Elke 3e zondag van juni is het Vaderdag, de dag dat we alle vaders in het zonnetje zetten. Hartstikke leuk allemaal, maar waar komt Vaderdag eigenlijk vandaan? En wat geven we zoal aan al die papa’s? Vroeger als kind gaf je je mooiste tekening. Maar ook als volwassene kun je nog prima je Vaderdagcadeau zelf maken. albelli geeft je een paar leuke tips!

Wanneer is Vaderdag ontstaan?
Er wordt gezegd dat Vaderdag ontstaan is in 1909, in de Verenigde Staten. Sonora Smart Dodd wilde haar vader bedanken voor alle zorg, kracht en doorzettingsvermogen die hij had getoond na de dood van haar moeder. Op 19 juni 1910, op de verjaardag van haar vader, vond de eerste Vaderdag plaats.

Het duurde echter tot 1972 voordat in Amerika die dag officieel erkend werd. Eerder dan dat wilde het Amerikaanse congres deze bijzondere dag voor vaders niet doorvoeren. De reden? Mannen behoorden niet zo in het zonnetje gezet te worden….Daar denken we inmiddels gelukkig anders over! Vanaf de jaren 60 wordt Vaderdag ook in Nederland gevierd.

Wat geven we traditioneel cadeau met Vaderdag?
Populair zijn natuurlijk de ontbijtjes op bed op Vaderdag. Eitje, jus’tje, croissantje en natuurlijk een mooie tekening van de kinderen. Traditionele cadeaus voor Vaderdag zijn:
• de stropdas,
• het scheerapparaat,
• het overhemd,
• sokken.
..hm, dat kan origineler, toch?

Maak net als vroeger je cadeau zelf!
Wat deed jouw vader met je? Vissen? Je band plakken? Je helpen als je je weer in de nesten gewerkt had? Laat zien hoe belangrijk jouw vader voor je is geweest met een speciaal cadeau! En ook nu weer zelf gemaakt.

Tips nodig?
Maak bijvoorbeeld een hobbyfotoboek van zijn favoriete bezigheid. Of verzamel alle foto’s van vroeger tot nu  in een fotoboek. Zet zijn favoriete recepten in een kookboek of bundel de tekeningen van de kinderen in een fotoboek. Succes en ontroering verzekerd. Bij beide partijen. Snif.

vaderdag-hobbyfotbooek
Een fotoboek van zijn hobby (bekijk voorbeeldboek).


Zijn favoriete (droom)auto op canvas (meer inspiratie voor canvas).


Zet een tekening van de kinderen op canvas.

Zijn lekkerste recepten in een zelfgemaakt kookboek (bekijk voorbeeldboek)

Oh, en woont je vader in het buitenland? Dan kun je  je fotoboek samen online bekijken. Zo ben je toch nog dicht bij elkaar!

albelli wenst iedereen een mooie Vaderdag!

Reacties