Wanneer onze ontwerpers hun eigen fotoboeken maken, zetten ze eerst een workflow op om hen vooruit te helpen plannen. Ze denken over elke fase van het ontwerpproces na en maken een soort checklist voor hoe ze elke stap gaan aanpakken.

Als je je volgende fotoboek van albelli van A tot Z zelf wilt maken, hebben we hier een makkelijk te volgen workflowsjabloon voor je gemaakt voor het organiseren van je foto’s, het aanpassen van je ontwerp in ons fotoboekprogramma en het aanbrengen van de finishing touch aan je project.

Organiseer eerst al je foto’s

A couple flipping through a photo album with their young daughter.

Zorg ervoor dat je foto’s zijn georganiseerd, voordat je naar het creatieve gedeelte gaat. Als je afbeeldingen kriskras op allerlei verschillende apparaten zijn opgeslagen, bekijk dan onze gidsen over het organiseren van je foto’s. 

Het organiseren van je foto’s kan een hele klus lijken, maar is op de lange termijn zeker de moeite waard. Hier volgen een paar organisatorische stappen die je zullen helpen bij de voorbereiding van je fotoboek:

  • Je foto’s beheren: upload je afbeeldingen naar één centraal apparaat.
  • Een back-up van je foto’s maken: sla je afbeeldingen op in de cloud of op een extra schijf om te voorkomen dat ze verloren gaan als er iets misgaat met je laptop.
  • Logische bestandsnamen verzinnen: bedenk een systematische naamgeving voor je afbeeldingsbestanden en blijf deze aanhouden voor elke foto die je uploadt.
  • Je foto’s groeperen: op deze manier kun je makkelijker thematische fotoboeken maken, doordat je gelijksoortige foto’s sneller kunt vinden. Wanneer je foto’s aan het uploaden bent, kun je trefwoorden en labels aan de bestandsbeschrijvingen toevoegen. Je kunt hier allerlei informatie in zetten, zoals de hoofdkleuren van de afbeelding en de personen op de foto.
  • Scan en bewaar oude afdrukken en aandenkens: Hou net als bij je digitale foto’s de boel georganiseerd, zodat je alles bij de hand hebt wanneer je aan je fotoboek begint.

Handige tip: geef de bestandsnaam van je afbeeldingen de volgende opmaak ‘JJJJ-MM-DD-locatie-onderwerp’. Op die manier kun je foto’s veel makkelijker terugvinden.

Het formaat en de vorm van je fotoboek kiezen

four photo books in a mixture of sizes and formats, ranging from baby books to travel books.

Voordat je in ons fotoboekprogramma aan de slag gaat, moet je het formaat en de vorm van je fotoboek kiezen. Denk hierbij na over het doel van je fotoboek. Maak je een schattig klein babyboekje om aan opa en oma cadeau te doen? Of heb je fantastische landschapsfoto’s die je perfect kunt laten uitkomen in een koffietafelboek?

Onze medium, large en extra large fotoboeken zijn verkrijgbaar in vierkante, liggende en staande versies. Als je een klein formaat fotoboek selecteert, kun je kiezen uit liggend of staand.

Je moet nu ook gaan nadenken over de stijl van je fotoboek. Wil je je boek bijvoorbeeld voorzien van een zachte kaft of een stevige harde kaft? Als je liever een van onze voorontworpen fotoboeken aanpast, kun je de stijl kiezen waarmee je wilt gaan werken. 

Handige tip: als je over de stijl van je boek twijfelt, kun je in dit blogbericht een heleboel voorbeelden van fotoboekindelingen bekijken. 

Je foto’s aan het fotoboekprogramma toevoegen

 A picture of an open laptop with Smart Assistant on the screen with a mixture of blurring and in-focus photos surrounding the laptop.

Zodra je de stijl van je fotoboek hebt uitgekozen, is het tijd om in ons fotoboekprogramma aan de slag te gaan. Klik op ‘Foto’s uploaden’ om alle afbeeldingen te selecteren die je wilt gebruiken.

Handige tip: probeer eens onze Smart Assistant uit. Met onze slimme technologie wordt het maken van fotoboeken een eitje. De Smart Assistant selecteert automatisch je beste afbeeldingen, verwijdert alle ongewenste dubbele en wazige exemplaren en stelt daarna indelingen voor al je foto’s voor.

Een conceptindeling voor je fotoboek maken

A blank photo book open on a double-page with two grey blocks to be filled with pictures.

Als je geen gebruikmaakt van de Smart Assistant, is het slim om eerst een conceptuele indeling voor je boek te maken voordat je foto’s toevoegt. Wanneer je in het fotoboekprogramma begint te werken, geven we je op elke pagina suggesties voor indelingen die je vervolgens kunt vullen met je foto’s. Uiteraard kun je deze verwijderen als je liever je eigen indeling maakt of ze vervangen door een van onze vooraf opgemaakte indelingen. 

Wanneer je tevreden bent, kun je je foto’s gaan toevoegen. Vergeet niet dat je altijd kunt teruggaan om iets aan te passen; er staat dus nog niets vast. Als je na het toevoegen van je afbeeldingen ergens niet helemaal tevreden over bent, kun je altijd heel makkelijk wijzigingen aanbrengen.

Handige tip: combineer indelingen voor enkele en meerdere foto’s met elkaar om je fotoboek er extra professioneel uit te laten zien. Probeer echter overal soortgelijke indelingen voor meerdere foto’s aan te houden en vermijd een overdaad aan naast elkaar geplaatste mozaïekindelingen, omdat je pagina’s er anders rommelig kunnen gaan uitzien.   

Creatief met bijschriften aan de slag gaan

 Een leeg fotoboek dat is opengeslagen op een dubbele pagina met twee grijze blokken die nog moeten worden gevuld met foto's.

Wanneer je foto’s zijn georganiseerd, kun je beginnen aan het maken van bijschriften en het toevoegen van paginatitels die bij je afbeeldingen passen. Als je bij het schrijven van je tekst wel wat inspiratie kunt gebruiken, raadpleeg je onze gids over hoe je met je fotoboek een verhaal vertelt en waarin je tips van onze copywriters vindt. 

Handige tip: hou het ontwerp van je fotoboek consistent en probeer niet meer dan drie verschillende lettertypen te gebruiken. Kies een lettertype voor titels en een voor bijschriften. Je kunt eventueel een derde kiezen voor kleinere details zoals data, maar het mooist is om een lettertype te kiezen dat bij de andere twee past.  

Extra’s aan je fotoboek toevoegen

Een fotoboek dat is opengeslagen op een dubbele pagina. Aan de linkerkant is een foto te zien van een jongen die basketbal speelt met zijn opa. De pagina's van het boek zijn voorzien van hartvormige clipart en illustraties.

Met opties zoals onze exclusieve clipartontwerpen kun je je fotoboek op een geweldige manier tot leven brengen. Op die manier geef je je pagina’s de perfecte finishing touch en je vindt altijd wel een ontwerp dat bij je stijl past. 

Voeg ontwerpmogelijkheden als clipart, kaders en sjablonen als laatste toe, omdat deze zijn bedoeld als aanvulling op je foto’s. Wanneer je de foto voor op je kaft gaat aanpassen, is het een leuk idee om hiervoor een of twee van je favoriete cliparts uit de inhoud te gebruiken om het thema helemaal rond te maken.

Handige tip: als je tevreden bent met je fotoboek klik je op ‘Voorbeeld’ om het door te bladeren, voordat je het aan je winkelmandje toevoegt. Je kunt dit overigens op elk gewenst moment doen om te kijken hoe je ontwerp zich ontwikkelt.

Je kunt deze stappen zien als een soort checklist die je telkens helemaal doorloopt als je een fotoboek maakt. Zo maak je het organiseren van je foto’s een stuk makkelijker en verloopt het creatieve deel ook veel soepeler. 

Belangrijke tip: vergeet niet je project van tijd tot tijd op te slaan om te voorkomen dat een deel van je meesterwerk verloren gaat.

Hopelijk kun je dankzij deze tips aan de slag met je volgende fotoboek van albelli. Mocht je nog een paar extra tips en trucs nodig hebben over hoe je bijvoorbeeld een verhaal vertelt of een fotoboek voor een bijzondere gelegenheid maakt, kun je hier een kijkje nemen bij onze andere handige gidsen.

 

Reacties