Maak optimaal gebruik van bestaand licht

Je kent de situatie wel: iemand zit met de rug naar het raam toe, waardoor hij of zij donker wordt op de foto. Dit zijn mijn tips voor situaties met tegenlicht, een felle zon of voor mooie avondfotografie.

1. Draai je onderwerp naar het licht

Dit meisje zit met haar gezicht van het raam weg. Maak je zo een foto, dan valt haar gezicht in de schaduw. Dat is zonde. De oplossing is simpel: vraag de ander om even richting het licht te draaien. Hij of zij wordt nu veel mooier verlicht.
Gezicht in de schaduw, dat is zonde!
Vraag de ander met het gezicht naar het licht te draaien.

2. Maak een 'lichtere' foto bij tegenlicht

Bij een foto voor het raam krijg je te maken met tegenlicht. Je onderwerp staat nu in de schaduw (bovenste foto). De oplossing is simpel: lichter maken! Lichter maken doe je door te ‘plussen’. Waarschijnlijk heb je een +- symbool op je camera. Draai deze bijvoorbeeld naar +2 en maak dan de foto. Wil je helemaal geen tegenlicht? Zorg dan gewoon dat het licht op jouw rug (de fotograaf) schijnt. Omwisselen van plek dus!
Tegenlicht: dit meisje is nu erg donker.
Met 'plussen' (lees hierboven) is deze foto bij tegenlicht lichter gemaakt. Het meisje ziet er nu veel beter en natuurlijker uit.

3. Zo maak je een mooie foto in de felle zon

Maak geen foto van iemand die tegen de zon in kijkt. Felle zon zorgt ervoor dat we knijpen met de ogen.
Voorkom dat de ander knijpt met de ogen.
Hier is een stap naar achter gedaan naar de schaduw van de boom die ernaast stond. Een veel rustigere foto waarbij je ook de ogen ziet!

4.1. Avondfotografie: zet de flits uit voor meer sfeer

De camera flitst standaard als er weinig licht is. Bijvoorbeeld ’s avonds. Als je sfeer in je foto’s wilt kun je de flitser beter uitzetten. Zo kan de straatverlichting mooi tot zijn recht komen. Laat de flits ook 's avonds eens uit.
Een 'gewone' foto op de automatische stand (dus met flits). Zoals je ziet heeft deze foto weinig sfeer.
De flits is uitgezet. Kies een lange sluitertijd (bijvoorbeeld 4 sec.) Dit stel je in via de S-stand of Tv-stand op je camera. Gebruik een statief of een muurtje om de camera op te zetten.

4.2. ISO omhoog en flits aan

De flits is uitgezet. De iso is hoog (3200 iso). Nadeel is dat er wel wat ruis kan optreden, dat zijn wat witte puntjes in je foto. Voordeel is dat je voor deze optie geen statief nodig hebt.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.