Je hebt geen diploma in grafisch ontwerp nodig om een prachtig fotoboek van albelli te maken. In deze instructiegids vind je tips waardoor je gaat nadenken als een ontwerper. Ontdek hoe je een kleurenschema uitkiest, hoe je alles consistent houdt en hoe je als een pro van onze functionaliteiten gebruikmaakt.  

Door je aan een paar basisprincipes van grafisch ontwerp te houden, maak je in een mum van tijd geweldige fotoboeken en krijg je heel veel nieuwe inspiratie om voor elke gelegenheid creatief met fotoalbums aan de slag te gaan. 

Denk eerst na over het doel van je fotoboek

Het doel van je boek is bepalend voor de inhoud. Denk hierbij aan het kleurenschema, de pagina-indeling en de structuur van je verhaal. Als je niet goed weet hoe je met je fotoboek een verhaal vertelt, vind je hier een paar goede tips. 

Als het boek een cadeau is voor iemand anders, hou dan bij elke beslissing over het ontwerp rekening met zijn of haar smaak. Wanneer het voor jezelf is, kun je naar hartenlust een boek maken dat bij je past.

Handige tip: maak een moodboard voordat je aan een ontwerpproject begint. Een moodboard (mocht je er nog nooit een hebben gemaakt) is een collage van ideeën, zoals kleurvoorbeelden, afbeeldingen, lettertypes en alles wat je maar inspireert. Aan de hand van een moodboard kun je een thema bepalen en kijken welke elementen goed bij elkaar passen. 

Een kleurenschema voor je fotoboek uitkiezen

Probeer je niet te verliezen in allerlei verschillende kleuren. Kijk voordat je aan je fotoboek begint eerst naar je moodboard en kies drie of vier kleuren uit die goed bij de kleuren van je foto’s passen. 

Voor een professionele uitstraling kun je het best je foto’s op kleur sorteren. Maar als je bijvoorbeeld een groot familiealbum maakt met foto’s uit allerlei jaren en met verschillende stijlen, raden we je aan om de kleuren zo simpel mogelijk te houden. Een eenvoudig zwart-wit kleurenschema kan in zo’n geval heel mooi zijn en van al je afbeeldingen een geheel maken. 

Handige tip: wees overal consistent in je kleurgebruik en weerspiegel je thema ook in de achtergrond, clipart en lettertypes voor een professionele afwerking.

Gebruik maximaal drie lettertypes

Als je uit een heleboel lettertypes kunt kiezen, is het verleidelijk om er zo veel mogelijk te gebruiken. Maar let eens op de lettertypes in een tijdschrift of een professioneel koffietafelboek. Je zult zien dat het gebruik van lettertypes consistent is en er nauwelijks sprake is van heel veel contrasterende stijlen.

Kies maximaal drie lettertypes die het best bij je afbeeldingen passen. Voor oude zwart-witfoto’s is het bijvoorbeeld mooi om traditionele schreefletters te gebruiken. Bij schattige familiefoto’s past een lettertype met ronde vormen. En een reisfotoboek kun je een persoonlijke uitstraling geven met een handschriftachtig lettertype.

Handige tip: kies een lettertype voor titels en een lettertype voor bijschriften en data. Op die manier is het makkelijker om consistent te blijven. 

Wees consistent met je indelingen en je foto’s

In grafisch ontwerp is consistentie heel belangrijk, dus probeer dat ook op je fotoboeken toe te passen. Gebruik, waar mogelijk, foto’s met gelijksoortige kleuren of met hetzelfde onderwerp en zet dat thema voort in je hele boek. 

Gebruik ook overal vergelijkbare pagina-indelingen. Wanneer je bijvoorbeeld mozaïeken met ronde vormen gebruikt, kun je er beter geen vierkante mozaïekrasters naast zetten. Zo voorkom je dat je pagina’s er rommelig en onoverzichtelijk uitzien.

Handige tip: als je foto’s veel contrasterende kleuren hebben, is het misschien mooi om ze allemaal zwart-wit te maken? Een snelle bewerking voordat je aan de slag gaat, kan een heel mooi strak ontworpen fotoalbum opleveren.

Zorg voor een goede balans tussen indelingen voor enkele en meerdere foto’s 

Het is mooi om indelingen voor enkele en meerdere foto’s naast elkaar te plaatsen. Je kunt voor een grote afbeelding, zoals een uitgestrekt landschap of een grote familiefoto, een indeling voor een enkele foto gebruiken. Kies daarna een indeling voor meerdere foto’s voor afbeeldingen met meer details of van knusse momenten. 

Handige tip: maak in ons fotoboekprogramma gebruik van de vooraf ingestelde indelingen. Alles wat je dan nog hoeft te doen, is een indeling op een pagina toepassen en een foto toevoegen door elk grijs vakje aan te vinken of het fotobestand te klikken en slepen. Zo hoef je niet zelf in de weer met het uitlijnen en verkleinen of vergroten van elke foto. 

Clipartcollecties gebruiken 

Onze clipart is ontworpen door onze zeer getalenteerde ontwerpers. Deze exclusieve ontwerpen zijn onderverdeeld in collecties en perfect geschikt om wat extra’s aan de pagina’s van je fotoboeken toe te voegen.

Zoals altijd bij ontwerpen het geval is, geldt ook nu weer dat het belangrijk is om de clipart te laten aansluiten op de algehele uitstraling van je boek. In zowel onze online als offline fotoboekprogramma’s kun je uit een heleboel clipart kiezen. Ze zijn onderverdeeld in categorieën, zoals ‘bruiloft’, ‘reizen en vakantie’ en ‘baby’s en kinderen’, zodat je makkelijk mooie clipart kunt vinden die bij je thema past.

Handige tip: als je een beetje inspiratie nodig hebt over de plaatsing van clipart, kun je een kijkje nemen bij onze voorontworpen fotoboeken. Daarin kun je zien hoe en met welke kleurenschema’s clipart door onze ontwerpers is gebruikt.

De kaft van je fotoboek ontwerpen

Onze standaard kaften van linnen of imitatieleer zijn een goede keuze wanneer je een reeks fotoboeken maakt, waarvan je wilt dat de kaften er op je boekenplank allemaal hetzelfde uitzien. Maar waarom probeer je niet een keer een foto op kaft om je boek een uniek tintje te geven?

Voor een superprofessionele uitstraling kies je een grote foto die de hele voor- en achterkant van de kaft bedekt. Je kunt ook een grote afbeelding voor op de voorkant kiezen en de achterkant van de kaft versieren met een paar kleinere foto’s. We maken onze kaften altijd als laatst, zodat we de beste elementen van ons algehele ontwerp kunnen uitkiezen om op de omslag te plaatsen.

Handige tip: voor de titel op de kaft gebruik je hetzelfde lettertype dat je voor de kopteksten in je boek hebt gebruikt. Voor de titel op de rug van je boek gebruik je hetzelfde lettertype dat je voor bijschriften en data hebt gebruikt. Als je het thema van je fotoboek ook op de kaft wilt laten terugkomen, kun je er wat bijpassende clipart aan toevoegen.  

Nu weet je een heleboel over de basisbeginselen van grafisch ontwerp en heb je hopelijk heel veel inspiratie opgedaan voor het maken van je volgende fotoboek. Hoe ga je aan die van jou beginnen?

In onze andere handige gidsen kun je ontdekken hoe je met je fotoboek een verhaal vertelt, een simpel te volgen workflow voor je volgende project opzet en nog veel meer inspirerende ideeën!  

Reacties