10 tips om mooie foto’s te maken met je telefoon

Door Albelli op 22 maart 2024

Benut alle opties van de camera van je telefoon met onze top 10 tips en maak adembenemende smartphone foto’s. Van het stil houden van je telefoon voor scherpe opnamen, het spelen met natuurlijk licht tot een creatieve compositie. Met deze eenvoudige tips maak je voortaan de mooiste foto’s met je mobiele telefoon.

In de dynamische wereld van fotografie zijn smartphones uitgegroeid tot krachtige instrumenten, die voortdurend worden vernieuwd en verbeterd. Zoals talloze fotografen zeggen: “”De beste camera is degene die je bij je hebt””, en in een tijdperk waarin die camera vaak gewoon in onze zak zit, houdt niks ons tegen om mooie smartphone foto’s te maken waar en wanneer we maar willen.

Of je nu een iPhone of Android-toestel hebt, je smartphone camera heeft een enorm potentieel om geweldige foto’s te maken – van weidse landschappen tot de kleine momenten. Om al die mogelijkheden te benutten, volgen hier tien praktische en eenvoudige tips voor smartphone fotografie waardoor je betere foto’s kunt maken.

1. Houd de camera stil

Voor scherpe foto’s moet je je telefoon camera zo stil mogelijk houden. Dit geldt vooral bij weinig licht. Meestal is het voldoende om met beide handen je telefoon vast te houden terwijl je je ellebogen tegen je lichaam houdt. Hierdoor blijft je camera mooi stabiel en maak je scherpe foto’s. Sommigen houden zelfs hun adem in voor extra stabiliteit!

De beste manier om je smartphone camera stil te houden, is natuurlijk door een statief te gebruiken. Denk zeker na om te investeren in een statief speciaal voor smartphones. Ze zijn er in alle soorten en maten, en veel daarvan zijn klein genoeg om in je zak te passen. Sommige kunnen ook aan voorwerpen zoals boomtakken of lantaarnpalen worden bevestigd, waardoor ze ideaal zijn voor het maken van groepsselfies.

Speciale tip voor smartphone fotografie: als je je smartphone op een statief zet, kun je ook gaan experimenteren met het maken van een prachtige timelapse.

2. Verbeter je foto’s met eenvoudige fotobewerking apps

Zelfs een gemiddelde foto kan worden omgetoverd tot een meesterwerk met behulp van de nieuwste mobiele fotobewerking apps. Hier zijn enkele van onze favoriete apps waarmee je de mooiste foto’s kunt maken:

PicsArt en Snapseed voor een onbeperkt aantal filters en effecten. Gebruik flatterende presets voor je portretten of selecteer korrelige, filmachtige looks voor je stadsgezichten en strandfoto’s.

Adobe Lightroom biedt een gratis mobiele versie van zijn krachtige desktop beeldbewerkingssoftware, die professionele functionaliteit biedt. Wis imperfecties of verwijder afleidingen op de achtergrond volledig – je zult versteld staan hoe snel en gemakkelijk het is om je foto’s te verfraaien.

Instagram is nog steeds een populair platform voor het bewerken en delen van je favoriete foto’s. Het beschikt over meer filters dan ooit, maar je kunt ook leuke stickers en emoji’s aan je berichten toevoegen om jezelf te uiten. Volg ons op Instagram, want we delen vaak handige tips om het beste uit je foto’s te halen.

3. Speel met natuurlijk licht

Leuk weetje: het woord fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’ in het Grieks. Dat doen we nu dus als we met onze telefoon of een professionele camera fotograferen. Goed licht kan vorm, sfeer en diepte aan je foto’s toevoegen en de nadruk leggen op de stemming die je probeert over te brengen.

Voor mooie portretten kun je proberen je onderwerp op een schaduwrijke plek te plaatsen, waar het diffuse licht ervoor zorgt dat hij of zij er op zijn best uitziet zonder dat ze hun ogen dichtknijpen in direct zonlicht. Laat je onderwerp tussen je camera en de lichtbron staan voor een filmische uitstraling. Hierdoor ontstaat een rand of halo-effect dat echt karakter geeft aan je foto’s.

Supertip voor smartphone fotografie: voor een gezinsfoto op het strand of vakantiefoto’s in een nieuwe stad kun je het beste profiteren van de gouden uren vlak na zonsopgang en vóór zonsondergang. Dit zachte, gouden licht zorgt ervoor dat alles en iedereen er dromerig en magisch uitziet.

4. Experimenteer met je belichting

Het mooie van moderne smartphone camera’s is dat je erop kunt vertrouwen dat ze zelf de technische instellingen regelen, zodat jij alleen maar hoeft te richten, te fotograferen en te delen. Het is leuk, snel en creatief. Maar als je van experimenteren houdt, probeer dan eens te spelen met je belichtingsinstellingen. Wanneer je een foto maakt, swipe je omhoog of omlaag op je telefoonscherm om de belichting (d.w.z. helderheid) te verhogen of te verlagen en een andere look te creëren.

Supertip voor stadsfotografie: probeer bij het maken van foto’s in een stad de belichting te verlagen om het contrast tussen licht en schaduw te benadrukken. Hiermee kun je geometrische vormen aan je frames introduceren, wat perfect is om bijvoorbeeld je familieportretten om te zetten in professioneel ogende foto’s.

5. Wees creatief met de regel van derden

Bij fotografie komt het vaak neer op een goede compositie, en er zijn een paar trucjes om dat makkelijker te maken. Of je nu fotografeert met een iPhone- of Android-smartphone camera, je kunt naar je camera-instellingen gaan en het ‘raster’ inschakelen. Hierdoor worden vier lijnen op je telefoonscherm weergegeven. De ‘regel van derden’ houdt in dat je voor de meest aantrekkelijke foto’s je onderwerp op een van de punten moet plaatsen waar de lijnen elkaar kruisen. Er zijn ook andere vormen van compositie, maar de regel van derden leidt meestal tot boeiende en goed ingedeelde opnamen.

Hack voor smartphone fotografie: door het raster te draaien wanneer je foto’s maakt met je telefoon, houd je ook de horizon horizontaal, waardoor je foto’s er meteen beter uitzien.

6. Vermijd het gebruik van de zoomlens

Smartphone camera’s hebben veel sterke punten, maar de digitale zoomfunctie kan soms wat tekortschieten. Het kan verleidelijk zijn om in te zoomen om dichter bij je onderwerp te komen, maar als je camera eenvoudigweg insnijdt en het formaat van je foto’s aanpast, zul je merken dat je foto’s wazig worden en dat de kwaliteit aanzienlijk afneemt. Schakel in plaats daarvan over naar de telelens van je smartphone (als die erop zit) of zoom op de ouderwetse manier in: ga dichter bij je onderwerp staan.

7. Investeer in extra lenzen

Veel smartphone camera’s beschikken over meer dan één lens: meestal een ‘normale’ lens, een groothoeklens en een telelens om dichterbij te komen. Maar voor degenen die slechts één lens op hun camera’s hebben, kan het leuk zijn om te experimenteren met extra lenzen die je op je telefoon kunt bevestigen. Met bijvoorbeeld een extra macrolens kun je heel dichtbij kleine onderwerpen zoals insecten en planten komen, terwijl je met een ultrabrede fisheye-lens dramatische stadsgezichten en landschappen kunt maken, maar ook coole foto’s van je vrienden en familie die lijken op de albumhoezen van rockbands. Er zijn ook sets met verschillende lenzen verkrijgbaar, dus waarom er niet gelijk een paar kopen en nog betere foto’s maken?

8. Zorg voor wat hulp met je selfies

Selfies zijn leuk en gemakkelijk als je alleen met een vriend of vriendin bent, maar het wordt een beetje uitdagender als je de hele groep op de foto probeert te krijgen. Voor groepsfoto’s is een statief perfect om je camera op te zetten. Vergeet ook niet de zelfontspanner van de camera van je telefoon te gebruiken. Op deze manier heb je tijd om een pose aan te nemen en ervoor te zorgen dat iedereen in beeld is, inclusief jijzelf!

Accessoiretip voor smartphone fotografie: voordat je investeert in een externe sluiter, controleer of de camera van je telefoon over een spraakgestuurde sluiteroptie beschikt.

9. Gebruik je naar achteren gerichte camera

Hoewel het gebruik van de naar voren gerichte lens bij het maken van selfies veel natuurlijker en intuïtiever aanvoelt, is het de moeite waard om voor vrijwel al het andere de naar achteren gerichte cameralens te gebruiken. Dit komt omdat, ongeacht het merk of model van je smartphone, de camera aan de achterzijde vrijwel altijd een superieure beeldkwaliteit biedt. De camera aan de voorzijde van de iPhone 15 Pro Max biedt bijvoorbeeld 12 MP, terwijl de primaire camera aan de achterzijde maar liefst 48 MP levert. Houd hier rekening mee, vooral als je van plan bent je foto’s af te drukken. Onthoud: hoe hoger het aantal megapixels, hoe groter je je foto’s kunt afdrukken.

10. Druk je foto’s af

De meest vooraanstaande fotografen ter wereld zijn het erover eens dat het afdrukken van je foto’s de beste manier is om ze tot leven te brengen. Gebruik onze nieuwe functie voor het snel overzetten van je favoriete foto’s vanaf je mobiele telefoon naar je computer. Daarna kun je creatief aan de slag en je dierbaarste herinneringen vereeuwigen op prachtige wandecoratie en in fotoboeken. Het is intuïtief, snel en superleuk!

​Het belangrijkste om te onthouden is dat smartphone fotografie niet anders is dan traditionele vormen van fotografie. Vergeet niet om plezier te hebben en te experimenteren. Hoe meer je met je telefoon fotografeert, hoe meer creatieve ideeën je zult hebben en hoe beter je foto’s zullen worden. Dus waar wacht je nog op? Ga eropuit en maak de mooiste smartphone foto’s!

Vergeet niet onze handige, nieuwe app te downloaden waarmee je snel je favoriete smartphone foto’s vanaf je mobiele telefoon kunt overzetten naar je desktop, zodat je ze vandaag nog kunt afdrukken.