Het perfecte reisfotoboek maken

Door Albelli op 18 augustus 2020

Met deze handige tips van ons creatieve team maak je het perfecte reisfotoboek van albelli.

Maak een fotoboek van albelli en geniet telkens weer na van al die unieke reismomenten. Ons creatieve team heeft enkele eenvoudige tips op een rijtje gezet voor al je geweldige reisfoto’s, of je ze nu hebt gemaakt gedurende een zes maanden lange trektocht door Zuid-Amerika of tijdens een korte stedentrip met de hele familie.

Pas je ontwerp aan je bestemming aan

Denk bij het kiezen van je ontwerp of algemene thema eens na over wat je allemaal met je bestemming associeert.

Maak je kleurenpalet 

Pak voor wat inspiratie je vakantiefoto’s erbij en kijk welke kleuren er in je opkomen. Een felrode kleur zou je bijvoorbeeld met Londen kunnen associëren, vanwege de rode dubbeldekkers en telefooncellen. Als je een zomerse vakantie in Griekenland voor de geest haalt, zouden de huizen en de zee je misschien aan witte en felblauwe kleuren kunnen laten denken. En je reis naar Thailand associeer je wellicht met weelderig groen en turquoise. 

Creatief aan de slag met bijpassende clipart

Je kunt je reisbestemming ook laten weerspiegelen in de clipart en het ontwerp van je boek. Gebruik clipart van bezienswaardigheden voor je stedentrip, een zomerse illustratie voor je strandvakantie of vrolijk je reisverhaal op met afbeeldingen van je favoriete lokale gerechten. We hebben een speciale reis- en vakantiecategorie voor onze clipart, dus je hebt de keuze uit een enorme collectie. 

Als je eenmaal hebt bepaald welke route je wilt nemen en in welke stijl je je fotoboek wilt maken, ga je naar ons fotoboekprogramma. Hier kun je beginnen met het toevoegen van je vakantiefoto’s, verschillende indelingen uitproberen en creatief met bijschriften aan de slag gaan.

Handige tip: als je tijd wilt besparen, kun je ook een van onze voorontworpen reisfotoboeken aanpassen. Er zijn zelfs boeken met een stadsthema beschikbaar voor Rome, Parijs, Amsterdam, Barcelona, Londen en New York. Deze zijn gevuld met leuke bijpassende clipart van bezienswaardigheden, smakelijke plaatselijke lekkernijen en symbolische afbeeldingen van de desbetreffende stad. Je hoeft dus alleen nog maar je favoriete foto’s en een paar bijschriften toe te voegen en je boek is klaar! 

Stippel je reis uit in een fotoboek

Aandenkens vormen ook een geweldige aanvulling op je fotoboek en op een kaart kun je perfect laten zien waar je precies bent geweest. Je kunt er eentje downloaden of de kaart inscannen die je tijdens je reis hebt gebruikt en daarop alle locaties aangeven die je hebt bezocht.

Handige tip: net als voor foto’s, geldt ook voor een scan dat een goede kwaliteit belangrijk is. Hier vind je een paar eenvoudige tips voor het inscannen van afbeeldingen. 

Maak van je fotoalbum een reisdagboek


Als je op reis graag een dagboek bijhoudt, kun je thuis van je fotoboek een reisdagboek maken. Plaats je vakantiefoto’s in chronologische volgorde en leg van iedere dag de hoogtepunten vast. Zo kun je nog jarenlang terugblikken op alle mooie avonturen die je hebt beleefd.

Handige tip: probeer in je ontwerp de uitstraling van een dagboek na te bootsen. Handgeschreven dagboeken hebben vaak een persoonlijk tintje. Je kunt een scrapbook nabootsen door rondom je vakantiefoto’s een kader te plaatsen dat op plakband lijkt.

Maak thematische hoofdstukken


Deel je fotoboek in op thema. Groepeer de foto’s in je boek op basis van lokale gerechten of bezienswaardigheden, deel het in op kleur of maak onderscheid tussen stadsfotografie en natuurfotografie. 

Handige tip: als je met vrienden op stap bent geweest, kun je ook aan elk van je reismaatjes een hoofdstuk wijden. Bij thuiskomst kun je exemplaren van je fotoboek cadeau doen, zodat jullie met z’n allen kunnen nagenieten van al jullie grote avonturen.

Vat je reis samen in cijfers


Soms zijn vakantiefoto’s zo sprekend dat bijschriften overbodig zijn. Als je niet te veel tekst wilt plaatsen, kun je je reis ook samenvatten door achterin je fotoboek statistieken toe te voegen.

Zo zou je bijvoorbeeld kunnen vermelden hoeveel kilometers van huis je bent afgereisd of hoeveel stappen je tijdens je stedentrip hebt gezet. Ben je een foodie? Dan kun je vastleggen hoeveel nieuwe gerechten je hebt uitgeprobeerd of hoeveel porties van je favoriete lokale je hebt gegeten. 

Als je klaar bent met het toevoegen van de finishing touch, kun je een voorbeeld van je fotoboek bekijken voordat je het in je winkelmandje plaatst. En vergeet vooral niet je werk tussentijds op te slaan, zodat er nooit per ongeluk iets van je meesterwerk verloren gaat. In deze gids vind je meer tips voor het opzetten van een workflow. 

Handige tip: het is slim om pas aan het eind van het fotoboekproces je bijschriften en statistieken samen te stellen. In sommige vooraf ingestelde indelingen, zoals die van onze voorontworpen fotoboeken, wordt aangegeven waar je het best tekstvakken plaatst die mooi bij je afbeeldingen staan. Als je je eigen indeling ontwerpt, voeg je de tekst toe nadat je je foto’s hebt geplaatst om ervoor te zorgen dat je bijschriften een aanvulling vormen op je afbeeldingen. 

Of je nu een fotoboek van albelli maakt na een groot avontuur of een korte vakantie: organiseer eerst al je reisfoto’s en stel een plan op vóór je aan de slag gaat, zodat je je kunt richten op het leuke creatieve deel van het proces. 

Voor meer toptips van ons creatieve team kun je een kijkje nemen op bij onze andere gidsen, waarin we je onder meer uitleggen hoe je een fotoboek voor een bijzondere gelegenheid maakt en hoe je met je fotoalbum een verhaal vertelt.