Het leven staat bol van allerlei geweldige hoogtepunten, zoals bruiloften, de komst van een baby en belangrijke jubilea. Als je iets bijzonders te vieren hebt, vereeuwig je deze mijlpalen in een fotoboek. Deze gids geeft je eenvoudige tips over hoe je deze bijzondere levensmomenten vastlegt in een fotoboek van albelli en hoe je je boek zelfs onderdeel van de gebeurtenis kunt laten uitmaken. 

Stem het ontwerp van je fotoboek af op het thema van je gelegenheid

Zet het thema van je gelegenheid voort in je fotoboek. Laat het kleurenschema van je grote dag terugkomen in de achtergrond en clipart van je trouwfotoboek. Je kunt je laten inspireren door je bloemstukken of de kleur van de jurken van je bruidsmeisjes. Gebruik je babyshower of de babykamer van je kleintje als uitgangspunt voor het kleurenschema van je fotoboek. 

Voor het uitwerken van je ontwerp moet je ook rekening houden met de stijl van de foto’s van je baby of bruiloft. Daarnaast is het ook belangrijk om bij het maken van je fotoboek na te denken over de sfeer van je speciale aangelegenheid. Voor een traditionele bruiloft kun je je fotoboek bijvoorbeeld voorzien van een imitatieleren kaft en voor de paginatitels en bijschriften schreefletters gebruiken. Als je grote dag minder traditioneel en meer een feestje was, kun je dat weerspiegelen door middel van opvallende kleuren en het uitgekozen ontwerp. 

Handige tip: hou je ontwerp consistent. Kies een stijl en blijf die aanhouden voor een professionele uitstraling. Meer tips van onze ontwerpers vind je in deze gids. 

Maak je fotoboek interactief

In plaats van een speciale gebeurtenis achteraf in een fotoboek vast te leggen, kun je er ook een op de dag zelf gebruiken. Maak bijvoorbeeld vóór de grote dag een gastenboek voor je huwelijksreceptie. Vul het met foto’s van jou en je aanstaande levenspartner en laat enkele pagina’s leeg. Op de trouwreceptie leg je het boek op een tafel, zodat gasten er een gelukswens in kunnen achterlaten.

Ook in een verjaardagsfotoboek kun je gasten iets laten opschrijven en tijdens een babyshower kun je in je fotoboek berichten verzamelen voor wanneer je kleintje groter is. 

Handige tip: vanwege de afwerking van de pagina’s in je fotoboek, gebruik je hiervoor het best een markeerstift. Balpennen schrijven niet lekker op de pagina’s, dus hou daar rekening mee.

Maak meerdere exemplaren van het fotoboek van je gelegenheid om cadeau te doen

Dit is een geweldig idee voor trouwfotoboeken en babyboeken. Je kunt fotoboeken van je bruidsfeest cadeau doen als bedankje voor diegenen die aan je grote dag hebben meegeholpen. En opa en oma maak je dolblij met een exemplaar van het babyboek van je kleintje.

Jaarboeken zijn ook altijd leuk om weg te geven. Maak rondom de jaarwisseling exemplaren voor alle vrienden die jouw jaar onvergetelijk hebben gemaakt.

Handige tip: voeg aan je trouwfotoboek of jaarboek een dankwoord toe. En in een babyboek kun je de trotse grootouders verrassen met een bericht van je kindje. 

Voeg tekst toe aan het fotoboek van je bijzondere gelegenheid

Door titels en bijschriften aan je fotoboeken toe te voegen, kun je een uitgebreider verhaal vertellen. Als je dus eenmaal een indeling van je foto’s hebt gemaakt, kun je ze verrijken door de toevoeging van teksten. 

In je trouwfotoboek zou je bijvoorbeeld kunnen omschrijven hoe jullie je op bepaalde momenten voelden. In een babyboek kun je belangrijke statistieken of mijlpalen aan je foto’s toevoegen, zoals de geboortedatum en -tijd en het geboortegewicht. Wanneer je een jaarboek maakt, kun je daarin alle goede voornemens zetten waaraan je je hebt gehouden en nieuwe opschrijven voor het komende jaar. 

Handige tip: als je last hebt van writer’s block en niet weet wat je in je bijschriften moet zetten, kun je ook citaten of songteksten gebruiken. Verrijk je trouwboek door er bijvoorbeeld je geloften, fragmenten uit de toespraken of teksten van je eerste dansnummer aan toe te voegen.  

Maak een fotoboek in de stijl van Instagram

Maak heel makkelijk een jaarboek door je Instagram-feed  te kopiëren. Door je feed als uitgangspunt te gebruiken, heb je niet alleen direct je favoriete foto’s bij de hand, maar staan ze ook meteen in chronologische volgorde.

Een ander goed idee is om de hulp van je gasten in te schakelen bij het maken van een trouwboek. Stuur iedereen vóór de grote dag een hashtag die ze kunnen gebruiken voor de foto’s die ze op Instagram plaatsen. Als je dan eenmaal bent toegekomen aan het verzamelen van foto’s voor je fotoboek, kun je simpelweg je hashtag op Instagram opzoeken en je favoriete afbeeldingen in je raster plaatsen.  

Handige tip: het is mogelijk dat Instagram foto’s verkleint. Als je afbeeldingen rechtstreeks uit iemands feed haalt, kun je ze het best niet uitvergroten in je fotoboek. Het vergroten van kleinere afbeeldingen kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. Je zult in ons fotoprogramma een waarschuwing zien als de kans groot is dat je foto niet mooi kan worden afgedrukt. Maak een kleiner raster voor je foto’s om dit te voorkomen.

Hopelijk heb je nu genoeg inspiratie opgedaan om aan je eigen fotoboek van albelli te beginnen, of je nu de babyfoto’s van je kleintje, verjaardagsfoto’s of foto’s van je bruiloft wilt vereeuwigen. 

Mocht je voor je volgende project toch nog een paar extra ideeën nodig hebben, kun je een kijkje nemen bij onze nieuwste serie gidsen, waarin alles wordt behandeld van ontwerpinspiratie tot tips voor het vertellen van een verhaal.

En als je tijd wilt besparen op het maken van een fotoboek van je speciale gelegenheid, kun je ook een van onze mooie voorontworpen fotoboeken personaliseren! Er zit voor elke gelegenheid wel iets tussen, van trouwfotoboeken tot babyfoto- en jaarboeken.

Creëer nu

Reacties