Handige portrettips voor Vaderdag

Door Albelli op 30 mei 2023

Maak de mooiste foto’s van je vader voor een vaderdag-fotoboek, met deze handige tips voor portretfotografie van albelli.

Een foto van een gezin dat elkaar omhelst op een strand tijdens zonsondergang.

Een fotoboek van albelli ontwerpen is een perfect idee voor Vaderdag. Bovendien is het ook nog eens erg eenvoudig. Volg deze drie stappen om eenvoudig je eigen fotoboek voor Vaderdag te maken:

1 – Kies je favoriete foto’s van je vader uit

2 – Ga creatief met je boek aan de slag

3 – Laat het bij je thuis of bij je vader bezorgen

Om het allemaal nog eenvoudiger te maken, kan onze Smart Assistant de beste foto’s voor jou selecteren. Hierdoor is je fotoboek in enkele minuten klaar. Na het ontwerpen en bestellen van je boek kun je zelfs meteen een digitale versie delen met de rest van de familie. Als je vader meestal degene is die de foto’s maakt of als je nog meer foto’s wil waarop hij straalt, bekijk dan zeker even deze eenvoudige portrettips zodat je je fotoboek met prachtige foto’s kan vullen. Je kan de tips trouwens ook gewoon even uittesten als je je skills nog wat wil verbeteren.

Een klassieke portretfoto maken

Een portretfoto van een oudere, lachende man. Er staan bomen op de achtergrond die wazig zijn, maar de man is scherpgesteld.

Als portretfotografie nieuw voor je is, kun je het beste beginnen met het leren kennen van de basistechnieken. Wanneer je eenmaal een klassieke portretfoto kunt maken, kun je deze techniek gebruiken als basis om vervolgens mee te experimenteren.

1. Gebruik een groot diafragma

Stel je camera in op het grootste diafragma wanneer je een spiegelreflexcamera gebruikt. Dit zal je helpen de achtergrond te vervagen en de focus op je vader te leggen. Bekijk onze fotografiehandleiding voor meer tips over het diafragma.

2. Kies een goede achtergrond

Denk goed na over de achtergrond. Hoe strakker en opgeruimder het is, hoe minder het afleidt in je portret. Meestal is het enige dat je nodig hebt voor een goede achtergrond een muur of een heg. Vraag je vader om er een paar meter vanaf te gaan staan.

3. Stel scherp op de ogen

De ogen trekken altijd de aandacht in een foto, dus zorg ervoor dat ze zo scherp mogelijk zijn in je portret.

4. Neem veel foto’s

De gefotografeerde persoon voelt zich steeds meer op zijn gemak naar mate je foto’s neemt. Zorg ervoor dat je er een flink aantal neemt om de persoon de kans te geven aan de camera te wennen; je foto’s zien er daardoor natuurlijker uit.

Maak een speciale foto na

Een foto van een oudere man en zijn zoon die in een boot op een meer vissen.

Heb je een foto van je vader die je altijd leuk hebt gevonden? Dit kan een foto zijn van toen je kind was of een retro familiefoto waar je altijd om moest lachen. Je kunt die foto opnieuw maken om je favoriete moment opnieuw te beleven. Probeer iedereen zover te krijgen om outfits te dragen die overeenkomen met de originele foto of op dezelfde manier te poseren als de eerste keer.

Focus op de details

Een close-upfoto van mannenhanden, bedekt met aarde, die een doek vasthouden.

De kleine dingen die alleen jij van je vader opmerkt, kunnen ervoor zorgen dat een portret nog meer over hem vertelt. Je kunt dingen toevoegen waar hij van houdt, zoals zijn favoriete stoel of een trui die hij altijd draagt. Je kunt ook focussen op kleine eigenaardigheden of kenmerken; misschien zijn z’n handen ruw van het buiten werken, of misschien heeft hij karaktertrekken die je alleen associeert met je vader. Bedenk wat hem uniek maakt en probeer dat vast te leggen.

Neem een foto van hem terwijl hij doet waar hij van houdt

Een foto van een oudere man, zittend op een bank, die een akoestische gitaar bespeelt.

Om iets meer van je vaders persoonlijkheid te laten zien, kun je hem op de foto zetten terwijl hij iets doet waar hij van houdt. Is hij een verzamelaar? Fotografeer hem dan voor zijn verzameling. Houdt je vader van eten of koken? Fotografeer hem dan in de keuken. En als hij een sportfanaat is, neem dan een actiefoto van hem tijdens een wedstrijd.

Je kunt ook een activiteit organiseren om samen te doen, om vervolgens alle foto’s van die dag te verzamelen en hiermee een speciaal fotoboek te maken.

Zorg dat het hele gezin erbij betrokken is

Een foto van een gezin dat elkaar omhelst op een strand tijdens zonsondergang.

Het belangrijkste voor je vader zal jij en zijn gezin zijn. Er is geen betere manier om te laten zien wat zo belangrijk voor hem is, dan iedereen bij elkaar te krijgen voor een familiefoto.

Als je fotografische vaardigheden een opfrisser kunnen gebruiken voordat je portretfoto’s gaat maken, bekijk dan eerst onze inleiding tot de basisprincipes van fotografie om aan de slag te gaan. Hierna kun je gaan experimenten met je foto’s en alles vastleggen wat jouw vader uniek maakt voor een fotoboek dat hij voor altijd zal koesteren.

MAAK EIN FOTOBOEK