Als je een kookboek wilt maken, weet je misschien niet waar je moet beginnen, maar met albelli is het verrassend eenvoudig. Maak een boek vol familierecepten of bundel je eigen specialiteiten. Waar je ook van houdt, een kookboek maken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Hier volgen enkele tips en tricks voor een kookboek dat een ereplaats in je keuken verdient.

Begin met verzamelen

Het eerste wat je moet doen voor je zelfgemaakt kookboek is alle lekkere recepten in handen krijgen. Van gekrabbelde notities op bakpapier tot oma’s aantekeningen en recepten van familie in het buitenland, verzamel ze allemaal. Organiseer een videogesprek of spreek ergens af als dat mogelijk is om al je favoriete maaltijden door te nemen. Heb je nieuwe recepten uitgeprobeerd die in de smaak vallen? Houd ze goed bij en voeg ze toe aan je collectie.

Kies jouw thema

Waarschijnlijk de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden als je een kookboek gaat maken, is hoe het eruit moet zien. Wordt het een verzameling van de favoriete recepten van de familie of wordt het een presentatie van al je eigen gerechten? Misschien wil je dat dit boek zich alleen richt op de heerlijke desserts die je maakt of de eenvoudige vegetarische gerechten die je elke dag bereidt? Als je je thema eenmaal hebt gekozen, kan je aan de slag met het creatieve gedeelte.

Kies een ontwerp

Welk thema je ook kiest voor je kookboek, kijk eens naar onze mooie themaboeken ter inspiratie. Deze staan vol met leuke ideeën over waar je je foto’s, recepten, notities en kookinstructies kan plaatsen. De themaboeken zijn volledig aanpasbaar, dus je kan je boek precies maken zoals jij wilt en echt creatief aan de slag gaan. Heb je al een beeld voor ogen van hoe je kookboek er moet uitzien? Dan je hem natuurlijk ook helemaal zelf maken.

Breng structuur aan

Voor het beste resultaat denk je liefst voor het ontwerpen na over de meest efficiënte indeling van je kookboek. Wil je je kookboek vullen met veel verschillende gerechten uit de (inter)nationale keuken? Dan is het een goede tip om maaltijden te structureren. Dus eerst alle voorgerechten en hapjes, dan de hoofdgerechten en ten slotte al die heerlijke desserts of zelfs ideeën voor een kaasplankje. Als je je op één gebied richt, zoals desserts, kan je misschien proberen een deel of hoofdstuk te maken waarin telkens één hoofdingrediënt wordt behandeld.

Als je eenmaal de structuur van je boek hebt bepaald, raden we je aan de recepten in de onderstaande volgorde te presenteren. Dit zorgt ervoor dat alles er consistent uitziet in je receptenboek en dat het makkelijk te volgen is als je gaat koken.

Titel
Benodigde tijd
Aantal porties
Inleiding
Benodigdheden
Ingrediënten en hoeveelheden
Bereiding, geschreven in een logische volgorde
Hoe te serveren
Tips van familie/professionals