Door Albelli op 23 november 2017

Koude lucht, warme drankjes, twinkelende lichtjes. Kerstmarkten hebben iets magisch. Bekijk onze lijst met de beste kerstmarkten.

Europese kerstmarkten

Wonen in Europa brengt geweldige voordelen met zich mee en een voorbeeld daarvan zijn de vele kerstmarkten die over het hele continent opduiken in december.

Van Praag tot Edinburgh en van Dresden tot Tallinn, we hebben de mooiste uitgezocht die je echt niet mag missen. We hebben bovendien essentiële informatie zoals de openingsdata toegevoegd zodat je de trip zorgvuldig kunt plannen.

Naast het heerlijke eten, de drankjes en mooie decoraties die je kunt kopen op een kerstmarkt, is het ook de perfecte plek om de fotograaf in jezelf los te laten.

Bekijk onze fotografie tips voor meer ideeën en let hieronder ook op onze specifieke fototips.

Edinburgh – Christmas Market

Winkelen, een ritje in de kerstdraaimolen, schaatsen en de grot van de Kerstman zorgen ervoor dat kleintjes zich nooit zullen vervelen op Schotland’s grootste kerstmarkt.  Het blijft bovendien open gedurende de viering van het bekende Hogmanay met oud & nieuw, dus je kunt hier ook feestelijk het jaar 2018 inluiden.

undefined

Als je maar één ding mag doen op de kerstmarkt van Edinburgh… Maak dan een rondje door bevroren Schotland in het Ice Adventure. Je loopt hier langs levensgrote ijssculpturen bij temperaturen van -10 °C. Kleed je dus warm aan!

Essentiële informatie

 • Locatie: East Princes Street Gardens
 • Openingsdata: 18 november t/m 6 januari

Bath – Christmas Market

Deze beroemde Engelse stad is een echte must-visit en de kerstmarkt in de Abbey Chambers maken het nog eens extra charmant. 200 twinkelende chalets verkopen van alles om te eten en te drinken, handgemaakte cadeautjes en een uitgebreide kalender met events maakt het meer dan alleen een markt.

Europese kerstmarkten bath

Als je maar één ding mag doen op de kerstmarkt van Bath… Schrijf de kinderen dan in voor een kerst-knutsel-workshop. Kinderen van 5 t/m 10 jaar oud kunnen mooie decoraties maken terwijl jij rustig shopt.

Essentiële informatie

 • Locatie Abbey Chambers
 • Openingsdata: 23 november t/m 10 december

Londen – Winter Wonderland

Het Londense Winter Wonderland vindt elke kerst plaats in de zuid-oostelijke hoek van Hyde Park. Het is er over de top kerst met flitsende lichten, bierzalen en luide muziek. Het is misschien wat wilder en luidruchtiger, maar we houden er stiekem toch van.

undefined

Als je maar één ding mag doen bij Winter Wonderland in Londen… Maak dan een ritje in het reuzenrad en neem een foto van de lichtjes, het publiek en het park van bovenaf. Bekijk onze Bokeh fotografie tips om een magisch plaatje te maken.

Essentiële informatie

 • Locatie: Hyde Park
 • Openingsdata: 17 november t/m 1 januari

Frankfurt – Weihnachtsmarkt

De inwoners van Frankfurt zijn trots op hun mooie kerstmarkt en gelijk hebben ze. Met de Römerberg, Paulsplatz en een enorme kerstboom op de achtergrond is dit een fijne plek om cadeautjes uit te zoeken.

Europese kerstmarkten frankfurt

Als je maar één ding mag doen op de Weihnachtsmarkt van Frankfurt… Zorg er dan voor dat je een decoratieve gluhwein mok bemachtigd. Elke kerstmarkt in Duitsland heeft een andere mok, dus begin hier je collectie.

Essentiële informatie

 • Locatie: Paulsplatz
 • Openingsdata: 27 november t/m 22 december

Straatsburg – Christkindelsmärik

Deze kerstmarkt dateert uit 1570 en is daarmee een van de oudste kerstmarkten in Europa. De Franse stad, die tegen de grens met Duitsland aanligt, staat bekend om zijn middeleeuwse architectuur en bouwstijl uit de Elzas. Elk jaar vult de Christkindelsmärik het Place Broglie en maakt de stad nog mooier en charmanter dan de rest van het jaar.

undefined

Als je maar één ding mag doen op de Christkindelsmärik in Straatsburg… Profiteer dan van de fotogenieke omgeving en maak een paar foto’s van de houten kraampjes. Als je de geur van gepofte kastanjes toch eens kon ruiken op de foto…

Essentiële informatie

 • Locatie: Place Broglie
 • Openingsdata: 24 november t/m 24 december

Basel – Kerstmarkt

De grootste kerstmarkt van Zwitserland organiseert vele events gedurende de kerstperiode, evenals een aantal tentoonstellingen in de musea in de stad. Dit alles zorgt ervoor dat een weekend in Basel in de maand december de perfecte culturele minibreak is.  Met meer dan 180 marktkraampjes is er bovendien genoeg te shoppen.

Europese kerstmarkten basel

Als je maar één ding mag doen op de kerstmarkt van Basel… Bezoek dan het kerst-sprookjesbos en doe mee met knutselworkshops en drink een heerlijke warme chocolademelk.

Essentiële informatie

 • Locatie: Barfüsserplatz en Münsterplatz
 • Openingsdata: 23 november t/m 23 december

Zurich – Christkindlimarkt

De grootste indoor kerstmarkt van Europa is perfect voor een regenachtige dag! Er is een verhoogde ruimte waar gegeten en gedronken kan worden en waar je een mooi uitzicht hebt over de markt. Geniet daarnaast van de beroemde kerst lichtshow.

undefined

Als je maar één ding mag doen op de Christkindlimarkt van Zurich… Neem dan een foto van de adembenemende kerstboom die boven de markt uittorent en versiert is met meer dan 7000 kristallen decoraties.

Essentiële informatie

 • Locatie: Hoofdstation
 • Openingsdata: 23 november t/m 24 december

Salzburg – Christkindlmarkt

De stad van Mozart weet wel hoe hij een show moet geven en de kerstmarkt is hier geen uitzondering op. Van eind november tot de dag na Kerstmis kun je een planning met leuke culturele events verwachten, evenals gastronomische hoogstandjes, sprankelende decoraties en vele kaarsjes.

undefined

Als je maar één ding mag doen op de Christkindlmarkt in Salzburg… Bekijk dan de website voordat je vertrekt en plan één van de vele events die op de kerstmarkt gehouden worden tijdens je bezoek. In december zijn er al meer dan 50 events gepland!

Essentiële informatie

 • Locatie: Cathedral Square
 • Openingsdata: 23 november t/m 26 december

Wenen – Wiener Christkindlmarkt

Sommigen zeggen dat je juist de kleinere, minder drukke, kerstmarktjes die verspreid in de stad gelegen zijn moet bezoeken, maar voor pure feestvreugde ga je toch echt naar de Wiener Christkindlmarkt op het Rathausplatz.  Denk aan het zingen van kerstliedjes, schaatsen en meer cadeautjes dan je kunt inpakken. Dit is waar Kerstmis om draait.

Europese kerstmarkten wenen

Als je maar één ding mag doen op de Wiener Christkindlmarkt in Wenen… Huur dan een paar schaatsen en maak een rondje op de ijsbaan. Een goed moment om een paar actiefoto’s te maken!

Essentiële informatie

 • Locatie: Rathausplatz
 • Openingsdata: 17 november t/m 26 december

Budapest – Kerstmarkt en winterfestival

De hoofdstad van Hongarije is een populaire toeristenbestemming geworden de afgelopen jaren en daarmee is ook de populariteit van de kerstmarkt gestegen. De houten kraampjes in cottagestijl, gesitueerd in het hart van de stad, vormen een fotogenieke setting.  O en vergeet zeker het lokale Hongaarse eten die je er vindt niet!

undefined

Als je maar één ding mag doen op de kerstmarkt en tijdens het winterfestival van Boedapest… Proef dan het traditionele eten op de kerstmarkt voor typische Hongaarse delicatessen.  Je vindt er geroosterde varkenspoten, gevulde koolbladeren geserveerd met brood en zelfs stofpot van haantestikels…

Essentiële informatie

 • Locatie: Vörösmarty Square
 • Openingsdata: 10 november t/m 31 december

Praag – Kerstmarkt

Dit is misschien wel één van de meest bekende kerstmarkten van de wereld en staat dan ook op menig wensenlijstje. De markt is gevestigd op het oude stadsplein en telt honderden kraampjes. Je vindt hier alles wat je maar wilt voor kerst.

undefined

Als je maar één ding mag doen op de kerstmarkt van Praag… Ga er dan ‘s avonds heen om het stadsplein vol kerstverlichting te bewonderen, inclusief de enorme kerstboom met duizenden lampjes.

Essentiële informatie

 • Locatie: Staroměstské Náměstí (het oude stadsplein)
 • Openingsdata: 2 december t/m 23 december

Dresden – Striezelmarkt

Een aantal Europese kerstmarkten vecht om de titel ‘oudste kerstmarkt’. Velen denken dat Dresden wint met zijn markt, die dateert namelijk al uit 1434.  Men komt van heinde en verre om deze wereldberoemde markt, die plaatsvindt in december, te bezoeken. Je kunt er ‘s werelds grootste notenkraker (ja, echt) bekijken, die boven het publiek en de hoogste kerstpiramide uittorent.

Europese kerstmarkten dresden

Als je maar één ding mag doen op de Striezelmarkt in Dresden… Proef dan een stuk kerststol (Streizel). De stol met gedroogd fruit en marsepein is een belangrijk onderdeel van kerst in Duitsland.

Essentiële informatie

 • Locatie: Altmarkt Platz
 • Openingsdata: 29 november t/m 24 december

Tallinn – Kerstmarkt

Vergeet de chicste, vergeet de grootste – de kerstmarkt in Tallinn heeft iets heel unieks… Een kerstboom die sinds 1441 op dezelfde plek op het Stadhuisplein staat. Dit is dan ook de eerste kerstboom die werd tentoongesteld in Europa. Hiernaast kun je kerstcadeautjes en traditioneel Estlands eten verwachten.

Europese kerstmarkten tallinn

Als je maar één ding mag doen op de kerstmarkt in Tallinn… Wanneer je laat in december of vroeg in januari gaat kun je sneeuw verwachten. Sta dan vroeg in de ochtend op en neem foto’s van de met sneeuw bedekte markt.

Essentiële informatie

 • Locatie: Raekoja plats (Stadhuisplein)
 • Openingsdata: 17 november t/m 6 januari

Wanneer je al deze kerstmarkten hebt bezocht en veel mooie foto’s hebt gemaakt, wil je natuurlijk iets hebben als aandenken.

Waarom maak je geen fotoboek speciaal van de kerstmarkten die je bezoekt of kies je favoriete foto uit en maak er een wanddecoratie of een fotoafdruk van.

Je kunt je foto’s ook op social media posten. Gebruik dan de hashtag #albelli zodat we kunnen meegenieten van je uitstapjes.

Je kunt al deze kerstmarkten alleen bezoeken, maar het is natuurlijk iets gezelliger met wat gezelschap! Deel daarom deze blog met je vrienden en familie door de onderstaande icoontjes te gebruiken en inspireer ze om met je mee te gaan.