Bij albelli zijn we altijd op zoek naar manieren om ons fotoboekprogramma te verbeteren. Een van de meest populaire verzoeken die we hebben gehad, is het aanbieden van meer creatieve opties. We zijn hier mee aan de slag gegaan en vanaf vandaag is de nieuwe vormen-functie beschikbaar in het Windows- en Mac fotoboekprogramma.

Creatief met vormen

Je kunt nu eenvoudig verschillende vormen, zoals rechthoeken, sterren en cirkels, toevoegen aan je fotoboekpagina’s om daar creatieve layouts mee te maken. Om je op weg te helpen, hebben we 10 leuke voorbeelden gemaakt ter inspiratie voor je volgende project.

Waar vind je vormen in het fotoboekprogramma?

In het Windows fotoboekprogramma vind je de vormen in het linkermenu onder ‘Vormen’.
In het Mac fotoboekprogramma vind je vormen in het hoofdmenu onder ‘Nieuwe Vorm’.

Download fotoboekprogrammaKleintjes


Als je wat kleur aan je fotoboeken wilt toevoegen, kun je dat doen met gekleurde blokken tussen je foto’s. Kies voor zachte pastelkleuren zoals roze en lavendel om een warme uitstraling te creëren. Gebruik felle kleuren zoals blauw en groen voor een frisse look.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: voeg twee rechthoekige vormen toe aan de linkerpagina en pas hun grootte aan.
 • Stap 2: Plaats de foto en gebruik het bijsnijdgereedschap om alles uitgelijnd te krijgen.
 • Stap 3: Voeg een leuke quote toe op de rechterpagina (te vinden onder Clip art> Woorden).Vrij als de oceaan


Maak je boeken verassend door nieuwe lay-outs te gebruiken voor al je projecten. In dit voorbeeld hebben we verschillende vormen bovenop de foto’s geplaatst om een extra speels ontwerp te creëren.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: Vul de helft van de linkerpagina met een foto en plaats een vierkant er bovenop.
 • Stap 2: Voeg een leuke quote toe bovenop het vierkant.
 • Stap 3: Om het te laten lijken alsof de rechterfoto in drie delen is gesplitst, voeg je twee rechthoeken toe en verklein je ze tot dunne lijntjes bovenop je foto.Zwart – Wit


Op zoek naar een manier om een gewaagd element aan je ontwerpen toe te voegen? Probeer om enkele gekleurde vormen over en onder je foto’s te plaatsen om je pagina’s er speelser uit te laten zien. Dit werkt vooral goed als je met zwart-wit fotografie werkt.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: Verander een rechthoekige vorm in een dunne lijn en gebruik het gereedschap “kopiëren en plakken” om het te vermenigvuldigen. Zorg ervoor dat al je lijnen gelijkmatig worden geplaatst met behulp van de gereedschappen voor “uitlijnen en verdelen”.
 • Stap 2: Klik met de rechtermuisknop op de foto om deze over de lijnen te plaatsen en kies Positie> Naar voren plaatsen.
 • Stap 3: Klik met de rechtermuisknop op de foto om deze achter de lijnen te plaatsen en kies Positie> Naar achteren plaatsen.Het avontuur wacht


Is het niet leuk om meteen aan je reisboek te gaan werken als je terugkomt van je reis? Dit ontwerp is perfect om je boek mee te beginnen en al die prachtige herinneringen her te beleven.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: Om de foto na te maken, spreid je al je reisgadgets op de vloer uit. Dit wordt ook wel platliggende fotografie genoemd, waarbij je een foto van bovenaf maakt.
 • Stap 2: Voeg een rechthoekige vorm toe en plaats deze op de rechterpagina. Probeer wat ruimte tussen het blok en de afbeelding te laten.
 • Stap 3: Kies een leuke quote en voeg de aanhalingstekens afzonderlijk in een andere kleur toe.Baby blokken


Als je niet genoeg foto’s hebt om je mozaïek lay-outs te vullen, kun je er enkele gekleurde rechthoekige blokken aan toevoegen. Als je een enkele foto van de pagina eruit wilt laten springen, plaats je er een gekleurd blok achter om de foto meer te laten opvallen.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: Wanneer je een standaard lay-out gebruikt zoals op de linkerpagina, is de eenvoudigste manier om een gekleurd blok aan je ontwerp toe te voegen door een afzonderlijke afbeelding in Paint met de gewenste kleur te maken en deze vervolgens naar de lay-out te slepen.
 • Stap 2: Wanneer je je eigen lay-out maakt, kun je de gekleurde blokken eenvoudig toevoegen door de rechthoekige vorm in “Vormen” te selecteren.
 • Stap 3: Voeg voor de rechterpagina een gekleurde vorm achter de foto toe. Je kunt de volgorde wijzigen door met de rechtermuisknop op de vorm of de afbeelding te klikken en Positie> Naar voren/achter halen te kiezen.Leef voor het moment


Een eenvoudige manier om wat meer creativiteit toe te voegen aan je spreads met dubbele pagina’s is door enkele speelse vormen en quotes toe te voegen. Dit ontwerp werkt het beste wanneer je ervoor kiest om een premium fotoboek te maken met platliggende pagina’s.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: Rek je foto uit zodat deze beide pagina’s bedekt.
 • Stap 2: Selecteer de cirkel onder “Vormen” en plaats deze op de linkerpagina. Voor dit ontwerp hebben we een verloopeffect op de vorm toegepast.
 • Stap 3: Kies een leuke quote onder Clip art> Woorden en plaats het over de cirkel.Sprankelend huwelijk


Wie houdt er niet van een beetje sprankeling op zijn trouwdag? Voor dit ontwerp hebben we meerdere vormen gecombineerd en hebben we wat glitter en goud toegevoegd om de pagina er extra speciaal uit te laten zien.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: Kies twee glinsterende gouden foto’s om in te stellen als achtergrondafbeeldingen.
 • Stap 2: Plaats je hoofdfoto op de linkerpagina en pas een rond masker toe via Masker> Vormen en symbolen om deze uit te knippen.
 • Stap 3: Plaats er een rechthoekig dun kader over via Vormen> Dun kader. Voeg nog een rechthoekige vorm toe, maak deze enigszins transparant en voeg de gewenste tekst toe.Thailand trip


Vormen kunnen ook worden gebruikt om extra informatie aan je foto lay-outs toe te voegen. In dit voorbeeld hebben we vetgedrukte woordblokken toegevoegd aan het fotomozaïek om de locatie te markeren.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: Voor de linkerpagina voeg je in het midden een witte rechthoekige vorm toe. Om ervoor te zorgen dat de tekst perfect is uitgelijnd, voeg je drie afzonderlijke tekstvelden onder elkaar toe en probeer je een en ander om de juiste lettergrootte te vinden.
 • Stap 2: Voeg enkele vetgedrukte lettertypen toe om de belangrijkste woorden te laten opvallen, zoals we deden voor Thailand en 2019.
 • Stap 3: Wanneer je een standaard lay-out gebruikt, is de eenvoudigste manier om een zwart blok aan je ontwerp toe te voegen een afzonderlijke zwarte afbeelding in Paint te maken. Deze kun je vervolgens naar de lay-out slepen.Trouwringen


Wil je met je trouwringen pronken bij vrienden en familie? Laat ze dan stralen als onderdeel van je trouwboek. Gecombineerd met een passende quote wordt dit fotoboek de perfecte herinnering aan je trouwdag.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: Verspreid de afbeelding over twee pagina’s. Dit ziet er extra mooi uit wanneer je de je een fotoboek kiest met platliggende pagina’s.
 • Stap 2: Voeg eenvoudig een rechthoek aan je pagina toe via “Vormen” en verander deze in een vierkant.
 • Stap 3: Plaats de quote met aanhalingstekens in het witte vierkant. Als je iemand citeert, gebruik dan een ander lettertype en een andere kleur voor hun naam.Rotterdam trip


Als je op zoek bent naar een leuke manier om een verhaal in je fotoboek te vertellen, probeer dan te spelen met handgeschreven lettertypen en transparante blokken. Deze stijl is perfect om te pronken met je nieuwste reisfoto’s.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: voeg een rechthoek aan je pagina toe via “Vormen” en wijzig de transparantie in 80%.
 • Stap 2: Vertel een kort verhaal over de foto’s die op de pagina worden weergegeven.
 • Stap 3: Kies een handgeschreven lettertype naar wens en sleep het buiten de rechthoek voor een speelser effect.Baby’s eerste fotoboek


Het maken van het eerste fotoboek van je baby is de ideale gelegenheid om te spelen met verschillende vormen, kleuren en lettertypen. In dit voorbeeld hebben we cirkels, harten en rechthoekige vormen gebruikt om een speelse lay-out te maken.

Maak het ontwerp na
 • Stap 1: Voeg vier identieke cirkels toe aan de linkerpagina en lijn ze zorgvuldig uit over de onderkant van je foto.
 • Stap 2: Kies je drie favoriete afbeeldingen voor de rechterpagina en combineer ze met een hartvorm en twee rechthoekige vormen.
 • Stap 3: Voeg nu de gewenste teksten toe aan de vormen door ze er bovenop te plaatsen.


Aan de slag met vormen

Als je op zoek bent naar prachtige achtergronden, lettertypes en een eenvoudig te gebruiken fotobewerkingsprogramma, raden we de volgende gratis tools aan:

Unsplash.com: Een website met gratis stockfoto’s en achtergrondafbeeldingen
Dafont.com: Een website die veel creatieve gratis lettertypes biedt
Canva.com: Een super-eenvoudig hulpmiddel voor het bewerken van foto’s wat je helpt creatiever te worden

We wensen je veel plezier bij het gebruiken van onze nieuwe vormen in het fotoboekprogramma. We kunnen niet wachten om te zien wat je ermee maakt!

Download fotoboekprogramma

Reacties