5 professionele tips voor het maken van mooie zomerfoto’s

Door Albelli op 14 augustus 2023

Maak deze zomer onvergetelijk met deze vijf tips van albelli voor het vastleggen van prachtige zonnige foto’s.

Een foto van een klein kind dat een foto maakt op het strand.

De zomer draait om samenkomen met de familie, genieten van de zon op het strand en nieuwe spannende bestemmingen ontdekken. Kortom, er zijn genoeg redenen om je camera tevoorschijn te halen. We hebben vijf simpele tips voor je verzameld voor het vastleggen van die bijzondere momenten voor je fotoboeken van albelli.

We geven je eenvoudige adviezen over hoe je een plan opzet voor een zomers thema voor je fotoboek en hoe jij je aan dit thema kunt houden. Ook vertellen we je hoe je creatief met fotografie aan de slag kunt gaan en de rest van de familie erbij betrekt.

1. Maak een moodboard

Een moodboard is een goed startpunt als je een bepaalde stijl voor je fotoboek in gedachte hebt, maar nog geen foto’s hebt gemaakt. Het vastleggen van inspirerende afbeeldingen op papier of op Pinterest is een handige manier om een thema te bepalen van waaruit je kunt verder werken. Verzamel foto’s die je mooi vindt, waarvan je de techniek wilt uitproberen of die je een idee geven van de stijl die je wilt toepassen. Door het samenbrengen van afbeeldingen in soortgelijke kleuren kun je ook nadenken over hoe je straks je foto’s in je fotoboek kunt indelen.

Een moodboard met heel veel kleurrijke zomerse afbeeldingen van kinderen met hun ouders in de zon, kinderen die watermeloen eten en heldere foto's van boten en vislijnen.

2. Houd het simpel

Als je een heleboel creatieve ideeën hebt, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Probeer je op één onderwerp te richten wanneer je je voorbereidt op het maken van foto’s voor je fotoboek. Het maakt niet uit of je een natuurliefhebber, een wereldreiziger of een trotse ouder bent die het liefst de kinderen fotografeert: baseer je project op één thema en wijk er zo min mogelijk van af.

Een onderwaterfoto van een klein kind, nadat hij of zij in het zwembad is gesprongen.

3. Vertel jouw verhaal, een foto per keer

Wanneer je eenmaal een zomers onderwerp hebt bedacht, maak je een lijst van het soort foto’s dat je wilt maken. Zo’n lijst is vooral handig wanneer je met de afbeeldingen in je fotoboek een verhaal wilt vertellen. Wanneer je op vakantie bent en van je fotoboek een reisdagboek wilt maken, kun je voor elke dag een chronologische lijst opstellen met scenario’s en locaties. De eerste dag van je vakantie zou er zo uit kunnen zien:

  • Het uitzicht vanuit het vliegtuigraam
  • Aankomst bij de accommodatie
  • De eerste strandwandeling
  • De kinderen spelend in het zand
  • De eerste duik in zee
  • Het eerste lokale gerecht
  • De zee met een ondergaande zon

Een foto van een vrouw en haar zoon, rennend op het strand.

4. Wees creatief met je onderwerp

Probeer nieuwe invalshoeken of technieken uit. Maak je vaak foto’s van hetzelfde onderwerp? Bekijk het dan eens vanuit een ander perspectief! Neem eens de tijd om over de compositie van je foto na te denken. Of experimenteer met de basisinstellingen van je DSLR-camera, zoals de sluitertijd of de witbalans. Het is ook leuk om je kinderen wat foto’s te laten maken vanuit hun perspectief.

Als je geen DSLR-camera hebt, dan kun je deze tips natuurlijk ook uitproberen met de camera van je telefoon. Download de albelli-app voor iOS of Android en ga direct na het maken van de perfecte foto(‘s) met je fotoproject aan de slag.

Een foto in vogelperspectief van twee vrouwen die in het gras liggen en felgele bloemen voor hun gezicht houden.

5. Locaties verkennen

Of je nu natuurfoto’s maakt of de zinderende zomer in de stad wilt vastleggen: het is altijd handig om over je locatie na te denken voordat je met je camera eropuit trekt. Als je op vakantie gaat, kun je bezienswaardigheden googelen die je wilt fotograferen en uitzoeken op welk moment van de dag je dat het best kunt doen. Wanneer je favoriete locaties zich dichter bij huis bevinden, kun je nadenken over hoe natuurlijk licht je foto’s beïnvloedt. Misschien ziet het dichtstbijzijnde strand er mooier uit bij zonsondergang en is het plaatselijke park op z’n best in de vroege ochtend.

Een foto van een rij felgekleurde strandhutten, gemaakt op een zonnige dag.

Met een klein beetje voorbereiding geef je je zomerfoto’s een professionele uitstraling en maak je je fotoboeken nóg mooier.

Download onze app en ga onderweg met een paar klikken creatief met je foto’s aan de slag.

Natuurlijk zijn we razend benieuwd naar het resultaat, dus deel je zomerfoto’s met ons op Facebook en Instagram via de hashtag #shareyoursummer.