Weet je niet zeker waar je het beste kunt beginnen met het maken van een familiegeschiedenisboek? Het maken van je eigen boek is niet zo intimiderend als het op het eerste gezicht lijkt. In feite is het een duidelijk proces als je weet waar je moet beginnen. Daarom zetten we hieronder de belangrijkste punten op een rijtje. Volg deze stappen en je zult genieten van het proces, van het onderzoek en het documenteren van je familiegeschiedenis.

Family history books as great projects

We leiden drukke levens. We leven in een steeds veranderende wereld. Bijna al onze herinneringen worden nu digitaal opgeslagen. Wat zou er gebeuren als we geen toegang meer zouden hebben tot foto’s op onze telefoon of camera? Hoe kunnen we garanderen dat digitale bestanden ook voor toekomstige generaties toegankelijk zijn? Een boek is een technologiebestendig middel om foto’s en geschreven bronnen over te dragen aan toekomstige generaties.

Het onderzoeken van je familiegeschiedenis is ook een goede reden om contact op te nemen met familieleden die je al lang niet meer hebt gezien. Het kan een leuk excuus zijn om diegenen te ontmoeten met wie je graag tijd doorbrengt. Foto’s zoeken om in je boek op te nemen kan betekenen dat je samen door oude albums moet bladeren. Het kan ook zijn dat je foto’s moet zoeken die in lades of dozen zitten en die je al jaren niet meer hebt bekeken.

Of je familieleden nu fysiek aanwezig zijn of alleen maar op papier staan afgebeeld, het onderzoek van een familiegeschiedenis kan verbindingen tussen meerdere generaties tot stand brengen. Het maken van het boek kan een manier zijn om iets terug te geven aan je familie en informatie te geven aan leden die nog geboren moeten worden.

Structuur geven aan je familiegeschiedenisproject

Een familiegeschiedenis maken is een leuk, creatief project. Effectieve planning helpt de basis te leggen voor het succes van dit project. Pak pen en papier of open je laptop om aantekeningen te maken. Gebruik ze om een informeel projectplan te maken. Bedenk met wie je contact moet opnemen om aan informatie, foto’s en documenten te komen die je in je boek wilt opnemen.

Welke officiële bronnen kun je bekijken om aan gegevens te komen? Historische volkstellingen, kiesregisters en gaardersregisters kunnen je helpen. Registers van geboorten, huwelijken en overlijden zijn waarschijnlijk van onschatbare waarde om belangrijke data te verifiëren. Wees royaal, maar realistisch bij het plannen van de tijd voor je onderzoek. Je kunt misschien niet elk weekend aan dit project wijden, ondanks je enthousiasme. Ga na welk opzoekwerk je op elk moment online kunt doen. Moet je uitstapjes inplannen om archieven of andere bronnen met historische documenten te bezoeken?

Plan ook wat tijd in voor onvoorziene tegenslagen en onverwachte ontwikkelingen. Misschien moet je de archieven opnieuw bezoeken of aanwijzingen vinden die je in onvoorziene richtingen voeren. Geschiedenis kan echt opwindend zijn. Hoe zit het met een budget om onderzoek te doen? Moet je een abonnement nemen op een van de websites over familiegeschiedenis? Zijn er reiskosten, portokosten, kopieerkosten of andere kosten verbonden aan het onderzoek?

Na het verzamelen van informatie zou het beslissen over het boekformaat voor je familiegeschiedenis het gemakkelijke deel van het project moeten zijn. Wees creatief bij het uploaden van documenten, het toevoegen van tekst en het aanpassen van lay-outs via de albelli app of website. Je kunt kiezen uit een reeks prachtige albelli fotoboek lay-outs en alles wat je nodig hebt om je familiegeschiedenis vorm te geven.

Wees realistisch en geniet van het onderzoek

Beoordeel de omvang van je familiegeschiedenisproject en stel een realistisch tijdschema op voor je onderzoek. Wees niet te ambitieus om te voorkomen dat het onderzoek een vervelend karwei wordt. Praat met familieleden tijdens het eerste onderzoek. Maak een inschatting van mogelijke knelpunten of waarschijnlijke hiaten in je onderzoek. Denk na over praktische manieren om deze te overwinnen.

Heb je moeite om te ver terug te gaan in het verleden of om details te vinden over bepaalde takken van de familie? Zoek naar positieve punten en compenseer die door meer details te geven over mensen waarover je wel informatie hebt. Wees niet bang om creatief te worden. Geef kleur door een gedicht over je familie op te nemen. Wat dacht je van citaten van beroemde mensen die leefden in dezelfde tijd als je voorouders?

Of misschien vind je een meer beeldende benadering de beste manier om verder te komen. Wat denk je ervan om het verhaal van het onderzoek naar je familiegeschiedenis om te zetten in een eigen fotoboek? Misschien inspireer je toekomstige generaties om in jouw voetsporen te treden en het onderzoek voort te zetten.

Maak een plan dat de taken opdeelt in beheersbare delen. Je wilt natuurlijk niet overweldigd raken. Probeer de taken ook af te wisselen. Dat zal je helpen je interesse te behouden. Als je onderzoek plezierig blijft, is de kans groot dat je je familiegeschiedenis met succes zult voltooien. Denk na over de vragen die we hier hebben gesteld. Ben je klaar om te beginnen met het onderzoeken van je familiegeschiedenis?

Lees onze blog over hoe je informatie vindt voor je familiegeschiedenis.

Verder lezen

Reacties