Drukke agenda’s, werk en familie zorgen ervoor dat sommige to-do’s (zoals het organiseren van onze foto’s) eindeloos op ons lijstje blijven staan. Maar dat is nergens voor nodig. In deze handige gids laten we je zien hoe je binnen een uur een prachtig fotoboek van albelli maakt. Met al deze tips voor snel en makkelijk fotoboeken, kun je direct creatief aan de slag, zelfs als je niet veel tijd hebt. 

Stap 1. Je fotoboek plannen (5 min.)

Screenshot van het maakproces van een albelli-fotoboek met de verschillende opties voor fotoboekformaten en -indelingen.

Het is slim om van tevoren over het thema van je fotoboek na te denken, zoals een pas gemaakte reis, een fotoverhaal over het afgelopen jaar, een feestje of een werkproject. Daarna kies je het formaat, de indeling en het aantal pagina’s van je boek. Ons grote liggende fotoboek is het populairst, maar de keuze is aan jou. Je kunt maximaal 120 pagina’s vullen, dus vraag jezelf af: Wil je kleine of extra grote pagina’s? En een liggend, staand of vierkant boek?

Stap 2. Je foto’s in een map op je computer plaatsen (25 min.)

Een screenshot van een map vol foto's op een Windows-computer.

Dit deel kost de meeste tijd, maar is vrij eenvoudig. Maak een nieuwe map aan op je computer en verzamel hierin alle foto’s uit je camera, cloudopslag, tablet en telefoon die je in je fotoboek wilt hebben. Android-gebruikers kunnen foto’s downloaden uit Google Photos en bezitters van een iPhone kunnen gebruikmaken van iCloud. Je kunt ook foto’s uit WhatsApp of je fotobibliotheek verzamelen door je telefoon via een USB-kabel met je computer te verbinden. Op die manier kun je straks al je foto’s vanuit één locatie uploaden.

Als je ze naar je nieuwe map verplaatst, kun je ze alvast een logische bestandsnaam geven en foto’s van slechte kwaliteit eruit filteren. Zo kun je uiteindelijk makkelijker de foto’s die je wél wilt aan je fotoboek toevoegen. Raadpleeg onze gidsen over het organiseren van foto’s als je wat hulp kunt gebruiken bij het netjes verzamelen van je afbeeldingen.

Stap 3. Je foto’s aan je fotoboek toevoegen (10 min.)

Een screenshot van het fotoboekprogramma van albelli met geselecteerde foto's die klaarstaan om aan een fotoboek te worden toegevoegd.

Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, download je ons gebruiksvriendelijk fotoboekprogramma, maar je kunt je fotoboek ook online maken.

Wanneer je ons fotoboekprogramma downloadt, kun je ook gebruikmaken van onze Smart Assistant. Met de Smart Assistant kun je nóg sneller een fotoboek maken. De Smart Assistant selecteert je beste foto’s en stelt automatisch je fotoboek samen.

Nadat je je editor hebt uitgekozen, bepaal je hoe je je foto’s aan je boek wilt toevoegen. De Smart Assistant in het offline fotoboekprogramma is een geweldig hulpmiddel als je je foto’s automatisch wilt laten indelen, maar je kunt ze ook handmatig toevoegen. Je kunt je pagina’s in chronologische volgorde of op kleur en stijl zetten, zodat je je foto’s sneller en makkelijker op de juiste pagina kunt plaatsen. In het fotoprogramma kun je in de lijst met afbeeldingen aan de linkerkant zien hoe vaak je elke foto aan je fotoboek hebt toegevoegd. Zo voorkom je dat je per ongeluk twee keer dezelfde foto gebruikt (wat makkelijk kan gebeuren bij soortgelijke foto’s). Vergeet niet dat je heel makkelijk pagina’s aan je fotoboek kunt toevoegen als je ruimte tekortkomt.

Stap 4. Je fotoboek ontwerpen (15 min.)

Een screenshot van het maakproces in het fotoboekprogramma van albelli, waarin de clipart- en ontwerpopties te zien zijn.

Nu zijn we aangekomen bij het leuke gedeelte. Kies allereerst in het tabblad ‘opties’ je omslag. Je kunt hiervoor een van je foto’s gebruiken of de omslag leeg laten (dit kun je later aanpassen, zelfs als je helemaal klaar bent met het ontwerpen van je fotoboek). Als je op het tabblad ‘indeling’ klikt, kun je snel en makkelijk bepalen hoe je foto’s op de pagina worden geplaatst. Het kost wat meer tijd, maar als je je fotoboek extra persoonlijk wilt maken, kun je gebruikmaken van onze clipart, achtergronden, vormen, kaders en sjablonen.

Al deze ontwerpopties vind je aan de linkerzijde van zowel ons online als offline fotoboekprogramma. Neem ook even een kijkje bij de opties onder het tabblad ‘achtergronden’. Hier vind je verschillende categorieën, zoals reizen of trendy kleuren, van waaruit je een kleurenschema voor je achtergrond kunt kiezen. Zo wordt je fotoboek nog unieker. Als het resultaat helemaal naar wens is, klik je in het offline fotoboekprogramma op ‘bestellen’ of online op ‘aan winkelmandje toevoegen’.

Stap 5. Je fotoboek bekijken en bestellen (5 min.)

Een screenshot van het albelli-fotoboekprogramma met daarin een voorvertoning van een voltooid fotoboek.

Als je gebruikmaakt van het offline fotoboekprogramma word je naar de website gebracht, waar je je aanmeldt of een account aanmaakt. Daarna kun je je boek afrekenen. Als je een kortingscode hebt (bijvoorbeeld eentje uit onze nieuwsbrief), kun je die tijdens het afrekenen invullen. In deze stap kun je ook beslissen of je je fotoboek wilt upgraden door er glanzende pagina’s aan toe te voegen, zodat de kleuren van je foto’s nog beter uitkomen.

Zo simpel kan het zijn. Misschien is het een goed idee om nu meteen met je fotoboek aan de slag te gaan als je toevallig een uurtje de tijd hebt!

Reacties