Op zoek naar leuke zomeractiviteiten met de kinderen deze zomer? We hebben vijf van onze beste tips op een rijtje gezet om je kleintjes het huis uit te krijgen (of weg van een laptopscherm!) en buiten te laten genieten van het beste wat de zomermaanden te bieden hebben. Elk idee daagt je kind uit om nieuwe vaardigheden te ontdekken, een creatieve vonk aan te wakkeren en plezier te maken, want daar draait het tenslotte allemaal om in de zomer.

1. Houd het hoofd koel met een waterballontoernooi

Waterballonnen zijn niet alleen leuk en gemakkelijk te maken, maar ze zijn ook geweldig om koel te blijven terwijl je rondrent in de warme zomerzon. Vul de ballonnen in de gootsteen en ga naar de tuin of het park om te oefenen met doelwitten voor je waterbom. Als iedereen het eenmaal onder de knie heeft, is het tijd voor een toernooi! Verdeel de waterballonnen evenredig onder je kleintjes en hun vriend(innet)jes en laat ze lekker hun gang gaan. Wie aan het eind van het spel het droogst is, is de winnaar.

Extra tip: in de meeste speelgoedwinkels kun je ballonnen kopen die speciaal gemaakt zijn voor waterbommen, maar elke oude ballon is ook goed. Voeg een paar druppels kleurstof toe aan elke waterballon voor een extra vleugje magie om het nog leuker te maken voor de kinderen.

2. Organiseer een magische filmavond in de buitenlucht

Het enige wat nog magischer is dan een filmavond, is een filmavond in de buitenlucht. Profiteer van de warme zomeravonden met de favoriete films van je kinderen in de achtertuin, of het nu de nieuwste kaskraker is of een tijdloze tekenfilmklassieker.

Doe een paar suggesties voor avontuurlijke films of series en laat de kinderen zelf een selectie films kiezen. Nodig hun vriendjes of andere jonge familieleden uit om de film thuis te komen bekijken en voor een extra speciale avond kun je ze aanmoedigen zich te verkleden als hun favoriete filmpersonages.

Extra tip: draagbare filmprojectoren zijn tegenwoordig relatief betaalbaar, en alles wat je nodig hebt, is een groot wit laken om als bioscoopscherm te dienen. Haal heerlijke traktaties zoals popcorn en chips in huis en houd een paar dekens en kussens bij de hand voor de ultieme tuinvoorstelling.

3. Start een limonadekraam

Prikkel de ondernemersgeest van je kind met een echt smakelijk zakelijk voorstel. Zoek online naar gezonde zelfgemaakte limonaderecepten en maak er een leuke activiteit van om zelf je koopwaar vanaf nul te maken. Alles wat je nodig hebt, zijn een paar citroenen, veel water en ijsblokjes en een gezonde dosis suiker. Je kunt je kleine ondernemers ook aanmoedigen om zelfgemaakte drankjes te maken met speciale ingrediënten zoals munt en framboos of komkommer en watermeloen.

Als je limonade klaar is, zet je samen met de kinderen een tafeltje en een bordje voor je huis neer. Zorg ervoor dat het uit de buurt van verkeer is en dat je ze in de gaten kunt houden. Moedig ze aan om te knutselen met de versieringen en de naam van hun nieuwe onderneming.

Als leuke uitdaging voor oudere kinderen kun je ze vragen een logo en slogan voor hun bedrijfje te bedenken, zodat ze hun artistieke en taalvaardigheden kunnen gebruiken. Nu hoeven ze alleen nog maar de limonade aan voorbijgangers te verkopen of vrienden en familie uit te nodigen om de nieuwe winkel te komen bezoeken.

Extra tip: heb je meer dan één kleine ondernemer in de familie? Voeg een wedstrijdelement toe door een prijs uit te loven voor degene die de meeste limonade verkoopt. Of stel doelen waar je samen de hele zomer aan kunt werken en laat ze kennismaken met de kracht van teamwork.

4. Race met papieren bootjes

Er gaat niets boven buiten en bij het water zijn in de zomermaanden. Inspireer je toekomstige ingenieurs en architecten om papieren bootjes te bouwen en ze klaar te maken voor een race bij een meer, zwembad of rivier (onder begeleiding en toezicht van een volwassene natuurlijk). Met deze spannende zomeractiviteit kunnen kinderen niet alleen hun creatieve vaardigheden gebruiken, maar worden ze ook geïnspireerd om op een leuke en respectvolle manier met water en de natuur om te gaan.

Extra tip: neem voldoende extra papier mee, zodat je meer bootjes kunt maken en nieuwe ideeën kunt uitproberen. Je wilt niet dat de pret ophoudt nadat het eerste bootje gezonken is!

Zo maak je een papieren bootje in vijf eenvoudige stappen:

  1. Leg een stuk papier verticaal voor je kind. Laat ze het vervolgens van boven naar beneden dubbelvouwen.
  2. Vouw de linker- en rechterbovenhoek naar het midden van het papier om bovenaan een punt te vormen. Vouw vervolgens het papier om de vorm te bepalen.
  3. Vouw de flappen aan de onderkant van het papier omhoog om een driehoekige vorm te krijgen.
  4. Open het midden van de driehoek alsof het een hoed is en vouw de puntige zijden naar elkaar toe zodat de driehoek een vierkant wordt. Vouw vervolgens de bovenste laag naar boven om de andere punt aan te sluiten. Draai het papier om en herhaal aan de andere kant.
  5. Trek de bovenste twee punten open en duw de onderkant naar buiten om de basis van de boot te vormen. Je kunt plakband gebruiken om de boot te verstevigen en te helpen droog te houden.

5. Ga vliegeren

Een winderige zomerdag kun je het beste vliegerend doorbrengen! Delta- (driehoekig) en diamantvliegers (ruitvormig) zijn perfect om mee te beginnen, omdat ze het makkelijkst op te laten zijn. Dan is het slechts een kwestie van het vinden van een grote open ruimte, zoals een park, speelveld, strand, of zelfs je achtertuin als die groot genoeg is.

Het belangrijkste om rekening mee te houden bij het zoeken naar een plaats om je vlieger op te laten is dat je bij hoogspanningslijnen, gebouwen en drukke menigten uit de buurt blijft. Je hebt windsnelheden van ongeveer 8 tot 40 km/uur nodig om de meeste vliegers succesvol op te laten. Gebruik een weer-app om de beste dag uit te kiezen of houd de toppen van hoge bomen in de gaten om de plaatselijke windsnelheid te bepalen: als ze heen en weer bewegen, moet je buiten spelen.

Zo laat je een vlieger op:

  • Zet je vlieger binnenshuis in elkaar, zodat de wind het niet te lastig maakt. Plaats de verticale stok en de dwarsstokken van de vlieger, en verbind dan het touw. Elke vlieger wordt geleverd met specifieke instructies.
  • Met je rug naar de wind, richt je je vlieger en houd je hem omhoog tot de wind hem vangt. Als de vlieger begint te draaien, zit de lijn te strak. Als de vlieger begint te vallen, is hij te slap. Instrueer je kind om de lijn strak te houden en tegelijkertijd meer lijn te laten vieren, zodat de vlieger de lucht in vliegt.
  • Om je vlieger veilig te laten landen, loop je er langzaam naartoe terwijl je de lijn inrolt. Als de lijn kort genoeg is, moet je de vlieger op de grond kunnen laten landen en vastpakken. Demonstreer een paar landingen voor je kleine vliegeraar(ster) voordat je hem of haar de touwtjes in handen geeft.

Of je nu vooruit wilt plannen en uitkijkt naar een zomer vol voetbal en zwemmen of juist nu wilt beginnen met het maken van een prachtig schooljaarboek om het einde van een gedenkwaardig schooljaar te markeren, blader door onze bibliotheek met geweldige fotoboeksjablonen en ga aan de slag!

Reacties