Op 3 maart 2011 vindt de bekendmaking en feestelijke uitreiking plaats van de Mooiste Boekomslag van 2010. Bij deze verkiezing dingen 12 boekomslagen mee naar de titel ‘Mooiste Boekomslag van het jaar’. De jury van vakblad Boekblad nomineert de boektitels. De drie titels op de shortlist zijn Vogels met zwarte poten kun je niet vreten (A.H.J. Dautzenberg), Huid en Haar (Arnon Grunberg), 6 tot 8 zwarte mannen (David Sedaria).

Wat maakt een boekomslag goed? Een cover moet drie dingen doen: je moet kunnen vermoeden welk genre boek je oppakt (thriller, jeugd, humor), er moet een link zijn met de inhoud (tip van de sluier) en vooral, hij moet opvallen tussen de enorme berg boeken in de boekwinkel!

En dit geldt ook voor de omslag van je fotoboek. Zorg dat die sprekend is. Maak de kijker nieuwsgierig naar de binnenkant, naar het verhaal dat je gaat vertellen. Je kunt de omslag van je fotoboek zelf bepalen. Met een eigen foto (of afbeelding van het internet) en een spannende titel maak je van je fotoboek een boek dat uitnodigt om open te slaan! Doe alsof jouw fotoboek op die stapel ligt in de boekwinkel.

Wij persoonlijk vinden het boekomslag Achter de stilte het mooist (ontwerp Leentje van Wirdum). Het is een prachtige foto door de kleurcombinatie en er is creatief gespeeld met de boektitel op de muurachter-de-stilte-Beate-teresa-harika

Bij albelli hebben we nog niet een dergelijke uitreiking (Mooiste Fotoboekomslag van het Jaar), maar is best een goed idee…Heb jij een fantastische boekomslag? Dan zien we hem graag! Mail hem naar blog@albelli.nl

De uitreiking Mooiste Boekomslag 2010 vindt plaats in het Museumcafé van de UVA a/d Turfmarkt in Amsterdam, vanaf 17:00.

Reacties