Fotoboek van Inge Vos

Overnachtingen in ruil voor tekeningen en schilderwerken. Zo reizen Inge Vos en haar vriend de wereld rond. Het resultaat? Na elke reis een prachtig fotoboek vol reisverhalen, unieke kunstwerken en portretten. Wij zijn erg blij dat Inge haar bijzondere verhaal en één van haar fotoboeken met ons wilde delen.

1.Wat was je reden voor het maken van dit fotoboek?
Mijn vriend en ik zijn erg reislustig en hebben een eigen reisproject bedacht, genaamd Paint the Planet. Ik teken en schilder, en dat ruilen we op reis voor gratis overnachtingen. Zo maken we de wereld een stukje kleurrijker, komen we op de meest bijzondere plekken terecht en ontmoeten we veel leuke mensen. De verhalen en foto’s van onze avonturen en de afbeeldingen van de kunstwerken die we onderweg maken, bundelen we in de fotoboeken van albelli. Vooral de optie om de boeken vervolgens online te zetten is geweldig. Via onze website en facebook kan iedereen die ons gastvrij heeft ontvangen de boeken bekijken en zien wat we verder beleeft hebben. Daar krijgen we altijd hele leuke reacties op!

2.Waar haal je je inspiratie vandaan?
Als tekenaar ben ik altijd bewust bezig met compositie en kleur. Ik vind het leuk om effecten uit te proberen en te experimenteren met de mogelijkheden van het fotoboekprogramma. Brochures van de bestemmingen vind ik altijd leuk om door te bladeren. Ik laat me inspireren door de afwisseling van detail- en overzichtsfoto’s en de opmaak.

3.Heb je een favoriete achtergrond, sjabloon of effect in het fotoboekprogramma?
Wanneer we bij iemand te gast zijn, maken we daarvoor in het boek een aparte ‘host-pagina’. Als een soort schutting met aanplakbiljetten, zodat deze verhalen extra opvallen in het fotoboek.

Inge maakt altijd een 'host-pagina' in haar fotoboeken

4.Wat vind je het leukst aan fotoboeken maken?
De combinatie kunnen maken van je reisverhalen en foto’s, en net zolang puzzelen tot je een prachtige compositie gemaakt hebt.

5.Wat wordt je volgende fotoboek?
Weet ik nog niet. Het boek van de vorige reis is net klaar en we hebben nog geen nieuwe reisplannen gemaakt. Dus mochten de lezers van dit blog suggesties hebben of ons uit willen nodigen om langs te komen, dan houden we ons aanbevolen! 😉

6.Heb je nog een leuke tip voor andere fotoboekmakers?
Tips genoeg! Ik zal er 1 met een voorbeeld illustreren.

Experimenteer met het verloopeffect. Laat foto’s in elkaar overlopen of vervaag naar een kleur. In dit voorbeeld heb ik het verloop pas halverwege de foto laten beginnen. Voeg daarvoor een kleurenclipart toe, maak het zo groot als je wilt, en plaats er een sjabloon over uit de categorie ‘Verloop’. Je kunt de kleur nog aanpassen via ‘Afbeelding bewerken > Licht, contract en kleur’.

Tip van Inge: experimenteer met het verloop-effect

Heb je nog vragen over het fotoboek van Inge? Stel ze dan hieronder.

Reacties