Benieuwd hoe je een familiegeschiedenis samenstelt? Welkom bij onze tips over hoe je onderzoek doet naar je voorouders en hoe je een boek maakt waarin je het erfgoed van je familie beschrijft.

Weet je nog dat je op school een stamboom moest tekenen als huiswerk? Onze tips helpen je om dat lang vergeten project met albelli naar een hoger niveau te tillen en een uniek fotoboek te maken.

Een familiegeschiedenisproject beginnen

Dankzij de schat aan historische documenten die online beschikbaar is, is het nog nooit zo eenvoudig geweest om onderzoek te doen naar je voorouders. Het maken van een goed onderzochte familiegeschiedenis kost tijd, moeite en een goede planning. Misschien moet je archieven, bibliotheken en familieleden bezoeken om aan informatie te komen. Het zoeken naar historische details kan tot verrassingen leiden over je familiegeschiedenis. Misschien heeft je familie banden met plaatsen die je niet verwachtte of voorouders die deelnamen aan gebeurtenissen die bepalend waren voor de wereld?

Door je bevindingen te documenteren in een familiegeschiedenis maak je informatie beschikbaar voor toekomstige generaties. Het samenstellen van een familiegeschiedenis is ook een gelegenheid om ervaringen op te doen, een kans om uiting te geven aan je creativiteit en plezier te hebben. Ontdek de beste genealogiewebsites om te bezoeken, waarom het de moeite waard is om familieleden erbij te betrekken en archieven te doorzoeken in onze blog over het beste beginpunt voor het maken van een familiegeschiedenis.

Verder lezen

Waar haal je je informatie vandaan?

Begin je onderzoek door op je telefoon of laptop naar websites te gaan, zoals www.ancestry.com, www.genealogieonline.nl en www.myheritage.nl. Je kunt ervoor kiezen om je te abonneren op een of meer van de websites die helpen bij het onderzoek naar voorouders en familie-erfgoed. Familieleden om hulp vragen is ook een goed beginpunt. Misschien heeft een van je familieleden informatie waarop je kunt voortborduren? Familieleden kunnen je misschien ook foto’s, brieven en persoonlijke herinneringen geven die nuttig zullen blijken.

Archieven, bibliotheken en oude kranten kunnen bijdragen aan de gegevens en inzichten die je tot je beschikking hebt. Maar vergeet ook vooral het voor de hand liggende niet: met Google en andere zoekmachines kun je onverwachte feiten vinden zonder dat je daarvoor het huis uit hoeft.

Daarnaast kan een DNA-test verwantschappen aan het licht brengen met gemeenschappelijke voorouders van vaders of moeders kant die je niet kunt vinden via archieven. Je hoeft alleen maar wat wangslijmvlies met een wattenstaafje af te nemen, het monster naar een laboratorium te sturen voor analyse en inzicht te krijgen in DNA-matches. Als je andere familieleden vraagt om ook een test te doen, kan dat helpen om mensen met gemeenschappelijke voorouders te vinden. Misschien kun je in je familiegeschiedenis zelfs foto’s opnemen van familieleden die een test doen en van de eerste ontmoetingen met mensen met wie je een gemeenschappelijke voorouder blijkt te hebben.

Lees onze blog Informatie vinden voor je familiegeschiedenis voor meer informatie.

Verder lezen

Wat kun je in het boek opnemen?

Geen boek over je voorouders is compleet zonder een stamboom. Natuurlijk is er veel meer dat je kunt toevoegen aan een familiegeschiedenis dan namen en data van geboortes, sterfgevallen en huwelijken. Je kunt zo creatief zijn als je zelf wilt. Gedichten, recepten en kaarten zijn slechts enkele van de dingen die lezers kunnen informeren en boeien.

Laat geen gelegenheid voorbijgaan om opmerkelijke prestaties van leden van je familie te vermelden. Hebben ze een onderscheiding of medaille gekregen of werden ze genoemd in een krantenbericht? Misschien wil je hun leven in context plaatsen door informatie te geven over de tijd en plaats waarin ze leefden. Maakten ze lange dagen in een fabriek of op het veld? Misschien hebben ze een belegering of een plaag overleefd. Voor mensen die nu leven kan inzicht in het dagelijks leven van die tijd fascinerend blijken. Misschien is het leuk om de plaatsen waar zij woonden en werkten te bezoeken en foto’s toe te voegen van hoe die plaatsen er vandaag de dag uitzien?

Oude foto’s illustreren hoe mensen eruit zagen. Het kan leuk zijn om oude foto’s na te maken en gezichten van verschillende generaties naast elkaar te zetten. Laat je creativiteit de vrije loop. Meer ideeën vind je in onze blog over wat je in je familiegeschiedenis kunt opnemen.

Verder lezen

Tips voor het maken van de perfecte familiegeschiedenis

Met een blanco boek beginnen lijkt misschien onbegonnen werk, maar het is heel goed te doen. Onze ideeën voor het samenstellen van je familiegeschiedenis bieden je handige tips. Het scannen van documenten en oude foto’s levert een schat aan materiaal op om eventueel op te nemen. Vergeet niet om een stamboom toe te voegen, een blik op de takken zal iedereen de relaties binnen je familie doen begrijpen.

Met ons assortiment fotoboeken kun je het formaat en de lay-out kiezen die het beste bij je project passen. Je kunt pagina’s toevoegen en de lay-out aanpassen met onze gebruiksvriendelijke software. Je kunt onze foto-ontwerpsoftware gebruiken, een omslagfoto toevoegen en het boek bekijken voordat je de bestelling plaatst. Een fotoboek over je familie maken kan voldoening geven, erg leuk zijn en je de mogelijkheid geven om jezelf te uiten.

Haal meer informatie uit onze blog met praktische tips voor het maken van de perfecte familiegeschiedenis. We wensen je veel plezier met het maken van je familiegeschiedenis.

Verder lezen

Reacties