6 tips voor betere strandfoto’s

Zon, strand en blije gezichten - wie wil dat nu niet vastleggen? Het strand is een mooie plek om foto's te maken, maar het biedt ook wat uitdagingen. De felle zon en het platte landschap zijn een uitdaging voor zelfs de gevorderde fotograaf. Maar geen zorgen, met wat oefening (en onze tips) maak ook jij fantastische strandfoto's!

1. Schiet vanuit een andere hoek en leg details vast

Schiet bijvoorbeeld met je camera dicht bij de grond voor een interessanter perspectief.

2. Schiet tijdens het 'Gouden Uur'

Vlak vóór zonsondergang is het mooiste tijdstip voor je foto. De zon is dan warm van kleur. Daarnaast kun je makkelijker 'tegen de zon in' fotograferen en krijg je dit soort mooie silhouetten. Lees ook: 'Het Gouden Uur is het beste fotomoment'

3. Creëer diepte en maak je strandfoto interessanter

Plaats voorwerpen op de voorgrond van je beeld (bijvoorbeeld strandspullen of parasols). Dit maakt je strandfoto spannender doordat je meer ziet dan alleen een zee met een horizon.

4. Speel met de zon en vang 'flares' in je beeld

Deze 'flares' (lichtvlekken) creëer je als volgt: laat de zon nét achter de palmboom (of elk ander onderwerp) vandaan piepen, stel de camera scherp op de palmboom en schiet je foto. (De camera zal echter automatisch op de zon willen focussen, maar dan wordt je foto overbelicht).

5. Gebruik de flits bij foto's van vrienden of familie

In de felle middagzon (als de zon recht van boven komt), gebruik dan de flits. Dit lijkt tegenstrijdig (er is toch licht zat?), maar met de flits voorkom je donkere schaduwen onder de ogen en neus.

6. Houd de horizon in de gaten

Om 'scheve' foto's achteraf te voorkomen, zorg dat je de horizon lijnrecht in beeld houdt. Veel camera's hebben hier een hulpraster voor. Zet de horizon ook niet in het midden. Dit creëert een spannender effect. Anders lijkt je foto recht doormidden gesneden.
Update je browser hier

We hebben Albelli.nl gebouwd met de nieuwste technologie. Hierdoor is de website sneller en gemakkelijker te gebruiken. Helaas ondersteunt de versie van je browser deze technologieën niet. (download Google Chrome)