen je bijschriften om sneller en energieker te klinken.

Reisfoto’s: houd je tekst luchtig en leuk. Hier kan je wat meer beschrijvend te werk gaan om de smaken, geuren en herinneringen van de reis op te roepen. Schrijf ook om je gevoel te beschrijven. Een strandfoto of een foto waarop je aan het relaxen bent, kan je beschrijven met iets heel eenvoudigs, zoals ‘paradijs’ of ‘geluk’, om aan te geven dat je helemaal ontspannen was. Voor een foto van een drukke stad, bijvoorbeeld van een drukke markt, kan je de sfeer opbouwen met langere, kleurrijke beschrijvingen, om te laten zien dat je veel verschillende bezienswaardigheden hebt gezien en geluiden gehoord.

Trouwfoto’s: wees niet overenthousiast (we weten dat je dat het liefst wel zou doen), maar probeer de sfeer van de liefde op die dag met je woorden weer te geven. En als je een writer’s block hebt en het dus moeilijk vindt om uit te drukken hoe je je voelde, wat lastig kan zijn op zo’n emotionele dagen, kan je citaten uit jullie geloften gebruiken, of songteksten toevoegen van het nummer dat ze voor jullie openingsdans hebben gespeeld.

Foto’s van doe-het-zelfprojecten: beperk je tot de feiten, vermeld hoeveel tijd het heeft gekost, de afmetingen, de hoeveelheden en dat soort dingen. Ook al zijn je bijschriften vooral feiten en statistieken, je zal toch een gevoel van trots krijgen als je erop terugkijkt, omdat je kan zien hoeveel werk je erin hebt gestoken.

Meer doen met tekst

Tekst is meestal niet het meest interessante onderdeel van je fotoboek. Toch kan je ook je teksten op een creatieve manier in je fotoboek verwerken. Door verschillende lettertypes, kleuren en groottes te gebruiken bijvoorbeeld. Maar je kan ook een stapje verder gaan en jouw verhaal vormgeven door op een slimme manier tekst te gebruiken. Wil je inspiratie en leuke tips om jouw teksten op een originele manier een plekje te geven in jouw fotoboek? >> Bekijk dan hier de video.

Op zoek naar meer inspiratie? Het YouTube-kanaal van de albelliCLUB, opgericht door Leonieke Klein, biedt meer dan 100 tutorials met creatieve ideeën voor albelli fotoboeken. In de tutorials zie je stap voor stap hoe de pagina’s worden opgebouwd, zodat je ze precies kunt namaken. Elke 2 weken wordt er op ‘workshop woensdag’ een nieuwe video geüpload. Wil je geen tutorial meer missen? Abonneer je dan op haar YouTube-kanaal en voordat je het weet, maak jij de mooiste pagina’s voor jouw fotoboek helemaal zelf!

Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om teksten aan je fotoboek toe te gaan toevoegen. Misschien hebben we zelfs je writer’s block wel wat bij je weggenomen. De volgende keer dat je een fotoboek maakt, moet je bedenken dat het toevoegen van citaten, verhalen en informatie het verhaal van je fotoboek echt naar een hoger niveau kan tillen. Nu hoef je alleen nog maar op de knop hieronder te klikken en aan de slag te gaan.

Creëer nu

Reacties