RAW-formaat omzetten naar .JPG

Elke digitale spiegelreflex camera kan foto’s maken in RAW-formaat, maar wat is het eigenlijk? RAW-formaat kun je pas gebruiken in het albelli fotoboekprogramma nadat je deze hebt opgeslagen als JPG.

1. Omzetten naar JPG-formaat

Open de foto’s die in RAW-formaat staan in bijvoorbeeld Photoshop. Ga naar ‘Bestand’ en kies ‘Opslaan als’ (of ‘Save‘) en kies uit de lijst JPG of JPEG. Kies een compressie tussen de 90 en 100%, anders leidt dit tot teveel verlies van kwaliteit. Compressie verlaagt tevens de bestandsgrootte. Zorg ook dat de instellingen op RGB staan.

2. Hoe groot moet een foto zijn?

Voor een fotoboek van 30×30 cm (afgerond 12 inch), moet een foto minimaal (12 inch x 120 dpi) =1440 pixels breed zijn om paginavullend te worden afgebeeld in dit formaat fotoboek. 120 dpi is de minimale resolutie die een foto in het fotoboekprogramma moet hebben. Als je een foto over twee pagina’s wilt uitrekken, moet deze 2 keer zo groot zijn, dus (2 x 1440 =) 2880 pixels.

3. Het verschil tussen RAW en JPG

Een RAW-bestand wordt onder andere aangevuld met gegevens over camera-instellingen. De meeste sensoren kunnen 12-bits aan kleurinformatie opslaan per kleurkanaal. Dit betekent dat voor zowel Rood, Groen als Blauw (RGB) 4096 variaties kunnen worden opgeslagen. Bij het opslaan van een foto in JPG-formaat in de camera, wordt de 12 bits-informatie omgezet naar de 8 bits die een kleurkanaal in een JPG bestand kan hebben. In JPG formaat zijn er dus maar 256 variaties per kleurkanaal mogelijk. Een stuk minder dus dan RAW. In de praktijk zijn deze extra kleuren bij het RAW-formaat voor het menselijk oog niet zichtbaar. Maar natuurlijk komt het er wel op neer dat er informatie verloren raakt. Bij bijvoorbeeld schaduwpartijen en lichtpartijen kan via bewerking van het RAW-formaat deze extra informatie naar voren worden gehaald met een fotobewerkingsprogramma. Op die manier is er in schaduw en lichtpartijen meer doortekening te zien. Nadeel hiervan is dat foto’s die in RAW-formaat worden opgeslagen veel grotere bestanden opleveren en een nabewerking nodig hebben om ze te optimaliseren voor het afdrukken. Dit is een tijdrovend proces en het vereist de nodige kennis en oefening om op deze manier het maximale uit de foto’s te halen.

4. Waarom niet rechtstreeks RAW?

Om de simpele reden dat het RAW-formaat geen standaard is zoals bijv. het JPG-formaat. Iedere camerafabrikant heeft namelijk zijn eigen specificaties voor het RAW-formaat. Het albelli fotoboekprogramma is niet ingesteld op al deze mogelijke varianten. Zelfs binnen hetzelfde cameramerk kunnen cameramodellen verschillende specificaties voor het RAW-formaat hebben.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.