Met onze eenvoudig te volgen fotobewerkingstips haal je alles uit elke foto die je maakt. Maak fotoproducten met je bewerkte foto’s en zorg zo voor mooie herinneringen aan je favoriete momenten.

Als eerste kies je welk fotobewerkingsprogramma je gaat gebruiken. Photoshop heeft heel veel geavanceerde opties, maar Paint of Preview in OS X zijn ook prima. Als je het programma eenmaal hebt gekozen, kun je aan de slag…

Zo maak je foto’s kleiner

foto-bewerking-tips-kleiner-maken

Een foto kleiner maken kan verschillende dingen betekenen: een foto uitsnijden of de grootte wijzigen, of de hoeveel ruimte aanpassen die het bestand inneemt (bestandsgrootte).

Het verkleinen van de bestandsgrootte en/of het wijzigen van de afbeeldingsgrootte

 1. Als je de foto moet uitsnijden, doe dat dan eerst, want dat maakt de bestandsgrootte kleiner.
 2. Open de foto met je favoriete fotobewerkingsprogramma en zoek naar een optie zoals Formaat wijzigen of Afbeeldingsgrootte, meestal te vinden in de menubalk onder Bewerken.
 3. Kies het aantal pixels dat je wilt voor de kleinere grootte en sla het bestand op onder een nieuwe naam met de functie Opslaan als. Zorg dat ‘Verhoudingen behouden’ wel staat aangevinkt om de oorspronkelijke vorm van de foto te behouden.

Het bijsnijden van een afbeelding

foto-bewerking-tips-een-foto-uitsnijden

Microsoft Paint-gebruikers

 1. Open de afbeelding in Microsoft Paint
 2. Klik op de selectietool en sleep deze over het gedeelte dat je wilt bijsnijden.
 3. Klik daarna met je rechtermuisknop op de selectie en kies voor Bijsnijden

Adobe Photoshop-gebruikers

 1. Open de afbeelding in Adobe Photoshop
 2. Selecteer het gedeelte tot waar je wilt uitsnijden met de Selectietool.
 3. Klik op het bestand
 4. Klik op Uitsnijden

Hoe plaats je tekst in een foto

foto-bewerking-tips-tekst-op-fotos

Als je snel en gratis wat tekst wilt toevoegen aan een foto en geen extra opties nodig hebt, dan kun je Paint gebruiken in Windows of Preview in OS X.

Gebruikers van Microsoft Paint of Preview

 1. Open het bestand in Paint of Preview. Als je geen ander fotobewerkingsprogramma hebt geïnstalleerd, klik dan rechts op het fotobestand en klik op “Bewerken”. Als je OS X gebruikt, dubbelklik dan op het bestand om het in Preview te openen.
 2. Klik op de Tekstknop. Die ziet eruit als een “A” en staat op de werkbalk bovenin het scherm. Als je Preview gebruikt klik je eerst op de knop “Bewerken” naast de zoekbalk.
 3. Klik en sleep om het tekstvak op de juiste plek te krijgen. Dit veld bevat alle tekst die je typt en laat alleen de tekst zien die in het vak past. Tijdens het typen kun je de grootte van het vak aanpassen.
 4. Voer je tekst in. Typ eerst de hele tekst die je wilt toevoegen voordat je de opmaak aanpast zodat je meteen het resultaat kunt zien als je wijzigingen maakt. Je kunt ook het lettertype en de kleur wijzigen.
 5. Controleer je tekst en sla op. Omdat dit basisprogramma’s zijn, kun je geen wijzigingen maken zonder het helemaal opnieuw te moeten doen. Sla de tekst op door buiten het tekstvak te klikken.

Tip: gebruik een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of GIMP voor meer mogelijkheden.

Adobe Photoshop-gebruikers

 1. Open de foto waaraan je tekst wilt toevoegen in je fotobewerkingsprogramma. Als je geen Photoshop hebt, maar toch meer functies wilt dan Paint, gebruik dan het gratis programma GIMP.
 2. Klik op de Tekstknop. Deze knop staat normaal in je lijst met tools, meestal aan de linkerkant van je scherm.
 3. Klik en sleep om een tekstvak te maken. Als je een tekstvak maakt, wordt er een nieuwe laag aangemaakt. Dit is het grootste voordeel van een fotobewerkingsprogramma, want zo kun je wijzigingen maken aan de tekstlaag zonder dat dit de oorspronkelijke afbeelding beïnvloedt.
 4. Voer je tekst in. Typ eerst de hele tekst die je wilt toevoegen voordat je de opmaak aanpast zodat je het resultaat goed kunt zien bij het wijzigen. Je kunt ook het lettertype en de kleur wijzigen.
 5. Gebruik de andere fotobewerkingstools om je tekst te wijzigen.
 6. Gebruik de tool Roteren om je tekst te draaien op de foto.
 7. Transformatietools geven je de optie om de tekst te buigen en vervormen voor je gewenste effect.
 8. De meeste fotobewerkingsprogramma’s slaan het bestand op als projectbestand tenzij je het exporteert als een afbeelding. Stel het bestandstype en de kwaliteitsinstellingen dus goed in als je de definitieve versie opslaat.

Hoe maak je foto’s scherper?

foto-bewerking-tips-fotos-scherper-maken

Scherpere foto’s maken kan op twee verschillende manieren. Maar het is uiteraard gemakkelijker om te zorgen dat je scherpere foto’s maakt dan dat je ze naderhand scherper moet maken via een fotobewerkingsprogramma.

Gebruik handmatige focus

Hoewel de autofocus in camera’s vaak uitstekend is, is er toch geen betere manier om consistent scherpe foto’s te maken dan met handmatige focus — zelfs bij weinig licht. Als je de camera eenmaal hebt ingesteld op handmatig scherpstellen, pas je eenvoudig de focusring aan totdat de details scherper worden.

Mirror lock-up

Bij het nemen van een foto klapt de spiegel in een spiegelreflexcamera op om licht op de sensor te laten vallen. Dit kan de camera heel licht laten vibreren, wat kan zorgen voor een onscherp beeld, vooral bij langere sluitertijden. Om dit te voorkomen, kun je de spiegel eerder laten opklappen zodat de trillingen al weg zijn vóór de sluiter opent en je de foto maakt. Ga hiervoor naar het cameramenu en zoek de optie mirror lock-up (of spiegel opklappen).

Maak je lens schoon

Het is uitermate belangrijk om de lens schoon te maken voor en tijdens elke fotoshoot. Stof en vlekken kunnen niet alleen foto’s onscherp maken, maar kunnen in sommige scènes ook licht en kleuren vertekenen.

Gebruik een statief

Hoe stabieler je zelf staat, hoe minder kans er is dat je foto onscherp wordt – neem een kijkje bij onze tips (link to how to hold your camera).

Als je de foto al hebt genomen en hij een beetje vaag is, dan zijn er veel manieren om hem te bewerken en vele scherpsteltools om de foto aan te passen. Apps zoals Google Photos, VSCO Cam en Instagram hebben vaak fotofilters die onscherpte kunnen maskeren en er een kunstzinnig effect van kunnen maken.

foto-bewerking-tips-fotos-scherper-maken-2

Tip: Photoshop heeft een arsenaal aan erg goede scherpsteltools zoals Unsharp Mask en Smart Sharpen.

Hoe voeg je verschillende foto’s samen?

foto-bewerking-tips-fotos-samenvoegen

Microsoft Paint-gebruikers

 1. Klik met je rechtermuisknop op een van de afbeeldingen op je harde schijf die je wilt samenvoegen en scroll naar “Openen met” in het menu. Kies “Paint” uit het submenu om de foto in Microsoft Paint te openen.
 2. Klik op het pijlje (dat omlaag wijst) onder de knop “Plakken” in de menubalk en klik op “Plakken uit”. Kies de tweede afbeelding op je harde schijf en dubbelklik erop. De afbeelding wordt op de eerste afbeelding geplakt.
 3. Klik en sleep de tweede afbeelding in het scherm van Microsoft Paint om de juiste plek te kiezen. Je kunt hem op de eerste afbeelding of aan de zijkant plaatsen. Verplaats je cursor naar de rand of hoek van de afbeelding en klik en sleep om de grootte te wijzigen als dat nodig is.
 4. Klik op de knop uiterst links in de menubalk en klik op “Opslaan als” om de samengevoegde afbeeldingen op te slaan als een nieuwe afbeelding.

Tip: je kunt een geplakte afbeelding meteen na het invoegen verplaatsen en de grootte ervan wijzingen, maar zodra je andere wijzigingen maakt door bijvoorbeeld een tool van Paint te selecteren, kun je de geplakte afbeelding niet meer afzonderlijk van de achtergrond bewerken.

Met deze tips kun je je foto’s er nog beter uit laten zien dan ooit. Dus ga op pad, maak die foto’s en creëer daarna prachtige fotoproducten.

Reacties